De top of the line Evolution 700i geïntegreerde versterker en 750D cd-speler van de Canadese fabrikant Moon, staan sinds mijn test van eind 2010 in mijn geheugen gegrift als absolute topproducten. Wat mij toen vooral zo aangenaam trof, was het bijzonder goede evenwicht tussen technische realisatie, gebruiksgemak en het gehoormatige eindresultaat. Met de nieuwe Nēo serie heeft Moon geprobeerd deze kwaliteiten naar een reeks van meer betaalbare modellen te verschalen. Ook bij de Duitse luidsprekerbouwer Audio Physic lijken ze eenzelfde soort werkwijze te volgen. Want ook de nieuwe Classic 30 luidsprekers bezitten namelijk op verschaalde wijze veel van de kwaliteiten die de duurdere series kenmerken. Gezamenlijk doet dit drietal daarbij dingen die ik tot voor kort in deze prijsklasse niet voor mogelijk had gehouden.
Met name het laatste decennium is er erg veel veranderd binnen het audioaanbod. Waren het tot begin jaren negentig vaak nog trotse full size hifi systemen (43 cm breed) met twee flinke vloerstaande luidsprekers die de scepter zwaaiden. Gaandeweg is hier in de daaropvolgende jaren, langzaam een einde aan gekomen. Audiosets werden steeds verder geïntegreerd en geminiaturiseerd met aan de onderkant uiteindelijk microsetjes en luidsprekers die iedere opeenvolgende vijf jaar qua buitenmaten zowat werden gehalveerd. Vandaag de dag is de markt nog veel verder versnipperd. Enerzijds is er de onstuitbare opmars van mobiele toepassingen en lijkt het gros van de consumenten alleen nog maar oog te hebben voor zaken als bedieningscomfort, de hoeveelheid mogelijkheden en visuele onzichtbaarheid. Want als de al tientallen jaren onophoudelijk op ons inbeukende groep interieurdesigners, woonmagazines en marketeers in één ding ‘gelijk’ hebben gekregen, is het wel dat hun ‘valse’ boodschap dat audio (en video) producten per definitie lelijke objecten in huis zijn, is aangeslagen. AV producten staan er daardoor dan ook vooral om bekend dat het objecten zijn die je eigenlijk liever niet wilt zien. Het voorlopige eindresultaat is een ware stroom aan soundbars, soundsystems en aanverwante producten. Oftewel componenten die pretenderen uit nog slechts één enkel apparaat, een volledig egale stereo of zelfs meerkanaals weergavebeleving te kunnen creëren! Nog maar tien jaar geleden zou zowat iedereen voor dit prestatieniveau naar zijn voorhoofd wijzen. Maar net als de regelmatig zelfs extreem slechte weergave van moderne tv toestellen, is nu helaas inmiddels ook de doorgaans lage kwaliteit van deze pseudo oplossingen gemeengoed aan het worden en is bijna al als de huidige standaard geaccepteerd.
Het nieuwe luisteren
Maar er gloort licht aan de horizon. Want bij zowel de hier besproken Moon componenten als Audio Physic luidsprekers, is er gelukkig totaal nog geen sprake van deze in mijn ogen en vooral oren vreselijke tendens. In dit geval staat er namelijk een tweetal smaakvol gestileerde en zeer goed afgewerkte full size apparaten, aangevuld met een strak en modern vormgegeven paar luidsprekers voor mij. Het mooie en in mijn ogen zelfs baanbrekende aan deze setup, is dat het naast een zeer actuele, strakke vormgeving en materiaalgebruik, ook producten zijn die nu eens precies doen wat mensen van nu volgens mij in hun hart echt zouden willen. Oftewel componenten die zowel gebruiksvriendelijk als toekomstgericht modulair zijn uit te breiden en luidsprekers die naast een modern uiterlijk, een perfectie afwerking en chique materiaalgebruik, ook liefst overal in de kamer plaatsbaar zijn.
Classic 30
De Audio Physic Classic 30 is het nieuwste topmodel uit de nog vrij nieuwe instap luidsprekerlijn van deze in het Duitse plaatsje Brilon gevestigde luidsprekerfabrikant. Het is ook meteen een prachtig voorbeeld waar de nieuwe onderkant van een van origine high-end luidsprekermerk als Audio Physic, vandaag de dag toe in staat is. De Classic 30 is voor huidige maatstaven best een forse luidspreker te noemen. Vooral de hoogte en diepte zijn met hun respectievelijke 105,5 cm en 41 cm bovengemiddeld groot. Toch denk ik dat zelfs deze maten door een aantal slimme vondsten in geen enkel interieur zullen storen. Integendeel zelfs. Als eerste is namelijk de breedte met 17 cm opmerkelijk slank te noemen en samen met het grote scala aan bijzondere afwerkingsvarianten, waaronder vier soorten echt houtfineer en maar liefst tien kleuren glazen panelen, staat er een enorm fraai product in de luisterruimte. Dat deze sandwichconstructie bovendien effect heeft op het gewicht en de stijfheid, is goed af te lezen aan het gewicht. Dit varieert van 27 kilo voor een gefineerde versie tot 33 kilo voor een glasvariant. Maar gelukkig is de Classic 30 nog (zeer) veel meer dan een mooi smoeltje en zit dit 3,5 weg systeem met maar liefst vijf units, bol van moderne hightech oplossingen. Eén van de meest opvallendste en eigenlijk geniaal gevonden, zit in de onzichtbare inwendige montage onder in de voet van de twee naast en tegenover elkaar geplaatste 18 cm woofers. De twee eenheden zitten daarbij letterlijk in de mond of uitstroomopening van de basreflexpoort en zorgen door hun bijzonder uitgekiende plaatsing, voor een zowel kwalitatieve als kwantitatieve laagweergave die ongekend is voor dit formaat kast. Aan de voorzijde zien we aanvullend van onder naar boven, een 5 cm bas-midden unit, een opmerkelijk grote 3 cm softdome tweeter en als laatste nog een 15 cm midden unit met faseplug voor een nog grotere spreiding. De achterzijde wordt tenslotte gecompleteerd door een single wiring aansluitpaneel voorzien van erg mooie en vooral erg goede WBT NextGen™.
