REVIEWFocal

Recensie: Focal Spirit One S

Jamie Biesemans | 06 december 2014 | Focal

In 2012 zette Focal met de Spirit One zijn eerste voorzichtige stappen in de hoofdtelefoonmarkt. Twee jaar later heeft het Franse merk een opvolger klaargestoomd.

Net zoals de goed ontvangen Spirit One is de nieuwe Spirit One S een hoofdtelefoon voor mobiel gebruik. Een terugkeer naar het begin voor Focal, want hun recente hoofdtelefoons waren gericht op andere soorten gebruikers. Zo verscheen er in het afgelopen jaar de Spirit Classic (voor thuisgebruik) en de interessante Spirit Professional (voor studio-omgevingen en radiomakers).

Over de verwantschap met de eerste Spirit-hoofdhoofdtelefoon moet je niet twijfelen, want qua design is de S niet spectaculair anders dan de eerste worp van Focal. Opnieuw zien we een slank design dat metaal combineert met kunststof om een licht en toch stevig resultaat te bekomen. Ook de dubbele scharnier aan elke kant is weer van de partij, waardoor de Spirit One S relatief compact in elkaar vouwt. Handig als je hem mee op reis wil nemen of de hoofdtelefoon tijdens fietsen naar het station in je rugzak kwijt wil raken.

Mobiele hoofdtelefoons zijn vaak gericht op jonge kopers, wat je doorgaans merkt aan de gekozen vormgeving. De catalogi van merken als Beats, JBL en Soul staan bol van hoofdtelefoons met sportieve en modieuze behuizingen. Een feloranje set die er uitziet alsof het net ontsnapte uit een SF-film? Geen probleem, keuze genoeg. Leuk allemaal, maar als je ouder bent dan 30 oog je er ronduit belachelijk mee. De Spirit One S gooit het over een andere boeg, net zoals pakweg de P5 en P7 van Bowers & Wilkins dat doen.

Dit is een mobiele hoofdtelefoon die er wel tijdloos uitziet, met een ontwerp dat ondanks de bescheiden prijs toch vrij premium oogt. Zeker het gebruik van aluminium bij de scharnierende verbindingsstukken tussen de hoofdband en earcups levert een zeker luxe-uitstraling op. Voor de hoofdband wordt dan wel weer met kunststof gewerkt, met een kussentje aan de binnenkant om frictie en een drukgevoel op de bovenkant van de schedel tegen te gaan. Dat lukt vrij goed, zelfs als je - zoals een bepaalde redacteur niet mijlenver van hier verwijderd - geen haar meer op je kop hebt staan.

Vooralsnog is de Spirit One S enkel in een antracietgrijs verkrijgbaar. Misschien dat Focal na een verloop van tijd andere kleuredities voorziet, zoals de knappe vuurrode versie van de eerste Spirit.

Lessen geleerd van de grote broers
De Spirit One S heeft geen actieve noise-cancelling - wat het prijskaartje ten goede komt - maar probeert op passieve wijze toch het indringen van buitengeluid te beperken. De gesloten drivers zijn al een belangrijke stap, evenals de vrij dikke maar wat harde oorkussens uit namaakleer. Hier signaleren we al een kleine verbetering ten opzichte van de eerste Spirit: de earcups zijn iets groter (plus 7 mm), waardoor ze iets beter passen op grotere oren. Ondanks deze uitbreiding en het feit dat Focal de Spirit One S een circum-aural-design noemt, vinden we toch hem toch meer het karakter van een on-ear model hebben.

Wellicht de grootste uitdaging bij een ontwerp zoals dit zit hem bij de klemkracht. Door de hoofdtelefoon strak op het hoofd te laten klemmen, wordt een luisteraar beter geïsoleerd van omgevingsgeluid. Maar hoe harder het knelt, hoe warmer de oren worden en groter het gevoel dat je per abuis tussen een bankvijs bent gesukkeld. Sommige mensen krijgen bij een grote drukkracht op de oren snel hoofdpijn - en dat kan niet de bedoeling zijn.

"De S bevat aardig wat tweaks afkomstig van de andere Focal-hoofdtelefoons"

Omdat iedereen zijn hoofd een andere vorm heeft, is het finetunen van de klemkracht echter behoorlijk moeilijk. Hoe zit het nu met deze Focal? Het positieve is dat door de dubbele scharnier aan elke zijde de Spirit One S zich goed aanpast aan verschillende hoofd- en oorvormen. Bij ons testmodel was er wat stroefheid bij het plooien van de scharnieren, maar dat lijkt ons eerder een gevolg van de nieuwe staat van de hoofdtelefoon dan een indicatie van een zwakke mechanisme.

Qua hoeveelheid druk op de oren zit het ongeveer goed, zeker als je rekening houdt met mobiel gebruik. De Spirit One S zit voldoende vast op het hoofd zodat de hoofdtelefoon niet verschuift als je wandelt, zelfs als je plots een sprintje moet inzetten om de sluitende treindeuren voor te zijn. Bovendien wordt omgevingsgeluid heel efficint uitgesloten. Conversaties van mensen die naast je zitten, hoor je nagenoeg niet - en zij zullen nauwelijks last hebben van lekkende muziek van jouw kant. Repetitieve ruis, zoals een trein of vliegtuig produceert, wordt naar een zeer acceptabel niveau gereduceerd. Al bij al een zeer goed resultaat voor een hoofdtelefoon zonder een actief onderdrukkingselement!

Helemaal mooi is deze afzondering van de omgeving niet ten koste gaat van het comfort. Hoewel oorbroei niet helemaal uitgesloten wordt - dat is ook een lastige - blijft het allemaal binnen de perken. Op basis van ons test zouden we stellen dat je de Spirit One S wel enkele uren kan dragen zonder al te veel overlast, al ga je ze af en toe misschien wel afnemen om je oren wat lucht te geven.

Maar dat is vrij typisch voor hoofdtelefoon zoals deze. Globaal genomen is het afwerkingsniveau en bouwkwaliteit van de Spirit One S zeer goed, vooral als je de verlaagde prijs van net geen 180 euro in acht neemt. Uiteraard ogen hoofdtelefoons zoals de P5 en P7 net iets beter, maar daarbij wordt wel in een andere prijsklasse gespeeld.

MERK





EDITORS' CHOICE