NIEUWS

Techniek creëert de ultieme beleving in super-de-luxe villa

Astrid Zoumpoulis - Verbraeken | 15 augustus 2015

“Een woning met een stroomaansluiting van 3 x 180 Ampère? Dat kan niet kloppen”, kreeg Pieter Klok te horen toen hij de aanvraag deed bij het Belgische nutsbedrijf. “Allee, nu snap ik het”, verzuchtte de medewerker die ter plekke kwam kijken en met open mond door het woonpaleis van de familie Klok in het Belgische grensdorp liep. Want een luxe villa met bijgebouwen, park en zwembad, waar de elektrotechniek net zo indrukwekkend is als het in- en exterieur, heeft wel wat power nodig.

Je waant je op z’n minst in Hollywood, wanneer je rondloopt in dit statige woonhuis met koperen dak, gelegen in een welvarend deel van ‘bijna-Nederland’, net over de grens. Alleen de entree al, waar twee ruime trappen links en rechts elk in een halve boog naar boven leiden. In het midden een moderne kroonluchter van duizenden glazen ‘druppels’ die in totaal maar liefst 350 kilo weegt. Wie vervolgens naar beneden afdaalt, komt in het walhalla van de heer des huizes: een ondergrondse garage die er uitziet als een autoshowroom, waarin peperdure auto’s staan te blinken. Een glanzend witte vloer, een luxe zithoek met een groot tv-scherm, een achtergrondmuziekje uit de Bang & Olufsen Beolab-speakers, een lichtshow van ledstrips en spots die de enorme ruimte kleurig verlichten met steeds een andere auto in de speelse spotlights: de techniek maakt de beleving compleet. Kersje op de taart is de autolift, waar je met de gewenste auto inrijdt en die je in een mum van tijd een verdieping hoger afzet. Nog even door de privé-wasstraat en je kunt je weer op de weg vertonen.

Zenuwcentrum techniek
In het souterrain is ook het zenuwcentrum van de techniek te vinden, verscholen achter schuifdeuren. Een hele wand van schakelkasten waarin de techniek op het landgoed wordt aangestuurd. Het is een meesterwerk van installatiebedrijf TES Installatietechniek uit Prinsenbeek. Het is ook het kloppend hart van de KNX-gestuurde domotica-installatie. Het lag voor de hand om de bediening van de installaties van deze enorme woning met bijgebouwen te automatiseren. Want loop de vergeten lampen maar eens na op twee verdiepingen van 400 m2…

Voor de bediening van de installaties zijn in dit woonparadijs maar liefst 13 touchscreens aan de wanden bevestigd en heeft de bewoner ook nog eens 8 iPads tot zijn beschikking. Vrijwel iedere ruimte heeft een eigen touchscreen die de specifieke bedieningsmogelijkheden van die ruimte in kaart brengt. Dat zijn in de garage bijvoorbeeld de diverse show-scenes van de verlichting, het regelen van de temperatuur, de bediening van het tv-scherm en het oproepen van de autolift. In de overige kamers kan men er ook de gashaarden - 7 in totaal - mee bedienen, kunnen de bewoners de sauna alvast voorverwarmen en het lameldak boven het terras uitvouwen. De scenes in de woonkeuken zijn weer anders dan die in andere ruimtes. Daar kan de gebruiker de verlichting instellen op bijvoorbeeld ‘koken’, dus volop licht in de keuken zelf, of ‘eten’, waarbij het accent naar de eettafel wordt verlegd, of ‘comfort’ waarbij alle basisverlichting oplicht.


Eigen scene voor werkster
Het touchscreen in de sfeervolle woonkeuken is het centrale scherm waarop alle functies in alle ruimtes zichtbaar en te bedienen zijn. Daarop kan de werkster bijvoorbeeld haar eigen scene intoetsen, waardoor ze niet per ruimte de lichten hoeft te bedienen. In elke ruimte zijn overigens ook nog KNX-wandtasters te vinden. Hierin bevinden zich de temperatuursensors voor de naregelingen van de vloerverwarming, maar ze bevatten ook schakelaars voor functies die je meteen bij de deur wilt kunnen bedienen. Zoals de verlichting of het oproepen van de autolift. Alleen in de toiletten werkt de verlichting automatisch op bewegingsmelders. Voor de gezelligheid gaat er dan ook meteen een muziekje spelen.


EDITORS' CHOICE