Een versterker is veel meer dan een kastje dat je luidsprekers luid laat spreken. Verschillende varianten hebben verschillende eigenschappen, en allen hebben hun eigen invloed op de weergave. Het is daarom een praktisch begin om op de hoogte te zijn van de soorten versterkers die er in de markt zijn, alvorens je wil weten welk merk of model nou eigenlijk het beste bij je wensen aansluit.
Dat gezegd hebbend is een eenduidig overzicht van al die soorten en maten geen gemakkelijke opgave. Los van voortdurende ontwikkelingen in de wereld van digitale versterking, en de diverse merken die met hun eigen variant aan de slag gaan – zoals Arcam met zijn Klasse-G oplossing –, is er doorheen de hifi behoorlijk wat onderscheid te maken. Transistoren, FET’s, analoog, digitaal, you name it.
Ook is er een imposante lijst knappe koppen die hun stempel zodanig op de techniek gedrukt hebben, dat het niet zou misstaan om ze allen individueel te behandelen. Nelson Pass, bijvoorbeeld. Of John Curl. Mark Levinson, Bill Johnson, Julian Vereker. Namen en merken bij wie kwaliteit doorgaans geen onderwerp is – die is gegarandeerd. En wiens kennis van ontwerpen en techniek vaak aan de basis ligt voor de modellen van vele andere partijen. Maar ongeacht al die ideeën en uitwerkingen is het natuurlijk het eindresultaat wat telt – de muziek. Dat gegeven maakt dat de keuze altijd subjectief zal zijn, en afhangt van je smaak en voorkeur.
Variatie
Typen versterkers verschillen namelijk onderling zoals moderne televisietoestellen dat ook doen. LED, LCD en plasma geven dezelfde beelden weer, maar hebben zo hun eigen manier van werken – en hun eigen resultaten. Het ene model werkt met meer licht dan het andere, of kan juist met zwarttinten beter overweg. Een derde model is erop gericht zoveel mogelijk schermoppervlak te leveren voor je geld, waar een vierde meer waarde hecht aan energiebesparingen. Vul de lijst maar aan; ook in het domein van audioversterkers vind je verschillende varianten, met ieder zijn eigen voor- en nadelen. En of je nu op zoek bent naar een losse versterker of een geïntegreerd model, het is zinvol die verschillen duidelijk te hebben. Dus laten we als basis een onderscheiding maken tussen versterkerklassen.
Ver·ster·ker (de; m; meervoud: versterkers)
Toestel voor het versterken van geluid.
Ok, dat is wat dun.
Am·pli·fi·er (ăm′plə-fī′ər, noun)
1. One that amplifies, enlarges, or extends;
2a. An electronic device that is used to increase the magnitude of an electrical signal;
2b. A device that is used to increase the magnitude of an information-carrying signal.
Om nog heel even in het Engels door te gaan; een bepaalde school of thought binnen de high-end audio is ervan overtuigd dat het soort eigenlijk niet uitmaakt. Transistor, buizen, klasse A, klasse AB, het gaat maar om één ding: de muziek. Vermogen? Neem voldoende voor de speakers. Opties? Kies gewoon dat wat binnen het budget past, en laat de mogelijkheden aan de fabrikant over. Dat lijkt ons echter net zo dun als de Nederlandse definitie van versterker, dus we lopen graag langs de verschillen.