Het opnemen van video met de iPhone en iPad is lekker makkelijk. Altijd bij de hand, niet moeilijk te bedienen en geeft lang geen slechte resultaten. Zelfs gevorderde en professionele videomakers wagen zich aan de iPhone 4 of 5 en de iPad 2 of 3. Toegegeven, er zijn wel wat extra accessoires nodig maar dan film je ook echt in HD en op hoog niveau.
In de iPhone zit de iSight camera met een beeldresolutie van 8 Megapixels voor het model 4 en 10 Mps voor de 5-uitvoering. Het maximale oplossendvermogen voor video is 1080i (meer dan 1,000 beeldlijnen). Daarnaast staan ook 720p (op de iPad 2), Standaard Definition (SD) en VGA (640 x 480 pixels) ter beschikking. De automatische scherpstelling en belichting zorgen voor meer dan goede videobeelden. En de ingebouwde beeldstabilisator voorkomt bewegingsonrust.
De iPad beschikt vanaf versie 2 over twee ingebouwde camera’s waarvan één geschikt is voor HD-opnamen. Bij de nieuwste generatie iPad3 gaat het om een ingebouwde 5 megapixel-type voor het videofilmen. Ook hier automatische scherpstelling en belichting plus een ingebouwde beeldstabilisator. Zowel de iPhone en iPad als computers van Apple beschikken over goede en lichtsterke objectieven met een vast brandpunt. Zoomen kan alleen elektronisch of door het plaatsen van voorzetlenzen.
Waarom twee camera’s?
Bij de iPhone en iPad zijn er zoals gezegd twee camera’s aan boord. De hoofdcamera voor video-opname in het algemeen en een ‘bijcamera’ om de gebruiker mee op te nemen bij videotelefonie (FaceTime en Skypen) of het opnemen van ingesproken reportages. Een iPhone en een iPad lijken meer op een videofilmende compact-fotocamera dan een camcorder. Het beeldscherm functioneert zowel als zoeker en viewer als een grafisch bedieningspaneel. Er is een zekere handigheid nodig om de iPhone of iPad goed stabiel vast te houden, het beeld netjes uit te kaderen en de verschillende opnamefuncties te bedienen.
De videocamerafuncties op de iPhone of iPad worden bestuurd door een camera-app. Dat is een klein programmaatje dat opnamefuncties instelt, het intern nabewerken van de opgenomen videoclip regelt en de opslag verzorgt. Elke iPhone en iPod is al standaard voorzien van een camera-app. In de App Store en ook op andere internetpagina’s zijn echter ook tal van leuke, en dikwijls met meer of uitgebreidere mogelijkheden voorziene apps voor het opnemen van video te vinden.
De geschoten videoclips vind je terug op de filmrol, een verzameling icoontjes van elke opgenomen videoclip eentje. De filmpjes in deze clipbibliotheek zijn eenvoudig in apps voor het vertonen en bewerken van video binnen te halen.
De video-opname
Het opnemen van video met de iPhone of iPad is niet moeilijk. Open als eerste de camera- of video-app op het toestel door op het icoontje daarvan met de vinger te tippen. Klik zo nodig ook het cameraatje op het scherm aan. De meeste camera-apps zijn geschikt voor foto en video. Zet voor video het schuifje met de icoontjes fotocamera en videocamera rechtsonder in beeld op Video. Bij apps speciaal voor video staat de iPhone of iPod Touch automatisch al gereed voor video-opname.
Kies vervolgens met de Camerawisselknop uit de camera voor (standaard video-opnamen) of achter (u neemt uzelf op). Dit gaat via het icoonknopje van het cameraatje met twee gebogen pijltjes. Let er op dat er niets voor de cameralens zit. Geen vingertjes of flappen van de cover of tasje. Breng het onderwerp goed in beeld. Liefst grotendeels beeldvullend en niet scheef of niet hellend naar achteren of voren. Kijk of de belichting juist is en de contrasten niet te hoog zijn.
Zoom waar nodig in of uit. Daarvoor zit er bij een aantal camera-apps een grafisch zoomschuifje aan de zij- of onderkant van de beeldschermzoeker. De opname start u met een klik op de knop Opname (record), te erkennen aan de rode punt. Het opnemen begint. Er klinkt een geluidssignaal en de teller in beeld start te lopen. Ook de volumeknop op de iPhone en iPad kan de opname starten en stoppen door deze in de op-stand in te drukken. Houd de iPhone of iPod tijdens de opname zo stil mogelijk of gebruik een statief. Beëindig de opname door opnieuw op de recordknop te drukken. Controleer of het resultaat van de opgenomen videoclip naar tevredenheid is.
De iPhone of iPod Touch hanteert u tijdens het opnemen van video bij voorkeur in de stand liggend, landschap. Dat is de normale positie voor video die op tv, andere displays of beeldschermen, internet en bij de montage het beste tot zijn recht komt. U kunt echter in bepaalde gevallen ook voor rechtop, de stand portret, kiezen. Daardoor ontstaat een speciaal effect in presentaties. Tevens geschikt voor vertoning op verticale displays.
Automatisch scherp en belicht
De videocamera in de iPhone en iPod Touch stelt automatisch scherp en de juiste belichting in. Waarop dat precies gebeurt, laat een blauw vierkantje op het beeldscherm zien. In verreweg de meeste gevallen heeft de automaat het bij het rechte eind.
Indien je echter niet tevreden bent over de door de automaat gekozen instellingen dan zijn er een aantal mogelijkheden ter correctie:
1. Richt de camera opnieuw of neem een andere positie in.
2. Hou bij de automatische scherp-stelling (AF) afleidende objecten buiten beeld. Bijvoorbeeld een object in de voorgrond waarop de camera begint in te stellen. Of personen die achter door het beeld lopen.
3. Bij de belichting gaat het om heldere of donkere vlakken die de automaat misleiden: bijv. geeft een helder verlicht raam onderbelichting en een donkere beeldpartij overbelichting.
4. Maak gebruik van de AE-lock (= vergrendeling van de gekozen instelling). Richt daarbij de camera op de belangrijkste beeldpartij, tik hier met de vinger op het beeldscherm en hou je vinger erop om deze vergrendeling in te schakelen.