Nēo 260D
Ook al leven we inmiddels in de nadagen van de cd, toch ben ik persoonlijk blij dat Moon bij zijn nieuwste Nēo serie wederom dit nog immer mooie medium de ruimte gunt. Want buiten het feit dat ook vandaag de dag nog lang niet iedereen de behoefte of zin heeft om zijn fysiek aanwezige verzameling met vaak mooie booklets om te zetten in iets virtueels, zijn er gelukkig ook nog steeds mensen en audiowinkels die cd nog steeds een warm hart toedragen. De Moon Nēo 260D is gelukkig een heel mooi voorbeeld van een zeer snel en intuïtief reagerend echt cd loopwerk. In combinatie met een optioneel toe te voegen 32-bit DAC module (2x S/PDIF, 1x Toslink 1x asynchroon USB en een tweetal digitale uitgangen - AES/EBU en S/PDIF) ontstaat een digitale bron die ook ruimschoots ruimte biedt aan alle momenteel bekende digitale bronnen. Ook prettig is dat de consument hier daadwerkelijk wat te kiezen heeft. Met zijn modale afmetingen (42,9 cm breed, 8,6 cm hoog en 33,3 cm diepte) en een gewicht van 7,5 kilo, verraad de 260D in eerste instantie nog niets van zijn bijzondere kwaliteiten, maar wel is al heel goed zichtbaar dat het uiterlijk ten opzichte van de voorgaande serie, nu een forse stap vooruit is en veel meer de flair en exclusiviteit van de veel duurdere Evolution serie uitademt. Vooral in de ‘two tone’ uitvoering met zijn zwarte front met zilverkleurige zijaccenten, komt de grote rode display werkelijk prachtig tot uiting. Een display met een superieure uitleesbaarheid die zelfs op acht meter afstand nog steeds heel gemakkelijk leesbaar is. Een toch belangrijk aspect waarin maar heel weinig andere merken Moon evenaren.
Nēo 340i D2PX
Net zoals de Nēo 260D optioneel is uit te breiden, blijkt ook de Nēo 340i geïntegreerde versterker over waardevolle extra functionaliteit te beschikken. Naast typische Moon ‘kernwaarden’ als een klasse A/AB instelling (tot 5 Watt puur klasse A), een mooie forse ringkerntransformator en een mooi gescheiden opbouw met gebruikmaking van speciale bipolaire uitgangstransistoren, is deze versterker ook in staat zelfs moeilijke luidsprekers adequaat aan te sturen. Het 13 kilo zware ontwerp levert daarbij een nette 100 Watt per kanaal aan 8 Ohm en schud ook nog eens bijna achteloos 200 stabiele Watts aan 4 Ohm uit zijn mouw. Prima! Het apparaat is daarbij aan de achterzijde voorzien van vijf lijningangen (5x RCA) en één paar luidsprekeruitgangen, terwijl de voorzijde naast wederom een groot en zeer groot afleesbaar rood display is voorzien van verschillende functietoetsen en een bijzonder grote en zeer goed in de hand liggende volumedraaiknop. De uitrusting wordt in deze standaard uitvoering tenslotte gecompleteerd door een 3,5 mm ingang voor een mediaspeler, een 6,3 mm jack plug voor hoofdtelefoons en natuurlijk de onontbeerlijke afstandsbediening. Helaas dit keer niet het extreem degelijke en mooi vormgeven metalen exemplaar wat bij de duurdere Evolution serie standaard wordt bijgeleverd, maar een eenvoudige kunststof variant. Gaan we echter naar de optionele Nēo 340i D2PX uitvoering, dan slaat de wijzer van de uitrustingsweegschaal meteen door van standaard maar voldoende, naar luxe en zeer compleet. Want in dat geval wordt de versterker namelijk niet alleen uitgebreid met een uitgebreide DAC module (zelfde aantal digitale ingangen als de DAC module voor 260D cd-speler maar dan 24 bit in plaats van 32bit), maar wordt deze ook vergezeld van een MM/MC phonotrap en een XLR (gebalanceerd) module. De meerprijs voor al dit moois is een in mijn ogen nette € 640,- en geeft deze versterker mogelijk net dat belangrijke stukje meer.
Luisteren
Het interessante en boeiende aan deze combinatie van beide merken, is dat ik totaal niet was voorbereid op de bovengemiddeld goede gehoormatige prestatie. Op zich ben ik natuurlijk heel goed bekend met de technische en klankmatige eigenschappen van zowel Moon en Audio Physic als merk. Maar in dit geval zijn er zeker voor wat betreft de Classic 30 luidsprekers, toch echt nieuwe wegen bewandelt. Want al vanaf het eerste moment blijken de Classic 30’s voor een aantal bijzondere weergaveaspecten te zorgen. Het eerste wat mij opvalt, is dat typische gemak wat je eigenlijk alleen maar hoort bij weergevers die geluid over een behoorlijk aantal units kunnen verdelen. Daarbij is vooral de kwaliteit en kwantiteit van de laagweergave opmerkelijk, want zoveel impact en diepgang met behoud van definitie heb ik zeker in deze prijsklasse nog maar zelden ooit gehoord.