REVIEWNuPrime

Review: NuPrime Encore mDSD

René Smit | 26 oktober 2016 | Fotografie Fabrikant | NuPrime

Met de komst van diverse portable hi-res muziekspelers de afgelopen jaren was je als kritische luisteraar niet meer gebonden aan een vaste locatie. Om het even waar je je bevindt kun je met deze spelers genieten van hoogwaardige muziekweergave. Nadeel is de vaak hoge prijs van deze spelers en het (soms) ontbreken van de mogelijkheid om gebruik te maken van streamingdiensten…

Met de komst van een aantal USB DACs, zoals bijvoorbeeld de AudioQuest Dragonfly en AudioEngine D3, is het mogelijk om in combinatie met een laptop en hoofdtelefoon een min of meer portable systeem te creëren. Echter niet echt handig voor gebruik buitenshuis. Dat deze apparaatjes niet gebruikt kunnen worden in combinatie met een mobiele telefoon of tablet heeft alles te maken met het stroomgebruik. Met de komst van deze NuPrime Encore mDSD en de nieuwe AudioQuest Dragonfly Black en Red komt hier echter verandering in. Fabrikant NuPrime Audio, opgericht door Jason Lim, voorheen CEO en destijds oprichter van het merk Nuforce, ontwikkelde de mDSD die minder dan 20mAh stroom verbruikt en derhalve gekoppeld kan worden aan een tablet of mobiele telefoon. Om de mDSD aan te sluiten moet je wel gebruik maken van een OTG adapter (Android) of Apple camera adapter.

Luciferdoosjes

Deze NuPrime Encore mDSD is by far het kleinste audiocomponent dat ik ooit in handen heb gehad. Eenmaal uit de verpakking, waar heel handig aan de binnenzijde de handleiding is afgedrukt, ligt een apparaatje op tafel niet groter dan een luciferdoosje. Het miniatuur kastje is uitgevoerd in aluminium en ziet er stevig uit. Aan de ene kant zit een USB aansluiting en aan de andere kant een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting. Deze uitgang is ook te gebruiken als spdif digitale aansluiting. Aan de lange zijde zitten twee toetsjes voor het regelen van het volume. Verder nog twee miniatuur ledjes, rood voor PMC signalen en blauw voor DSD. Ja, u leest het goed. Zoals de typeaanduiding al doet vermoeden is deze miniatuur DAC/Amp in staat DSD signalen tot native 256DSD te verwerken. Hi-res PMC kan deze dwerg tot maximaal 32 bit 384kHz aan. NuPrime maakt hiervoor gebruik van de Sabre ESS 9010K2M chipset met XMOS USB chip. In tegenstelling tot de beide AudioQuest exemplaren werkt de NuPrime in combinatie met mijn Android Samsung Galaxy Tab A direct vanuit de USB uitgang met een OTG adapter. Er is geen speciale software of app nodig om de mDSD te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat bijvoorbeeld ook het geluid van Netflix of YouTube verbeterd wordt bij het gebruik van deze Encore.

Luisteren

Om de NuPrime Encore mDSD op zijn merites te beoordelen sluit ik het met een standaard USB OTG adapter aan op mijn Samsung Galaxy Tab A tablet. Via Sennheiser heb ik de beschikking gekregen over een Momentum 2.0 hoofdtelefoon. Een goede middenklasse hoofdtelefoon die voor zowel thuis- als buitenshuisgebruik geschikt is. Zonder tussenkomst van de Encore klinkt de Momentum zeker goed, maar moet het volume van het tablet behoorlijk richting het maximum om een enigszins realistische geluidsdruk te realiseren. En dan bedoel ik niet het niveau waarmee gehoorbeschadiging op de loer ligt!

Met de mDSD ertussen is het duidelijk andere koek en verandert ‘geluid’ in muziek. De headroom neemt een grote stap toe en alles klinkt veel dynamischer en gemakkelijker. Dat een minuscuul kastje als de Encore zoveel verschil kan maken is ronduit verrassend te noemen. Via mijn Tidal account heb ik een aantal van mijn favoriete albums offline gezet zodat ik niet afhankelijk ben van een eventueel twijfelachtige internetverbinding. Catch and Release van Matt Simons is een track die ik keer op keer kan beluisteren. En waarvan ik weet dat de zogenaamde ‘deepend’ remix een putdiep laag heeft. Zonder de Encore mDSD is hier bijzonder weinig van terug te horen. Bij het opnieuw beluisteren met de mDSD ertussen wordt het een ander verhaal. De Momentum hoofdtelefoon blijkt ineens laag te kunnen weergeven. Het is strak en doortekend zonder het midden en hoog in de weg te zitten of aangezet te klinken.

Stemmen krijgen ook ineens kleur en nuance, wat goed te horen is bij karakteristieke stemmen als die van Bonnie Raitt en Eva Cassidy. Vooral die laatste zorgt voor kippenvel bij het nummer Time after Time van het live album Nightbird. Op het gebied van detailweergave is een goede hoofdtelefoon natuurlijk altijd in het voordeel ten opzichte van een luidspreker. Het geluid gaat zonder invloeden van buitenaf rechtstreeks de gehoorgang in waardoor details gemakkelijker te horen zijn. Bij Calling Elvis van Dire Straits zijn zonder tussenkomst van de mDSD een aantal details in het geluidsbeeld al gemakkelijker te horen dan normaal gesproken via de luidsprekers het geval is. Maar met de Encore ertussen neemt de detaillering toe en komen er minuscule geluidjes boven drijven die mij eerder niet opgevallen waren. Transparantie en openheid van het geluid worden naar een hoger plan getild.

Niet alleen bij het beluisteren van muziek profiteer je van de toename in kwaliteit. Het bekijken van films via bijvoorbeeld Netflix wordt een stuk realistischer. De verstaanbaarheid gaat met sprongen vooruit en de verbeterde laagweergave zorgt voor een extra stukje beleving.  

Conclusie

Voor slechts 119 euro haal je met deze NuPrime Encore mDSD een waardevolle toevoeging in huis waarmee je de geluidsweergave van je mobiele telefoon of tablet naar een aanmerkelijk hoger plan tilt. De mDSD is natuurlijk ook bijzonder geschikt om te fungeren als upgrade voor het geluid van een laptop of desktopcomputer. Al met al een universeel toverdoosje voor een weggeefprijsje!

MERK





EDITORS' CHOICE