ARTIKEL

Deel 2: Hoe bouw je een eigen smart home?

Bij het bouwen van een Smart Home is de voorbereiding zeer belangrijk. In deel 1 schreven we al over het maken van keuzes en het verzamelen van informatie. De volgende stap is het bepalen van de verschillende onderdelen van een Smart Home. In dit artikel bespreken we de basis van een Smart Home en de onderdelen waarmee rekening gehouden moet worden tijdens de voorbereidingen.

Zoals een huis moet rusten op een goede fundering, rust een Smart Home op een goed netwerk. De ideale basis is - ondanks alle supersnelle draadloze technieken - een bekabeld netwerk. Zeker nu er steeds meer van streamingdiensten gebruik gemaakt wordt. Door datavreters als Smart TV’s en mediaspelers bekabeld aan te sluiten, werken deze een stuk sneller. Streamingdiensten worden sneller geladen en het draadloze netwerk blijft vrij voor mobiele apparaten. Het is daarom aan te raden vooraf goed na te denken over de positie van deze apparaten in huis. Zo kan op de juiste plekken een aansluiting aangelegd worden.

In de ideale situatie heeft elke ruimte in huis een netwerkaansluiting. Die kan gebruikt worden voor de ‘datavreters’ maar ook voor bijvoorbeeld een beveiligingscamera of een WiFi-hotspot waarmee het draadloze netwerk vergroot kan worden. Een netwerk-

aansluiting aanleggen in elke ruimte is bij renovatie of nieuwbouw meestal geen probleem. Bij bestaande huizen is het lastiger. Gelukkig zijn er meerdere alternatieven die goed werken. De meest universele zijn de powerline-oplossingen waarmee het netwerk via de stroomleiding wordt geleid. Ook kan het netwerk over de tv-kabel geleid worden. Zo is een goed netwerk in vrijwel alle situaties mogelijk.

Smart Home systeem

Een echt Smart Home kan niet zonder een Smart Home-systeem met centrale gateway die de verschillende onderdelen van het huis kan aansturen. Er zijn grofweg drie typen systemen met elk hun eigen voor- en

 nadelen.

De ‘klassieke’ domoticasystemen bestaan het langst en bieden de meest uitgebreide mogelijkheden. Zo’n systeem is opgebouwd rond een server of gateway die alle onderdelen van het huis kan aansturen. Zonwering, toegangspoort, camera’s, verlichting, verwarming of televisies; eigenlijk alles met een stekker kan geautomatiseerd en op afstand bediend worden. Bediening kan met een app maar ook met een centraal bedieningspaneel of een paneel in elke ruimte. Dit zijn echte totaaloplossingen met navenant prijskaartje. Bovendien moet elk te bedienen onderdeel van het huis met een kabel worden aangesloten op de server. Dit vereist een uitgebreide voorbereiding en veel installatiewerk. Zo’n systeem wordt vooral in nieuwbouw geïnstalleerd. Uitbreiden van het systeem is mogelijk, maar kent wel beperkingen doordat nieuwe onderdelen bekabeld aangesloten moeten worden. Hier zien we wel ontwikkelingen richting draadloze technieken om uitbreiding en installatie makkelijker te maken.

Daarnaast is er het systeem van digitalSTROM dat gebruik maakt van het stroomnet in huis. Met hun slimme kroonstenen kan bijna alles waar een stekker aan zit, geautomatiseerd worden. De basis is een server die in de meterkast geplaatst wordt en alle signalen over het stroomnet verspreid. Het is mogelijk om vrijwel elke woning slimmer te maken. Het grote voordeel van dit systeem is dat er geen hak- en breekwerk nodig is voor de installatie. Omdat er gebruik gemaakt wordt van de bestaande elektriciteitsdraden in huis, is het systeem erg betrouwbaar. Ook voor dit systeem is een goede voorbereiding noodzakelijk. Maar uitbreiding is eenvoudiger dan met het klassieke domoticasysteem.

