REVIEWDevialet

Spark App

Max Delissen | 27 augustus 2015 | Fotografie Max Delissen | Devialet
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 21 augustus 2015

Als alle Phantoms die je wil configureren op het lichtnet zijn aangesloten en je ze via een zachte aanraking op de bolle bovenkant tot leven brengt (opnieuw een geniaal detail, sorry, dat woord zal nog vaker vallen ben ik bang) en ze daarmee in setup-mode zet beginnen ze een zacht en enigszins ijl geluid te produceren dat wat mij betreft nog het meeste lijkt op een soort spookachtig koor. Passend bij de naam Phantom? Zeker!

In de Spark app van Devialet die op de iMac van Michel is geïnstalleerd zien we vervolgens de vier Phantoms verschijnen. Daar geef je aan of je ze solo wil gebruiken of in een stereo-paar. Door ze op het beeldscherm aan te klikken identificeren de Phantoms zichzelf door een korte klik te laten horen en even met hun woofers te wapperen. Zo zie je of je het linker of rechter exemplaar hebt aangeklikt en kun je het in de app vervolgens naar de juiste positie verslepen. De app geeft aan dat hij klaar is met configureren door ‘Let’s Play Some Music’ in beeld te tonen. In het volgende scherm kom je je systeem tegen met daarin niet alleen je Phantoms, maar ook je bronnen. De software zoekt zelf op de aangesloten apparaten naar gedeelde muziekbestanden, maar je kunt ook zelf het pad ingeven.

De app waarmee je je Phantoms bedient heet dus Spark. De vormgeving en indeling zijn fraai en de bediening is redelijk intuïtief, al zou ik het zelf wel handig vinden als de volumeschuif in elk scherm te vinden zou zijn en niet alleen in het afspeelscherm, maar dat is denk ik vooral een kwestie van wennen. Het unieke aan dit systeem is dat je elk apparaat waarop je de Spark app open hebt staan (dat kan dus ook je smartphone of tablet zijn) automatisch als bron in het complete systeem terugkomt. Je telefoon of tablet dient zo dus niet alleen als afstandsbediening, maar je kunt ook de muziek die erop staat afspelen. Zo kon ik met mijn iPhone 6 muziek afspelen van de iPhone 6+ van Michel of andersom… Geen gedoe met Bluetooth of Airplay, gewoon maximale resolutie via je draadloze netwerk. En ja, ook dat vond ik toch weer redelijk…je raadt het al…

Luisteren
Om te luisteren had ik een USB-stick gemaakt met daarop een stuk of 50 tracks uit mijn mapje ‘leuk voor recensies’. Het betreft goed tot zeer goed opgenomen tracks die ook muzikaal aantrekkelijk in elkaar steken. Hier lopen we tegen één van de weinige ‘echte’ nadelen van de Phantom aan. Er is geen mogelijkheid om rechtstreeks vanaf een USB-stick muziek af te spelen. Dat vind ik - anno 2015 - toch wel een gemiste kans, maar het is niet anders. Hetzelfde geldt overigens voor een NAS. Ook die moet elders in je netwerk staan, en kan niet rechtstreeks worden aangesloten. Details, maar toch… De muziek was echter snel genoeg overgezet op de iMac van Michel, waarna hij meteen zichtbaar werd in de Spark app. Ik mopper er best vaak op, maar dit is absoluut één van de voordelen van UPnP/DLNA voor streaming: je hoeft niet te indexeren omdat de player-app rechtstreeks in de aangewezen map met muziek kijkt. Ik kon lekker snel van start dus, eindelijk…


EDITORS' CHOICE