Er komen steeds meer softwarepakketten voor videomontage op de markt. De oude getrouwen zoals Cyberlink, Pinnacle/Corel, Magix, Adobe en Sony Vegas brengen voortdurend nieuwe versies uit. Daarnaast zijn er ook tal van nieuwkomers. In deze vergelijkende test drie nieuwe releases van gerenommeerde pakketten onder Windows voor de videohobbyist.
Waaraan dient een montagepakket voor de videohobbyist eigenlijk te voldoen? Als eerste gebruiksvriendelijk en intu•tief werken. Met name als je niet frequent monteert en weinig kennis en ervaring hebt pakt de montagesoftware al snel te ingewikkeld uit. Dat schiet dan niet op en frustreert. Een tweede voorwaarde betreft dat het montagepakket de met de camera gemaakte bestanden kan importeren en in het juiste vertoningsformaat kan exporteren. Welke correctiemogelijkheden aan te brengen effecten en/of overgangen er nodig zijn hangt van de persoonlijke eisen en verlangens van de hobbyist af. Let in ieder geval op zaken als basiskleurcorrectie, goede vloeiende overgangen en een wat uitgebreidere bewerking van het geluid. In dit artikel passeren de starterspakketten Cyberlink PowerDirector 11 Ultra, Pinnacle Studio 16 Plus en het meer Professionele Sony Vegas 12 de revue. Alleen montagepakketten die gezien de versienummers alweer geruime tijd meedraaien.
PowerDirector 11 Ultra
Een van de bij berekeningen snelste qua opmaak mogelijkheden veelzijdigste montageprogrammas is de PowerDirector Ultra van Cyberlink. In de bijbehorende internet-bibliotheken (Director Zone) valt een waar scala aan grafische plaatjes, titelschermen, animaties en fraaie trailers te vinden. Met dergelijke voorontwerpen en themas zet u snel een blits ogende videoclip in elkaar.
Momenteel is alweer versie 11 verkrijgbaar. Er is een onderscheid in de goedkopere Ultra-versie en de duurder Ultimate-versies met meer (semiprofessionele) mogelijkheden. Bij het opstarten kan de gebruiker kiezen voor eerst een uitleg of verder gaan met de projecten fotoshow, een automatisch project op basis van een voorontwerp of zelf aan de slag met een volledig uitgeruste video-editor. Voor gewoon video zijn er maar liefst 32 opmaakthemas aan boord. Voor 3D slechts eentje. Meer ontwerpen zoals gezegd via de Director Zone-pagina's op internet.
De gebruikersinterface (werkscherm) bevat een tijdlijn, duidelijke mediabiblio-theken, voorvertoningsvensters en een menubalk. De verschillende filmbestanddelen zoals videoclips, titels, grafische plaatjes en animatie zijn gemakkelijk te herkennen aan hun duimnagelplaatjes in de bibliotheekmappen. Het aantal en de grootte van de duimnagels is instelbaar.
Bij de import herkent en slikt de PowerDirector 11 Ultra, DV, HDV en AVCHD (tot 50i of 50P) en de gangbare 3D-formaten zoals MVC. Behalve met 2K kan dit Cyberlink montagepakket ook met 4K uit de voeten. Er is een directe toegang tot herkenning van de scnes en analyse op de inhoud met het opmerken van zooms, camerabeweging en gezichten.
Op het bijsnijden van videoclips valt weinig aan te merken. Er is zelf een gereedschap voor ripple ditis. Het aantal effecten en filters is behoorlijk, 155 eigen plus 10 van New Blue. De beeldstabilisator werkt, instelbaar in percentages met behulp van een schuifregelaar, prima. Het aantal correctiemogelijkheden bij het videobeeld gaat niet verder dan helderheid, (kleur)verzadiging, contrast en levendigheid van het beeld. De export naar dvd, Blu-ray, 3D-schijf en internet is dik in orde. De audiomodule is met slechts een aantal basisfuncties aan de zwakke kant.
Op een voldoende krachtige pc met krachtige videokaart loopt de Power Director 11 Ultra als een trein. Een van de snelste montagepakketten in dit marktsegment. Zelfs bij 3D en 4K! Let goed op de configuratie en systeemeisen, anders kunnen er storingen optreden! De bediening is gebruiksvriendelijk. Voor euro 89,- een interessant montagepakket voor de hobbyist die graag flitsende videoclips monteert.