Sinds enkele jaren zijn er ook draadloze Smart Home-systemen beschikbaar. Zij komen qua functionaliteit in de buurt van de domoticasystemen. Deze draadloze oplossingen bieden veel flexibiliteit en vereisen veel minder installatiewerk. Sommige componenten kunnen door een batterij gevoed worden waardoor uitbreiding achteraf eenvoudig mogelijk is. Installatie in bestaande woningen is ook realiseerbaar. Bediening kan via apps, knoppen in de wand of bedieningspanelen. De apps om het huis mee te bedienen, zijn al goed en worden steeds beter. Goede bedieningspanelen daarentegen zijn nog geen gemeengoed. Draadloze systemen kennen hun beperkingen. Deze systemen zijn nog niet in staat om alles in huis eenvoudig te bedienen. Daarnaast is het grote nadeel, van onderdelen die door een batterij gevoed worden, dat ze leeg kunnen raken. Ook is het draadloze systeem in de basis gevoeliger voor storingen hoewel daar in de praktijk gelukkig niks van te merken is.

Er is dus genoeg te kiezen, voor elk woningtype en vrijwel voor elke beurs is er een passend systeem.

Beveiliging

Er zijn talloze mogelijkheden om een Smart Home te beveiligen en op afstand in de gaten te houden. Dat kan bijvoorbeeld met slimme beveiligingscamera’s, bewegingsmelders en deur- en raamsensoren. Een combinatie van deze onderdelen zorgt ervoor dat het hele huis gecontroleerd wordt. Detecteert een raamsensor dat het raam geforceerd wordt, dan kan de camera ingeschakeld worden. Ook kan tegelijkertijd de verlichting aangezet worden en krijgt de huiseigenaar een melding op de smartphone.

Vooral voor beveiligingscamera’s is het belangrijk de juiste aansluitingen te plaatsen. Een netwerkaansluiting is niet noodzakelijk maar wel aan te bevelen. Een beveiligingscamera moet natuurlijk ook van stroom voorzien worden en vaak is de stroom niet aanwezig op de ideale positie voor een camera. Bij veel moderne camera’s kan netwerk en stroom gecombineerd worden. Er wordt dan stroom via de netwerkkabel geleid waardoor nog maar één kabel nodig is voor de camera.

Bewegingssensoren zijn heel wat eenvoudiger te plaatsen. Verschillende fabrikanten bieden sensoren aan die naast een stopcontact of lichtschakelaar geplaatst kunnen worden. Ook zijn er genoeg sensoren die op een batterij werken en overal in huis geplaatst kunnen worden. Hetzelfde geldt voor raam- en deursensoren; deze gebruiken weinig stroom en kunnen lang met een batterij doen. Een prima oplossing voor bestaande bouw. Bij renovatie of nieuwbouw is het verstandig om rekening te houden met de stroomvoorziening naar de sensoren.

Comfort

In onze ogen is een Smart Home een comfortabel thuis. Dat wordt het best bereikt door een aangenaam klimaat in huis. Koel in de zomer en warm in de winter. Door slim te combineren en koppelen, is een hoop mogelijk. Gemotoriseerde gordijnen en zonwering in combinatie met een slim verwarmingssysteem tillen het comfort naar een hoger niveau. Zo kunnen in de zomer bij warm weer de zonwering en de gordijnen dicht en kan de verwarming uit. In de winter kan het systeem de badkamer ’s ochtends alvast opwarmen of bijvoorbeeld het huis voorverwarmen voordat de bewoners thuiskomen.

Ook hier geldt dat met name over de stroomvoorziening goed nagedacht moet worden. Het bepalen van de positie van bijvoorbeeld de aansluiting van de gordijnrail of zonwering is belangrijk voor het definitieve resultaat. 

Meer informatie over het inrichten van je smart home vind je op Electrostyling >>


EDITORS' CHOICE