In de vorige twee artikelen (hier en hier) hebben we je meegenomen in de voorbereidende fase van het bouwen van je eigen Smart Home. Je hebt nu een aardig beeld van de mogelijkheden en welke onderdelen je graag in je Smart Home wilt gebruiken. Nu komt het laatste en misschien wel spannendste onderdeel aan bod: de installatie en configuratie.
Het wordt nu zaak de plannen op papier te zetten. Op basis van de bouwtekening van jouw huis kan je bepalen waar de verschillende componenten moeten komen. Hierbij is het raadzaam om extern advies in te schakelen. Zo is een interieurarchitect of lichtontwerper geen overbodige luxe. Zij kunnen je namelijk aangeven hoe je je huis het meest optimaal inricht. Zo kan je goed de positie van de meubels kiezen en daarmee rekening houden in je plannen. Ook de verlichting in huis is een zeer bepalende factor voor je plan. Daarbij levert licht de belangrijkste bijdrage aan de sfeer in huis. Een prachtig ingerichte kamer komt niet tot zijn recht zonder een goede verlichting. Het maken van de vertaalslag van de plannen van een interieurarchitect of stylist cq. licht-
ontwerper naar een bouwtekening, moet nauwgezet uitgevoerd worden. De positie van de aansluitingen voor lampen, de TV en andere apparatuur moet goed zijn. Mocht je daar niet helemaal zeker van zijn of een professional willen inschakelen om dit gedeelte te begeleiden, dan kunnen onze ElectroStylisten je daarbij helpen.
Selectie partners
Nu het tijd is voor de daadwerkelijke bouw van jouw Smart Home is het zaak de juiste mensen te verzamelen die het ‘project’ kunnen begeleiden. Zo heb je een installateur nodig en eventueel een aannemer voor het hak- en breekwerk. Aannemers zijn er uiteraard genoeg. Maar gekwalificeerde installateurs met kennis van Smart Homes zijn zeldzaam. Gelukkig bieden veel fabrikanten van Smart Home en Domotica producten een goed startpunt. Zij werken over het algemeen met gecertificeerde installateurs die de juiste trainingen hebben gevolgd om het systeem te mogen installeren. Op de website van de fabrikant vind je vaak een lijst van installateurs.
Wellicht gaat dit al een stap te ver en ben je nog niet uit de keuze. Ook hier kunnen onze ElectroStylisten je bij helpen. Zij zijn hier speciaal voor opgeleid en kunnen je stap voor stap begeleiden bij het realiseren van jouw Smart Home. Hoeveel ondersteuning je nodig hebt, bepaal je zelf. Alleen een extra controle op de plannen is mogelijk, maar ook een complete begeleiding van het project. Ze kunnen je in contact brengen met de juiste installateur of jouw installateur ondersteunen als hij nog niet over de juiste kennis beschikt.
Controle
Nadat de aannemer en installateur zijn gevonden, wordt het tijd voor de uitvoering. Dit is het belangrijkste onderdeel van het hele project. Hier is nauwkeurig werken absolute noodzaak. We zien vaak op maat gemaakte meubels in onze projecten. waarbij bijvoorbeeld alle kabels en de geluidsinstallatie uit het zicht geplaatst worden. Voor zo’n meubel is het positioneren van de stopcontacten en andere aansluitingen heel belangrijk. Maar ook de positie van schakelaars is iets om goed in de gaten te houden. Helaas komen we regelmatig in huizen waar de schakelaars achter een kast zijn verdwenen.
Meten is weten! Daarom meten wij de positie van schakelaars, stopcontacten en andere aansluitingen na. Dit moet wel gebeuren voordat de leidingen gefreesd worden.
Installatie
Zodra de grove bouw is afgerond (daarmee doelen we op het ‘vuile’ werk: hakken, breken, frezen, leidingen aanleggen, kabels trekken etc.), wordt het tijd om het Smart Home systeem en de benodigde componenten te installeren. Laat dit altijd door een professional, of onder begeleiding van een professional doen. Vaak werk je met 240 Volt en enkel een klein foutje kan al levensgevaarlijk zijn. Niet alleen door het risico op elektrocutie maar ook brandgevaar door gebrekkig aangesloten componenten.
Configuratie
Na de installatie is het tijd om het systeem af te stellen op je persoonlijke wensen. Zo kan je je huis afstemmen op jouw leefsituatie. Bijvoorbeeld door de juiste temperatuur in elke ruimte in te stellen. Een warme badkamer in de ochtend en avond maar koel overdag. Denk ook aan de stand van de verlichting, helder overdag en aan het begin van de avond, later op de avond gedimd en ’s nachts heel zwak zodat je niet verblind wordt. Een Smart stapje verder zijn aanwezigheidssimulaties; hierbij lijkt het alsof je thuis bent ook al ben je op vakantie. In veel gevallen is het verstandig het alarmsysteem te koppelen aan het Smart Home systeem. Zo kan bijvoorbeeld alle verlichting in huis gaan branden zodra het alarm wordt getriggerd. In principe zijn de mogelijkheden eindeloos. Dat is aan de andere kant ook de grote valkuil. Ons advies: als je zelf aan de slag gaat, start dan met een aantal simpele scenes.
Finetunen
De basis van je eigen Smart Home staat en de eerste scenes zijn geprogrammeerd. Na een paar weken zal je merken dat sommige onderdelen of scenes in huis beter afgesteld kunnen worden. Bijvoorbeeld dat de lampen in huis eerder mogen aanspringen bij het detecteren van beweging. Of dat in de sfeerscene in de woonkamer de wandlampen minder fel moeten branden. We merken bij onze projecten dat het vaak een week of vier duurt voor je echt goed zicht hebt op de aanpassingen. Onze tip hierbij: noteer de aanpassingen zodat je ze niet vergeet. Als je een lijstje hebt, loop ze dan een keer na, zodat je zeker weet dat de aanpassingen aansluiten bij je wensen. Bijvoorbeeld het dim-percentage van de lampen of het aantal minuten dat de lamp op het toilet moet blijven branden bij beweging. Zo voorkom je dat je meerdere keren aanpassingen moet doorvoeren en dat geeft rust.
Uitbreiden
De markt voor slimme producten is volop in beweging. We zien elke dag nieuwe producten gelanceerd worden. Hoewel, eerlijk gezegd, het nut van sommige producten ons ontgaat. We verwachten wel dat de meeste producten met een stekker over enkele jaren allemaal Smart zullen worden. Zo kan je Smart Home dus uitgebreid worden. Neem bijvoorbeeld de wasmachine. Stel dat deze over een jaar kapot gaat. Waarschijnlijk komt er dan een slimme wasmachine voor in de plaats. Die kan dan communiceren met de zonnepanelen in huis. Wekken de zonnepanelen overdag veel stroom op en is er weinig vraag, dan gaat de wasmachine draaien. Zo wordt je huis steeds slimmer en comfortabeler. En niet te vergeten, duurzamer.
Genieten
Het is heerlijk wonen in een Smart Home. Hoewel we in deze artikelen redelijk veel over de techniek hebben geschreven, draait een Smart Home maar om één ding: de bewoners. In onze ogen moet de techniek gebruikt worden om het wooncomfort van de bewoners te verhogen. Ben je toe aan een Smart Home? Kijk dan op electrostyling.nl en zie wat we voor je kunnen betekenen.