REVIEWBluesound

Review: Bluesound Node 2

Jamie Biesemans | 09 april 2016 | Bluesound
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 28 oktober 2015

Als het over Bluesound gaat, zijn we fans van het eerste uur. Niettemin was er nog kritiek mogelijk op het multiroomsysteem. Een tweede generatie van de Node biedt nu een nog betere ervaring.

Het gebeurt niet vaak dat inwoners van Nederland en België bij de eersten zijn om een nieuw audiosysteem te ontdekken, maar dat is precies wat er gebeurde met Bluesound. Terwijl het Verenigd Koninkrijk en de V.S. relatief lang moesten wachten op een eerste kennismaking met deze streaming oplossing, konden wij er al in 2013 mee aan de slag. Het is dus zeker geen fonkelnieuw multiroom-systeem. Aan het einde van de zomer presenteerde AND Benelux, de importeur van Bluesound, daarom een nieuwe generatie van de meeste Bluesound-toestellen. Als het over het design gaat, kan je meteen zien dat er heel wat veranderd is. Maar minstens even belangrijk zijn de aanzienlijke upgrades en toevoegingen op technisch vlak, waarover zodadelijk meer.

Stel je eigen systeem samen
De Bluesound-familie bestaat uit heel wat apparaten, zodat je zelf een systeem kan bouwen dat bij je situatie past. Er zijn inmiddels meerdere Bluesound-speakers beschikbaar, naast een versterker met streaming (PowerNode 2), een unieke opslagunit met cd-ripper (Vault) en de ‘pure’ streamer die we hier bekijken. Net zoals bij Sonos, Denon, Bose en nog anderen, biedt Bluesound dus een kant-en-klare oplossing om draadloos muziek te streamen vanaf verschillende bronnen en naar verschillende kamers.

Maar Bluesound – een dochter van Lenbrook, het bedrijf achter NAD en PSB – heeft toch een andere insteek dan de meeste concurrenten. Het merk zoekt het wat hoger in de markt, met meer mogelijkheden, ook op vlak van integratie en custom install (CI). Langzaam maar zeker groeien ook de banden tussen Bluesound en NAD. Zo kan je voor steeds meer NAD-producten een BluOS-module aanschaffen, waardoor je bijvoorbeeld een receiver als de C390DD naadloos laat samenwerken met een Bluesound-systeem. Dat kan omdat NAD bij heel wat van zijn receivers werkt met de MDC-architectuur, die toelaat om door middel van extra kaartjes bijkomende mogelijkheden aan toestellen toe te voegen. Je kan zo bijvoorbeeld bij bepaalde modellen via een MDC-kaart een phono-stage toevoegen. Die modulariteit is net een enorme plus bij NAD.

Dat inhaken op de modulaire NAD’s en zaken als hi-resondersteuning en focus op geluidskwaliteit heeft Bluesound altijd onderscheiden van de rest van het speelveld. Bij vorige recensies van Bluesound – waarbij er vooral werd gekeken naar het totaalplaatje – kwam het merk bij ons er dan ook meestal zeer goed uit. Maar kritieken, die zijn altijd mogelijk. De vormgeving van de eerste Bluesounds was bijvoorbeeld best opvallend – en daarom waren er onvermijdelijk zowel liefhebbers als haters te vinden. De gustibus non est disputandum, weet je wel.


MERK





EDITORS' CHOICE