NIEUWSMediamarkt

5 redenen waarom een av-receiver een filmbeest is

Naar de bioscoop gaan of thuis een film kijken? Een van de redenen om het eerste te kiezen is het machtige surroundgeluid in de cinema. Maar met een AV-receiver kan je dat thuis ook beleven. Media Markt heeft ons een toestel van Pioneer Audiovisual ter beschikking gesteld om te laten zien waar deze apparaten toe in staat zijn, waar we in een serie meer toelichting over geven – nu de 5 redenen waarom een AVR een filmbeest is.

Lees ook 5 redenen waarom een AV-receiver (ook) een muziekbeest is

 





De kloof tussen het geluid dat uit de standaardluidsprekers van je televisie komt en de overweldigende surroundinstallatie met 64 luidsprekers in je lokale cinemacomplex is natuurlijk behoorlijk groot. Om niet te zeggen: absoluut niet te vergelijken. En dat is spijtig, want op beeldvlak kan je thuis wél verbluffende zaken ervaren. Een grote televisie van een goede kwaliteit levert fantastisch beeld. Een goede thuisprojector is ook niet te versmaden. Maar waarom kan dat niet qua geluid?

Er zijn verschillende manieren om het tv-geluid te verbeteren: soundbase, soundbars, HT-sets… Maar er is slechts één optie als je die bioscoopervaring echt wil evenaren. En dat is met een AV-receiver, een toestel dat van heel ver misschien op een stereoversterker lijkt – maar heel wat meer in zijn mars heeft.

Hier zijn vijf redenen waarom wij vinden dat een AV-receiver de enige keuze is voor de ultieme thuisbioscoopervaring.

1. Netflix
Netflix zorgt voor een echte revolutie in het tv-kijken. En niet enkel door het aanbod of streamingmodel. Netflix is een echte voorvechter van een betere kwaliteit, zowel op vlak van beeld als van geluid. Daarom dat de combinatie van Netflix en AV-receiver zo geniaal is. Films als series op Netflix zijn heel vaak voorzien van een uitstekende soundtrack in 5.1-surround. Sluit je Pioneer-receiver via de HDMI-ARC-poort van je televisie aan, en je kan van deze geluidskwaliteit genieten als je Netflix bekijkt via de ingebouwde smart tv-app. Hetzelfde is waar als je bijvoorbeeld Netflix gebruikt via een console of zelfs een app op een Blu-rayspeler. Sluit gewoon die apparaten op de receiver aan en je kan altijd genieten van surroundgeluid. Je zal merken: die films en series worden heel wat meeslepender.

2. Blu-ray en dvd
Voor het ultieme qua thuisbioscoopervaring opteer je nog altijd het best voor een film op Blu-ray (en volgend jaar: Ultra HD Blu-ray). Blu-rays bieden de beste beeldkwaliteit maar ook zeer goed uitgekiende surroundtracks. En dit zelfs in nog betere surround dan Netflix. Want beter dan 5.1 is 7.1 (met extra speakers aan de zijkant) of zelfs Dolby Atmos (met speciale speakers die geluid van het plafond kaatsen), zoals je dat vindt op de VSX-930 of VSX-1130. Blu-rays hebben ook soundtracks met ongecomprimeerd geluid, dus zonder de minste kwaliteitsverlies. Enkel met een receiver kan je dat echt beleven. 

Toch ook opmerken dat ‘oude’ dvd’s daarom niets te bieden hebben. Ook dvd-films komen met surroundgeluid, weliswaar begrensd op 5.1. Maar dat is al heel indrukwekkend!

"Dat doen ze door veel recensies te lezen, trainingen te volgen en contacten met fabrikanten te onderhouden. Ons assortiment is ook groot en er is altijd voorraad, zo krijgt de klant de receiver die echt bij hem past.”

3. Surroundmodi
Staar je niet blind op de vele surroundformaten die bestaan (zowel DTS als Dolby komen voor, in verschillende smaken), want een receiver kan ze doorgaans allemaal aan. Of je nu een Blu-ray bekijkt, een stream van Netflix of een dvd, je kan normaliter altijd op een perfect surroundgeluid rekenen. Nieuwe modellen, zoals in de VSX-familie van Pioneer, zullen zelfs Dolby Atmos ondersteunen. Dat is surroundgeluid dat niet enkel rond je te horen is, maar ook boven je. Bij films als ‘John Wick’ of ‘Transformers: Extinction’ merk je het verschil meteen. Net zoals in de bioscoop komen effecten van alle kanten, incluis boven. En die extra bovenkanalen zorgen voor heel wat extra ruimtelijkheid.

4. Gaming
Bij een thuisbioscoop denkt bijna iedereen aan een bioscoop thuis - logisch. Films bekijken dus, en misschien ook tv-series met een goede surroundsoundtrack. Maar er is nog een genre dat het heel doet met surround: gaming. Actiegames, maar ook sfeervolle horrorgames doen hele slimme dingen met surroundeffecten om je helemaal onder te dompelen in de sfeer van het spel. Games zijn soms nog indrukwekkender dan films, omdat de surroundeffecten dynamisch zijn. Als je in een actiespel zoals Far Cry 4 achter je geweerschoten hoort en je het spelpersonage omdraait om te kijken, dan zullen die schoten ‘meedraaien’ en voor je te horen zijn. In heel wat spelletjes kun je door die surroundeffecten vijanden lokaliseren en opsporen.

5. Klaar voor Ultra HD
Ultra HD-televisies verkopen steeds beter, maar ongelooflijk veel 4K-video is er niet. Of liever: nog niet. Met het verschijnen van Ultra HD Blu-rays volgend jaar en een steeds groter aanbod UHD-video via diensten als Netflix, komt daar veranderingen. Vind je dat belangrijk, hou er dan rekening mee bij het aanschaffen van een receivers. Lagere modellen zullen in staat zijn om 4K-video door te geven (pass-through), bijvoorbeeld van een toekomstige Ultra HD Blu-rayspeler die je misschien over enkele jaren aanschaft. Maar een hoger model, zoals de Pioneer VSX-930, kan gewoon Full HD-content of video van een dvd ‘upscalen’ of verbeteren zodat het mooier wordt op een UHD-televisie. Misschien heb je deze functie niet meteen nodig, maar wie weet wat de toekomst brengt?







 


EDITORS' CHOICE