Wat kun je als recensent in augustus 2015 nog toevoegen aan alles wat er - ook op deze en deze pagina’s - al over de Devialet Phantom is geschreven. Sinds de introductie voor de pers in december 2014 heeft ‘tout le monde’ het over dit Franse wonder van audiofiele innovatie en buitelt men over elkaar heen om dit bijzondere systeem tot het beste sinds de uitvinding van het gesneden brood uit te roepen. Het enige dat er bij mijn weten nog niet is gedaan is een professionele head-to-head van de twee verschillende versies van de Phantom. Hoog tijd dat daar iets aan verandert…
De Phantom (de Fransen laten overigens het lidwoord weg en noemen hem gewoon Phantom, maar dat terzijde) heeft volgens mij de grootst opgezette marketing-campagne in de hifi-branche aller tijden gekregen. Een op Apple-iaanse leest geschoeid tijdschema met zorgvuldig getimede semi-onthullingen die de geheimzinnigheid eigenlijk eerder vergrootten dan deden afnemen, met de uiteindelijke presentatie eind 2014. Ik was daar (helaas) niet bij, maar collega René van Es en andere vakbroeders rapporteerden een schier verbijsterende luister-ervaring. Dat maakte mijn nieuwsgierigheid naar de presentatie tijdens de High End in München van dit jaar er alleen maar groter op. Over die presentatie zal ik, uit respect voor wat het merk in relatief korte tijd heeft weten te bereiken, heel kort en eufemistisch zijn: hij viel tegen. Waarom weet ik niet, en ik wil er eigenlijk ook niet meer over nadenken. Daarvoor ben ik nog teveel onder de indruk van de verbluffende luistersessie die ik eerder deze week had bij de Devialet Store in ’s-Gravenmoer…
De Setup
Ik had de Phantom thuis kunnen krijgen voor deze review, en ik ben de laatste om te ontkennen dat ik daar best oren naar had. Maar in overleg met importeur D&D Audio besloot ik om uit te wijken naar de Devialet Store omdat het plannetje dat in München ontkiemde en in de maanden daarna rijpte veel beter dáár kon worden uitgevoerd: een vergelijkende luistersessie waarbij ik zou onderzoeken of er verschillen in weergave zijn tussen de Phantom (de ‘witte’ versie) en de Silver Phantom. Waar kon ik daarvoor beter terecht dan bij Michel Keijner, die niet alleen beschikt over een prachtige luisterruimte, maar ook over alle technische know-how rond dit product?
René van Es is in zijn verslag van de introductie in Parijs al vrij uitgebreid op het technische ontwerp van de Phantom ingegaan, en ik denk dat het daarom zonde van de tijd is om daar hier opnieuw aandacht aan te besteden. De enige nuance die ik wil aanbrengen is dat de Phantom en de Phantom Silver volgens mij op méér punten van elkaar verschillen dan alleen het vermogen van de ingebouwde ADH™ versterkers en de kleur van de woofers. De woofers in de Silver Phantom zijn niet dezelfde als die in de witte Phantom. Hoe dat precies zit weet ik niet en Devialet is niet heel scheutig met informatie, maar het is een feit dat het rendement van de Silver Phantom maar liefst 6dB hoger ligt dan dat van de Phantom. Dat zie je overigens niet alleen aan de 6dB hogere SPL die in de officiële specificaties staat (99 versus 105dB op 1 meter), maar je hoort het ook als je overschakelt terwijl je het volume in de app gelijk houdt. De Silver Phantom klinkt duidelijk luider dan zijn witte broertje.
Om me vertrouwd te maken met de eenvoud en de genialiteit (ja, dat zei ik…) van de setup laat Michel me een complete configuratie zien. Omdat er meerdere Phantoms moeten worden aangestuurd is de Dialog nodig, een klein en fraai vormgegeven kastje dat je aansluit op je draadloze router. De Phantom werkt namelijk primair draadloos. Maar voor als je er heel veel tegelijk aanstuurt (er kunnen er maximaal 24 met de Dialog worden gekoppeld) beschikt de Dialog ook nog over een ondersteunend systeem dat data via het elektriciteitsnetwerk verstuurt. Dit zogenoemde PLC systeem (Power Line Communication) volgt het HomePlugAV protocol en heeft een bandbreedte van 500Mbs.
Enfin, de Dialog is in feite een computer die alles regelt ten aanzien van het netwerk van alle Phantoms en muziekbronnen in je netwerk. Hij heeft geen eigen WiFi aan boord maar vertrouwt op een externe draadloze router. Volgens Michel is het van groot belang om niet op deze router te besparen. Zelf gebruikt hij een ASUS RT-AC68U vanwege de mogelijkheid om in de setup daarvan heel eenvoudig prioriteit aan bepaalde aangesloten apparaten toe te kennen. Zo weet je zeker dat je altijd over de best mogelijke draadloze verbinding met je Phantoms beschikt.