De nieuwe Bluesound-toestellen dragen dezelfde namen als voorheen, maar dan met een bijkomende ‘2’ in de titel. In dit artikel zoomen we in op de Node 2, een toestel die bedoeld is voor mensen die al beschikken over een goed audiosysteem en daar streaming en multiroom aan willen toevoegen. Maar dat is niet de enige toepassing denkbaar: je kunt ook de Node 2 koppelen aan een soundbar zonder eigen streaming-opties of hem combineren met een set actieve speakers voor een minimalistische muziekopstelling. De Node 2 is immers een apparaat dat je gerust ergens kunt wegbergen. Daar is hij nu compact genoeg voor geworden en de bediening kan volledig via een app verlopen. Overigens toch ook even vermelden dat we binnenkort een test van de PowerNode 2 publiceren, de grotere broer van de Node 2 met ingebouwde 2 x 60 watt versterker.
Vormgeving
Waar de oorspronkelijke Node een vrij grote kubus was, is de nieuwe Node 2 een veel klassieker maar toch wel handigere compacte rechthoek geworden. Moesten we oneerbiedig zijn, dan zouden we zeggen: “Zo groot als een lunchbox of brooddoos, ongeveer”. Bluesound vervangt ook de glanzende laklaag van voorheen door een matte verflaag (zwart of wit) die eveneens subtieler is.
De nieuwe vorm is ongetwijfeld minder een blikvanger dan voorheen, maar past daardoor beter samen met bestaande klassieke hifi-componenten. De kleinere behuizing maken het ook eenvoudiger om de Node 2 bijvoorbeeld achter een set of in een kast te plaatsen. Hij wordt niet bijzonder warm, dus dat is zeker een optie.
Handige extra’s
Maar het draait niet enkel rond een mooier snoetje. De nieuwe vorm introduceert ook wat nieuwe en best interessante zaken. Bovenaan de Node 2 zie je nu een controlevlak, met toetsen om muziek te pauzeren, vooruit of achteruit in je afspeellijst te verspringen en het volume te regelen. Dit laatste is echter enkel relevant als je de Node 2 instelt met een variabele uitgangsniveau. Deze nieuwe fysieke bediening is een belangrijk element van generatie 2 en vind je ook terug op de PowerNode en andere Bluesound-apparaten. Dat is ook geval voor de tweede toevoeging aan de Node 2-behuizing: een infrarood-oog. Dit lijkt slechts een detail, maar omdat Bluesound slim genoeg was om dit oog programmeerbaar te maken, kun je ongebruikte toetsen op een bestaande afstandsbediening inzetten om je Node 2 te bedienen. Dat is toch wel praktisch als je vanuit de zetel toch naar een remote moet grijpen om je versterker bij te regelen. Je kunt dan meteen je Bluesound-toestel bedienen, zonder een app te openen. Leuk is dat je daarbij via de app presets kan instellen, zodat je met een druk op een knop op de remote een geliefd internetradiostation of streaming album kan afspelen. Ik vind het ook bijzonder handig dat je een IR-code hebt om over te schakelen naar de optische ingang, want zo zet je Node 2 toch net iets gebruikersvriendelijker in als audio-oplossing voor je tv. Gewoon op je tv-remote een overbodige knop koppelen aan deze functie en rustig de tv én audio inschakelen zonder dat je de Bluesound-app nodig hebt.
REVIEWBluesound
Bluesound Node 2 - Nieuwe generatie
Jamie Biesemans |
09 april 2016
| Bluesound
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 28 oktober 2015
MERK