Vorig jaar juni 2013 verscheen de review van de Magico S1 in Music Emotion. Inmiddels heeft Magico de S3 in de markt gezet. Waarom zou je, gezien de perfectie van de S1, nog gaan voor de S3? De onderstaande luisterervaringen formuleren daar een antwoord op.
Magico behoort bij die innovatieve bedrijven die de luidsprekertechnologie daadwerkelijk vooruit helpen. De vorig jaar besproken S1 is voor consumenten met een Hollandse huiskamer van gemiddeld veertig vierkante meter de ideale weergever. In een fatsoenlijke akoestiek en met bijpassende elektronica valt er nauwelijks meer iets te wensen. De S1 is dan ook een gesloten tweeweg van zeer bescheiden afmetingen. Feitelijk het ideale bouwprincipe. Bij de key-features horen de fenomenale homogeniteit, de dynamische vermogens, de holografische presentatie van de soundstage en het zeer diepe en lineair doorlopende laag. Met de S1 als basis en goed gekozen elektronica staat er voor pakweg 20K een ultiem systeem voor de muziekliefhebber.
Dat is in absolute termen serieus geld, maar voor wie perfecte weergave zoekt een haalbare optie. Vergeet niet dat het in hifi-land heel eenvoudig is om voor 150K een absolute puinhoop te kopen. Een mogelijk probleem met de S1 zou kunnen ontstaan als de luisterruimte erg groot wordt en er heftig programma-materiaal op oorlogssterkte moet worden gedraaid. Met een gevoeligheid van 86dB en een aanbevolen belastbaarheid van 50 Watt, staat er geen luidspreker die in een kamer van honderd vierkante meter een elektrisch vermogen van 300 Watt om kan zetten in 120 dB geluidsdruk over het hele frequentiebereik. Feitelijk is de S1 een mini-monitor met een kwalitatief superieur laagsysteem. Geschikt voor vrijwel alle muziek, behalve als het gaat om Mahler, hardrock, moderne dancemuziek en kerkorgel. Althans, als dat echt met flinke geluidssterkte weergegeven moet worden.
Magico S3
De Magico S3 is in de markt gezet om tegemoet te komen aan consumenten met grotere luisterruimten en muzikale wensen die extra eisen stellen aan weergevers. Fysiek is de S3 naar alle kanten toe pakweg 5 cm groter dan de S1. Technisch gesproken is de S3 een driewegsysteem met twee laagdrivers, een midrange en een tweeter. De gevoeligheid is 89 dB, de onderste frequentiegrens is 22 Hz (S1: 32 Hz) en het aanbevolen versterkervermogen is van 50-1200 Watt. Dat lijkt redelijk ‘hufterproof’, maar er blijven van die klanten die alles kapot krijgen. Daar kan elke hifi-dealer een boek over schrijven. Het is in ieder geval een uitgangspunt om in grotere ruimten, met muziek die veel laagfrequente informatie bevat, goed te kunnen presteren. Vanwege de andere technische architectuur van de S3 zijn er uiteraard geluidstechnische verschillen te verwachten ten opzichte van de S1.
Luisterfaciliteiten
Vanwege allerlei logistieke issues lag het minder voor de hand om de S3 hier in de studio te beluisteren. Dan mist even de gecontroleerde akoestiek, de mogelijkheid om te meten en om te matchen met een groot aantal ter beschikking staande versterkers. Dus deze keer geen super-optimalisatie truc. Aan de andere kant is dat geen probleem. Er zijn in principe helemaal geen ‘referentie-versterkers’ en ‘referentieopnamen’ nodig om te kunnen horen wat een luidspreker doet. Elke ervaren importeur, winkelier en technicus kan met vrijwel elke redelijke versterker en een cd van de Kermisklanten horen wat een luidspreker doet. Zolang je maar luistert naar de eigenschappen die ‘des luidsprekers’ zijn. Derhalve is de S3 op vier internationale locaties beluisterd...
De laatste luistersessie vond plaats in Den Haag, nadat Barack Obama was vertrokken en het hele beveiligings-straattheater haar biezen had gepakt. Chattelin Audio Systems bood welwillend haar onlangs akoestisch ge-upgrade luisterruimte aan, samen met een aantal aanpalende elektronische componenten. Die worden hier bij hoge uitzondering genoemd. Music Emotion heeft namelijk niet de taak om te adviseren welke optimale systeem-match rondom een luidspreker kan worden gemaakt. Die taak hoort bij de expertise en (extra te betalen) dienstverlening van de audio-winkelier. Veel consumenten denken dat ze zelf die ideale systeemmatch en akoestische voorwaarden kunnen scheppen. Maar, wees maar eerlijk, dat is niet zo. De S3 werd aangestuurd door het Soulution 501/520 combo met een CEC TLO 3.0 transport en dCS Debussy converter.