REVIEWLoewe

Recensie: Loewe Connect UHD 55

Eric Beeckmans | 05 juli 2015 | Loewe

SAMENVATTING

De spreekwoordelijke Duitse kwaliteit is duidelijk zichtbaar bij Loewe, maar er hangt wel een fors prijskaartje aan. Verder is de (voorlopige) afwezigheid van Netflix erg jammer op een UHD-toestel. Het toestel is wel voorbereid voor toekomstige, externe UHD-bronnen. De nieuwe Connect UHD biedt erg mooie beeldkwaliteit, zowel bij sterk als gematigd omgevingslicht. Ook de klank kon ons aangenaam verrassen. Er zijn heel wat extra’s voorzien, vooral rond de dubbele tv-tuner en ongebouwde harde schijf, zodat het toestel ideaal is als je die settopbox voor digitale televisie wil buiten gooien.

PLUSPUNTEN

  • UHD, HDMI2.0 en HEVC
  • Installatie- en kleuropties
  • Contrast
  • Kleurweergave
  • Beeldverwerking
  • Bewegingsscherpte
  • Klank
  • Geen nood meer voor een settopbox

MINPUNTEN

  • Prijs
  • (Voorlopig) geen Netflix
  • Geen 3D-bril standaard bijgeleverd
  • Kleine foutjes in de software

Loewe profileert zich nog steeds met Duitse kwaliteit en personaliseerbare toestellen, zo ook voor de nieuwe Connect UHD. Een rijke uitrusting maakt het toestel nog aantrekkelijker.

Loewe toestellen associëren we al jaren met robuuste en stijlvolle kwaliteit, uitstekende afwerking, en opties om het toestel te personaliseren. Een trend die op de nieuwe Connect UHD perfect doorgezet wordt. Het design is onmiskenbaar Loewe, een strak aluminium kader met onderaan de speakergrille die zich rond het scherm buigt, en centraal in de luidspreker het iconische Loewe oog. Het chassis is afgewerkt in matzwart, aan de speakergrille zit een metaalkleurige lijn.

De aansluitingen zijn grotendeels in de rug voorzien, en kan je afdekken met de rugplaat. De draadloze netwerkaansluiting gebruikt de recente 802.11ac standaard zodat je van topsnelheden geniet op het netwerk. Twee HDMI-aansluitingen staan achteraan, twee aan de zijkant, waarvan er één HDMI 2.0 compatibel is zodat je klaar bent voor toekomstige UHD-bronnen. Ook de zijaansluitingen zitten verborgen achter een klep, maar alle kabels zijn makkelijk weg te werken.

Vernieuwde menu
Loewe’s interface is vrij overzichtelijk. De Home toets leidt je naar het startscherm dat je zelf kan bevolken met je favoriete zenders van de ingebouwde tv-tuners, internettoepassingen en andere bronnen. Daarnaast vind je links tabs voor tv, video, audio, foto en web. In elke tab staan alle bronnen van toepassing, ook USB of DLNA-servers. Zo vind je snel en handig de content terug die je zoekt. Navigeren door de menu’s gaat bijzonder vlot. De software kan echter wel nog wat optimalisatie verdragen. De ‘Back’ toets bijvoorbeeld is niet consequent te gebruiken om uit een menu weg te raken. En af en toe loopt het gewoon mis, een keer herstartte het toestel spontaan. Firmware updates zullen hier ongetwijfeld nog voor verbetering zorgen.

De afstandsbediening is al lange tijd onveranderd bij Loewe. Het is een luxueze zilveren zapper, maar met ietwat kleine toetsen. Door zijn universele karakter, je kan er bijvoorbeeld ook een Apple TV mee gebruiken, is hij niet altijd even evident in gebruik, al leer je vrij snel hoe het dan wel moet. Je kan ook de Smart Assist App gebruiken op Android of iOS om de tv te bedienen en je opnames te beheren.

Mooie felle beelden
We zijn al vrij snel onder de indruk van het erg goede contrast van deze Loewe. De zwartwaarde is voldoende goed, en de Loewe slaagt er in om sterke beelden met veel punch te leveren. Het geheim zit in een hoge maximale helderheid, en de contrastverbetering van ‘Image+ Active’. Deze combinatie levert erg levendige beelden, met scherp contrast en goed zwartdetail. We adviseren ook om in elk geval ‘Auto Dimming’ geactiveerd te laten. Deze instelling past de helderheid aan op basis van de beeldinhoud en op basis van omgevingslicht, en verbetert op die manier ook de zwartweergave.

De beeldverwerking is degelijk. Het loopt enkel wat mank bij de detectie van verschillende film- en videoframerates. Daardoor is het mogelijk dat je hier en daar moiré patronen ziet in fijn detail. Zet bronapparaten daarom in 720p of 1080p in plaats van 1080i. De ruisonderdrukking is uitstekend, zeker voor willekeurige ruis, maar compressieruis, of blokruis wordt minder volledig weggewerkt. Laat ook de scherpte zakken van ‘3’ naar ‘1’ anders zie je iets te veel vals detail, wie toch wat accenten wil, kiest dan beter voor ‘2’.

MERK

EDITORS' CHOICE