REVIEWLessLoss

Review: LessLoss Firewall module 2.0

Terwijl de producten van het Litouwse merk LessLoss alleen maar via de eigen website kunnen worden aangeschaft, blijkt het merk zich wereldwijd toch over een opvallend hoge en gestaag toenemende populariteit te kunnen verheugen. Ook in Nederland zijn de bijzondere ontwerpen van Louis Motek graag geziene gasten in veel luisterruimtes. Daarbij zorgend voor een weergave die beter de muzikale boodschap doorlaat en tegelijkertijd de luisteraar minder de technische aspecten van muziekreproductie laat ervaren.

Ook de hier te bespreken laatste generatie van de nogal afwijkende Firewall Current Conditioning module, is weer zo’n typisch LessLoss product. Eigenwijs, origineel en wezenlijk anders dan de concurrentie. Deze nieuwe variant is daarbij niet alleen nog effectiever in zijn werking dan de eerder door mij geteste voorganger, maar bezit ook een veel fraaiere vormgeving en vooral een sterk verbeterde inzetbaarheid bij high-end componenten.

Hoewel ik zelf altijd graag het liefst meteen naar het verhaaldeel met de gehoormatige bevindingen zou willen gaan, ga ik daar in dit geval dit bijzondere concept ernstig tekort mee doen. Want achter de ogenschijnlijk eenvoudige façade van deze Firewall Current Conditioning module, zit bijzonder veel kennis van de materie verstopt. Eigenlijk begint het al met de voor audiobegrippen vreemde naam. Voor computers kent iedereen wel de term firewall. Ook omdat zo’n bescherming al sinds jaar en dag in de beveiligingssoftware van ieder thuiscomputernetwerk ter voorkoming van misbruik van buitenaf aanwezig is. In geval van deze LessLoss module zorgt deze in eerste instantie net als bij computers voor de bescherming van negatieve invloeden van buitenaf. Alleen gaat het hier dan niet om digitale data, maar vooral om de invloedrijke en wijdverspreide negatieve effecten die hoogfrequente vervuiling van het lichtnet op uw audio- (of video-) systeem heeft.

Verbeteringen

Net als bij zijn voorganger wordt ook bij deze nieuwste incarnatie niet van condensatoren of spoelen gebruik gemaakt, maar wordt heel bewust de beproefde skin-filtering technologie waarop ook de LessLoss stroomkabels zijn gebaseerd toegepast. Nieuw is dat er in deze laatste generatie vooral op veel efficiëntere wijze van deze techniek gebruik wordt gemaakt. Zelfs zo efficiënt dat slechts één module van het nieuwe ontwerp al vele malen effectiever qua werking is, dan een hele reeks van het voorgaande model bij elkaar.

Bij skin-filtering wordt optimaal gebruik gemaakt van de wijze waarop een elektrische wisselstroom zich van nature door een draad verplaatst. Hoe hoger de frequentie, des te meer zal deze zich concentreren op de buitenste schil van de geleider waardoor circulerende wervelstromen zullen ontstaan. Bij de LessLoss oplossing is de buitenschil bewust niet geleidend en is de kern dit wel. Hierdoor blijft de hoogfrequente vervuiling keurig op de niet transporterende buitenschil en blijft de laagfrequentie stroom in de transporterende kern ongemoeid. Kortom een mooi doordachte wijze om de natuurwetten optimaal voor het einddoel van schonere stroom in te zetten.

Uitvoeringen

Ook de nieuwe Firewall module is net als de voorgaande serie wederom in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Van de naakte en confronterend ‘lege’ basis set bestaande uit vier kleine losse Firewall submodule printplaatjes (is tevens de feitelijke inhoud van de in een eikenhouten kastje verpakte standaardversie), een betaalbare instap plug-and-play uitvoering met C14 entree, standaardkabel en standaard C13 stekker. Tot aan versies met LessLoss bekabeling C14 entree en high-end C13 stekker. Er bestaat zelfs een kostbare plug-and-play versie waarbij vijf complete Firewall modules in één enkele module zijn samengevoegd voor maximaal resultaat. Voor ieder budget en eisen een bijpassende toepassing dus.

Hoewel aanzienlijk groter dan zijn compacte voorganger, is ook de nieuwe versie met zijn afmetingen van 13,3 cm lang x 6,5 cm breed en 3,5 cm hoog en een gewicht van slechts 220 gram, nog steeds gemakkelijk onopvallend achter een apparaat weg te werken. Daarbij wederom ook weer voorzien van de voor LessLoss zo typerende superieur klemmende netstekker en entree van zeer hoge kwaliteit.

Ontnuchterend

Hoewel de Firewall module gelukkig niet overmatig duur is, moet ik toch wel even slikken wanneer ik de vier schroeven uit het kastje draai. Want moet ik voor deze inhoud nu dit bedrag betalen?! Wat ik namelijk zie is naast de nodige op nauwkeurig gespecificeerde wijze met elkaar verbonden LessLoss geleiders, alleen nog maar vier kleine langwerpige witte printplaatjes! Die printplaatjes zijn echter het geheim achter deze vinding en ieder afzonderlijk voorzien van twee heel fijnmazig gevlochten vierkante paneeltjes van geleidend materiaal.

Op de LessLoss website is naast een heleboel andere nuttige informatie, ook een handleiding te vinden hoe je deze meest basale vorm van deze Firewall module zelf in elkaar kunt zetten en dat scheelt best veel geld. Wie deze instructie doorneemt beseft dan ook al snel dat het leeuwendeel van de prijs door het arbeidsintensieve karakter wordt verklaard. Maar zelfs dan nog zou ik dit hele verhaal niet eens willen schrijven als ik niet zelf de opvallend effectieve gehoormatige werking had kunnen constateren. Want hoe vreemd en ogenschijnlijk simpel de bouwstenen van dit product er ook uit zien, ze blijken in de praktijk opvallend effectief te werken!

Probleem opgelost?

Wie ook mijn verhaal over de eerste versie van de Firewall module heeft gelezen, zal zeker hebben opgemerkt dat hoewel ik het product met name op meer modale transistorapparatuur goed vond werken, het kastje bij hoger oplossende componenten een stuk minder positief zijn werk deed. Dit had met name te maken dat weliswaar de scherpe ‘hifi’ kantjes in het signaal veroorzaakt door vervuilde stroom effectief werden afgevoerd, maar helaas ook tegelijkertijd de subtiele informatie en fijnste muzikale details met de filterende werking mee verdwenen! Om dit aan te pakken zijn bij deze nieuwste variant verschillende aanpassingen en verfijningen doorgevoerd. Verbeteringen die gaandeweg het evaluatie- en productieproces zijn ontstaan en dermate veel uit zouden moeten maken, dat deze nieuwe Firewall module op een geheel ander en vooral veel hoger niveau zou moeten kunnen presteren. 

MERK





EDITORS' CHOICE