Nu streaming audio definitief een plaats heeft ingenomen binnen de high end audio gelederen, gaat ook de techniek met grote stappen vooruit. Steeds meer muziekliefhebbers (her-)ontdekken hun digitale collectie en ook DSD is geen vreemde eend in de spreekwoordelijke bijt meer. Musical Fidelity speelt met hun nieuwe MX-DAC in op de wens van hoogwaardige weergave, zonder meteen een lijvig component in huis te krijgen.
De Musical Fidelity MX-DAC is de eerste digitaal-analoog omzetter van het Britse merk dat DSD ondersteunt. De engineers van het door Antony Michaelsen geleide merk kozen bewust niet eerder om in de markt voor DSD te stappen, omdat er nog te weinig zekerheid was over de uiteindelijke standaard binnen de technologie. Met DSD over DoP is die standaard inmiddels bereikt. Nu wordt die schroom, die ongetwijfeld ook een economische reden had, overwonnen en mag de compacte nieuwe telg binnen het uitgebreide assortiment van Musical Fidelity de markt veroveren.
Klein met een grootste bezetting
De MX-serie van Musical Fidelity is naar eigen zeggen bedoeld om high end geluid te bieden met een compacte vormgeving. De MX-DAC heeft –evenals zijn broer MX-HPA, een hoofdtelefoonversterker- dan ook weinig ruimte nodig. De MX-DAC is uitgevoerd in fraai zilver, bezit speciaal vervaardigde aluminium voor- en achterplaten, en heeft een formaat van 5,3 x 22 x 21,5 centimeter (HxBxD). Zoals te verwachten bij een compact hifi-component, heeft Musical Fidelity gekozen voor een DC wandadapter, die de benodigde voeding levert.
Ondanks z’n compacte vormgeving is de Musical Fidelity MX-DAC voorzien van genoeg aansluitingen. Achterop de D/A converter zitten twee coaxiale en twee optische digitale ingangen die elk bestanden met een resolutie van maximaal 24bit/ 192kHz ondersteunen. Om DSD 64, DSD 128 en andere bestanden vanaf een PC te kunnen streamen, zit er natuurlijk ook een USB type B aansluiting op de DAC. Voor het uitgangssignaal kan zowel gebruik worden gemaakt van een cinchkabel als een gebalanceerde kabel.
Voorop de MX-DAC zit een compacte power-schakelaar en twee kleine tiptoetsen. Een om de ingang te kiezen, de ander om een filter te kiezen. Wanneer een PCM-signaal binnenkomt, fungeert de functie voor het interne interpolatiefilter. Door te kiezen voor een digitaal sharp- of een soft rolloff filter kan de weergave naar wens worden beĂŻnvloed. Wanneer DSD wordt afgespeeld, kan worden gekozen voor twee stabiele filters volgens het FIR-principe (Finite Impulse Response): FIR-1 en FIR-3. Kortgezegd fungeren deze filters om ongewenste ruis uit het signaal te weren door signalen symmetrisch (FIR-1) of asymmetrisch te filteren.
Intern is de Musical Fidelity MX-DAC netjes opgebouwd, zeker wanneer de compacte behuizing in acht wordt genomen. Het (up-)samplen geschiedt middels een krachtige Texas Instruments SRC4392 converter, terwijl het omzetten van digitaal naar analoog signaal voor rekening komt van een PCM1795 chip van hetzelfde merk. Deze Multi-bit DAC-chip van het Sigma-Delta type is gelijk aan de geroemde PCM1796, maar kan 32-bit/192kHz data verwerken.
Op papier scoort de MX-DAC met nette specificaties. Jitter is beperkt tot slechts 12pps, de signaal/ruisverhouding is -116 dB en de kanaalscheiding is -104 dB bij 1 kHz. De harmonische vervorming is met 0.00025 tot 0,0003 % (1-20 kHz) erg laag. Met een flink verleden aangaande DAC’s -Musical Fidelity was een van de eerste DAC-fabrikanten- heeft het merk uit Middlesex dan ook een naam hoog te houden.
Plaatsen, aansluiten en installeren
De Musical Fidelity MX-DAC nam in mijn set de plek in van de Eastern Electric MiniMax Tube-DAC. Streaming geschiedde via een Logitech Squeezebox Touch met gemodificeerde software, die middels een L.A.T. International DI-30 Signature digitale coaxiale kabel met de MX-DAC werd verbonden. Muziek vanaf een Denon DVD-2900 multispeler werd via een In-Akustik Exzellenz digitale coax-kabel naar de DAC gevoerd. Mijn laptop sloot ik op de DAC aan met een AudioQuest Carbon USB-kabel. De signalen naar de Blacknote DSA-150 Signature versterker kwamen voor rekening van een set Kimber Hero met WBT 0114CU tulpstekkers, afgewisseld met AudioQuest Yukon XLR-kabels.
Spelen met de Musical Fidelity MX-DAC is kinderlijk eenvoudig. De blauwe, gelukkig niet al te felle LEDs op de voorkant geven aan welke bron geselecteerd is, welke filterstand er gekozen is en wat de inkomende sample rate is. De kleine aan-uitschakelaar vergt wel enige gewenning, maar werkt prima. Musical Fidelity levert bij de MX-DAC een cd-rom met Windows USB-drivers mee, voor Apple-bezitters is een driver niet nodig.
Op een Toshiba laptop installeerde ik de drivers, waarna ik middels JRiver Media Center zowel DSD- als Flac-bestanden met diverse resoluties naar de MX-DAC stuurde. Na een flinke week inspelen, waarbij ik tevens diverse cd’s en muziek via de Squeezebox Touch heb gespeeld, werd het hoog tijd voor de echte luistersessie. Want al zijn alle meetgegevens op papier nog zo indrukwekkend, het zegt nog steeds niets over de mate van muzikaliteit van een hifi-component.