Review: Bowers & Wilkins P9 Signature

Jamie Biesemans | 26 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant | Bowers & Wilkins
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 18 januari 2017

SAMENVATTING

Lees hieronder de plus- en minpunten van de Bowers & Wilkins P9 Signature:

PLUSPUNTEN

  • Luxueuze afwerking met leder en metaal
  • Zeer mooi, meeslepend laag
  • Rijke, weelderige stemweergave
  • Verdraagt minder goede bronbestanden
  • Zeer eenvoudig aan te sturen

MINPUNTEN

  • Hogere prijsklasse
  • Meer gericht op mobiel gebruik
  • Beetje zwaar

2017 was een moeilijk jaar voor de echte hoofdtelefoonliefhebber. Niet omdat er problemen waren, integendeel. Er werden gewoonweg veel te veel interessante koptelefoons gepresenteerd die het potentieel hadden om écht heel goed te klinken. Deze P9 van Bowers & Wilkins hoort absoluut in deze categorie thuis, onder meer omdat het als gesloten mobiele koptelefoon toch iets bijzonders is in deze topcategorie.

Met de P7 en P7 Wireless toonde het Britse merk al aan zeer degelijke premium-hoofdtelefoons te kunnen bouwen, zelfs met een eigen geluidssignatuur die trouw is aan de klank waar Bowers & Wilkins voor staat. De P9 Signature is de volgende stap. Of zeg maar gerust: sprong. Want de nieuwe over-ear hoofdtelefoon is met 899 euro meer dan dubbel zo duur als de P7. Het is ook bedoeld als statement en een viering van de 50ste verjaardag van het iconische merk. Je denkt dan misschien dat een gelimiteerde editie zou betreffen, maar dat is niet het geval. De P9 Signature blijft voor lange tijd in de handel.

De 800-reeks voor je oren?

Volgens Bowers & Wilkins heeft het team achter de uitstekende EISA-winnende 800 D3-reeks ook gesleuteld aan de P9 Signature. Langs één kant is dat een geweldige referentie, maar langs de andere kant weer niet. Dat de jongens en meisjes achter de 800 D3-familie veel weten over goede luidsprekers bouwen staat buiten kijf, maar een hoofdtelefoon is toch iets compleet anders. Alleen al het correct uitmeten vereist gespecialiseerde know-how, terwijl een hoofdtelefoon goed dempen een vak apart is. Het is geen toeval dat de meeste referentiehoofdtelefoons afkomstig zijn van toegewijde merken, niet van firma’s die meestal luidsprekers bouwen. Maar goed, Focal en Bowers & Wilkins zelf bewezen al met de Utopia en de P7 dat die regel niet altijd waar is.

Nog meer leer

Een prijs van 900 euro en verwijzingen naar de hoogste speakerfamilie van je merk betekenen dat je niet kan aankomen met een product dat ergens echt tekortschiet. Qua presentatie lijkt dat goed gelukt te zijn, want de P9 ziet er behoorlijk premium uit.

Wij zouden een vlaggenschip-koptelefoon nooit links laten liggen vanwege de meegeleverde accessoires, maar voor wie dat belangrijk vindt: Bowers & Wilkins levert een modieus etuitje mee, maar geen presentatiecase. Op dit prijspunt mag je daar al op beginnen te hopen, al moet je toch meestal nog iets hoger grijpen om met een mooie doos naar huis te komen. Bowers & Wilkins rekenen we daar dus niet op af, al blijft wel zo dat je als eigenaar van een P9 een manier moet zoeken om hem netjes op te bergen. 900 euro blijft een serieus bedrag, je investering behandel je best met zachtheid. Vergeleken met andere topmodellen is de P9 echter wel steviger gebouwd, wellicht met mobiel gebruik in het achterhoofd.

De P9 Signature is heel mooi afgewerkt, met een hoofdband die aan de binnenkant is voorzien van bruin Saffiano-leer. Ook de oorkussens zijn in hetzelfde materiaal afgewerkt. Het is echt een Bowers & Wilkins iets, want ook de P7 is door het gebruik van fijn (zwart) leder een fraaie verschijning.

We zijn geen echte kenners van ledersoorten, maar blijkbaar is Saffiano-leer een leder waarop een patroon is machinaal aangebracht, gevolgd door een impregnatie met was om het krasbestendig te maken. Het patroon is inderdaad heel lichtjes zichtbaar op de meeste oppervlakten. Als we afgaan op onze langere testperiode vermoeden we dat de delen in leder mooi maar zichtbaar gaan verouderen, zeker op de plaatsen waar plooitjes verschijnen als je de koptelefoon op je hoofd plaatst.

Ook op de hoofdband zelf is er leer gebruikt, maar wel een duurzamere en hardere variant met een zichtbaarder patroon. Dat kruiselingse patroon komt ook terug aan de buitenkant van de driverbehuizingen, wat bijdraagt aan het strakke, eenvormige design van de P9 Signature.

Slimme ophanging

Design is zonder twijfel een enorm verschil met de voorgaande Bowers & Wilkins-hoofdtelefoons. Waar de P3, P5 en P7 duidelijk dezelfde retro-neigende designtaal spraken, komt de P9 toch gestroomlijnder over. De dunne metalen krullen die de P7-hoofdband verbinden met de drivers zie je hier niet, wel zijn er stevige bogen uit dof aluminium aanwezig, die op een schijnbaar heel bijzondere manier de driverbehuizingen vastgrijpen. Het lijkt wel alsof tientallen heel fijne en flexibele metalen draadjes de brug vormen tussen hoofdband en driverbehuizing, maar dit is een optische illusie. Feitelijk betreft het een kunststoffen brug waarop lijntjes zijn aangebracht. Hoe dan ook, de verbinding is soepel, waardoor de oorkussen in alle richtingen kunnen bewegen.

Het knappe hier is dat Bowers & Wilkins heeft gezorgd voor precies genoeg soepelheid, waardoor de P9-oorkussens zich wel aanpassen aan je hoofdvorm maar ook voldoende tegendruk bieden zodat ze goed aansluiten. Het eindresultaat: de P9 Signature zit op die hele smalle grens tussen te hard klemmen op de oren (wat oncomfortabel is) en te los zitten (waardoor de koptelefoon verschuift en buitengeluid binnenlaat). In zijn totaliteit zit de P9 na een langere luistersessie van enkele uren nog altijd fris op je hoofd, al merk je het gewicht van 413 gram wel. Maar er zijn planar-magnetic-hoofdtelefoons die nog veel zwaarder zijn en die houden mensen ook uren op.

MERK





EDITORS' CHOICE