Kan je ook een goede luidspreker krijgen voor een prikje? Verbazend genoeg is het antwoord steeds vaker: “Ja”. De LX-reeks van Mission bewijst dat je niet per se een maandloon moet opofferen om iets degelijks te krijgen.
NOOT VAN DE REDACTIE: onderstaand is de best gelezen review van 2017, die we graag nog eens naar de voorpagina halen.
Mission is een Brits merk dat doorheen de jaren een bewogen geschiedenis kende, met pieken en dalen. Tegenwoordig is het onderdeel van IAG, de Chinese groep die eveneens eigenaar is van welluidende hifi-namen als Audiolab, Castle Acoustics, Luxman, Quad en Wharfedale. Ongeveer een jaar geleden lanceerde Mission de LX-familie, die uit zes modellen bestaat: twee boekenplankspeakers (LX1 en LX2), drie vloerstaanders (LX3, LX4 en LX5) en een compacte centerspeaker (LX-C).
Aan de tuning van deze speakers werd gesleuteld door Karl-Heinz Fink, een Duitse geluidsingenieur die ook je misschien kent van de test van de Q Acoustics Concept 500. Insiders vertellen ons dat het creatieproces van de LX-familie behoorlijk ‘intens’ was, maar uiteindelijk zijn de speakers in de loop van 2016 dan toch verschenen. Het heeft dus wat langer geduurd dan verwacht, maar de eerste reacties waren wel meteen positief. Met name de LX2 is in het buitenland op verschillende plaatsen goed ontvangen.
De goedkoopste LX-speakers zijn 129 euro per stuk, het duurste model kost 699 euro. Ze zitten dus in wat veel hifi-liefhebbers het budgetsegment zouden noemen, al kan het uiteraard nog goedkoper als je echt geen zin hebt in een goede klank of degelijke afwerking. De LX-speakers zijn duidelijk wel al ‘betere’ budgetproducten: over de geluidstechnische aspecten is nagedacht en ook de afwerking mag er zijn. Op Homecinemagazine.nl bekijken we een surroundopstelling op basis van de Mission LX-speakers. Die test lees je hier. Op HiFi.nl kijken we naar wat er gebeurt als je de Mission LX-speakers gebruikt puur voor stereoweergave en muziek, en dat met het goedkoopste (LX1) en het duurste model (LX5) in de reeks.