NIEUWS

Design schakelmateriaal

| 19 april 2015

Dat onze zuiderburen bekend staan om hun Vlaamse frieten, bijzondere bieren en bonbons is bij ons allen wel bekend. Iets minder bekend, maar zeker ook noemenswaardig is het design schakelmateriaal. Met de groeiende populariteit van domotica is de design schakelaar steeds meer in trek. In deze editie van Home Emotion neem ik jullie mee naar mijn favoriete ‘domotica land’ België en ging op zoek naar de mooiste schakelaars rond Kortrijk.



Het begon allemaal een jaar of 20 geleden toen de eerste domotica installaties werden geïnstalleerd en de conventionele schakelaar zoals we die kenden vervangen kon worden door een zwakstroom schakelaar. De mogelijkheden die ontstonden nodigden creatieve geesten uit om de schakelaar te herontdekken en opnieuw vorm te geven. Ik kan het niet laten in dit stukje te vertellen over de in mijn visie design klassieker van CJC systems en wel de serie Anna. Er is geen moderne interieur architect die hem niet kent. Het principe is simpel: een zwakstroom schakelaartje inventief gemonteerd achter een aluminium plaatje. Eenvoud is kracht zou je zeggen en een klassieker was geboren. In de jaren die hierop volgden kwamen er steeds meer merken bij die qua ontwerp en zeker ook techniek niet onder deden voor deze klassieker. Merken als Lithoss en later ook de technisch hoogstaandere schakelaars van Basalte maken het maken van keuzes voor welk schakelmateriaal er nu op de muur wordt geschroefd steeds moeilijker.



Noviteiten
De schakelaars in domotica installaties zijn vaak één van de weinige componenten van de installatie die goed zichtbaar zijn. Als ze op een praktische plek zijn gemonteerd dan vallen ze op. En dan ook maar goed ook… In een minimalistisch ontworpen huis hoort een dito schakelaar. Liefst met functie omschrijving of feedback. In een klassiek interieur een fraai vorm gegeven schakelaar van bijvoorbeeld Basalte die wat mij betreft zeer creatief met zijn materiaalgebruik omgaat.



Tijdens mijn laatste bezoek aan Kortrijk kwam ik ook weer een paar noviteiten tegen. Allereerst een nieuw merk, Aesteem. Echt weer iets nieuws. Mooi ontworpen en mooi gemaakt. Uit te voeren met RGB led back light en daardoor ook prima te integreren in een domotica installatie.
Een tweede was de Piano van Lithoss. Dit is echt een geval apart. Gedurfd ontwerp en leuk te combineren. En tot slot ook nog een interactieve schakelaar van Basalte met tekst display. Dit maakt dat de panelen echt informatie gevers zijn. Door het display is goed te zien welke functie de schakelaar op dat moment heeft en de programmeur kan volledig los in technische creativiteit.



Tot slot…
Tot slot een persoonlijke frustratie. Een domotica schakelaar waar tekst op staat moet niet op 1.05m worden gemonteerd. Deze schakelaars verdienen een prominente plaats op 1.5m van de vloer…


EDITORS' CHOICE