REVIEWNeat

Review: Neat Acoustics Iota Alpha

De Engelse luidsprekerfabrikant Neat Acoustics is één van de weinigen die anders durft te zijn. Anders in vorm ditmaal, om diegenen te voorzien van een echte luidspreker die om welke reden ook af moeten wijken van de eeuwige vloerstaander of monitor op een voet. 

De oplossing om toch een volwaardige weergave te verkrijgen zonder te vervallen in wat vroeger ‘melkpakken’ werd genoemd, zeg maar gewoon de mini luidsprekers waarvan de weergave door materiaalgebruik en fysieke beperkingen nooit geweldig kan zijn. De Neat Iota Alpha, uitgebracht naast de originele Iota, is weliswaar niet heel klein, maar door zijn onopvallende bouw ineens heel acceptabel voor wie de binnenhuisarchitect te vriend wil houden.

Neat Acoustics Iota Alpha: afmetingen

Op zijn speciale spikes is de Iota Alpha maar 49 cm hoog, 16 cm diep (exclusief aansluitingen) en 20 cm breed. Met die maten zou je verwachten dat de Iota Alpha op stands moet staan, maar vanwege de afgeschuinde voorzijde en de in het afgeschuinde gedeelte geplaatste tweeter en middentoon weergever mag hij gewoon op de grond staan. Het geluid straalt daarmee schuin naar boven richting de luisteraar. De behuizing bestaat intern uit twee compartimenten, het gesloten bovenste compartiment is voor de 50 mm EMIT bandtweeter en de 10 cm conus unit, het onderste gedeelte is een basreflex kast met een 13,5 cm woofer in de bodem. Vandaar dat de Iota Alpha altijd op zijn spikes moet staan.

De reflexpoort bevindt zich aan de achterkant, boven de terminals. Dus mag de Iota Alpha jammer genoeg niet plat tegen de muur staan, maar moet je enige afstand bewaren. Dat zijn geen hele of halve meters, het gaat om 10-30 centimeter in totaal voor een juiste basweergave in de meeste kamers. De Iota Alpha valt op die manier nauwelijks op, in ieder geval veel en veel minder dan een hogere vloerstaander of een luidspreker op een voet en neemt bovendien nauwelijks plaats in in de luisterruimte.

Het systeem is uitgerust met een 2,5-weg wisselfilter, claimt een frequentiebereik van 33Hz - 22kHz (zonder aan te geven binnen welke grenzen), heeft een lage impedantie van 4 Ohm en een gevoeligheid van 87 dB. Een beetje stevige versterker is dus aanbevolen. Minimaal 25 Watt tot 100 Watt zegt Neat. De aansluiting op de achterzijde accepteert banaanstekkers, blank draad en vorkjes. De Iota Alpha is leverbaar in zwart eiken, eiken, walnoot en wit. Andere kleuren zijn op aanvraag leverbaar.

Neat Acoustics Iota Alpha: opstelling

Om de Iota Alpha te gebruiken had ik de beschikking over een NAD C368 geïntegreerde versterker, waarin ingebouwd een MDC BluOS module en een meegeleverde NAD C568 cd-speler. Toch heb ik voornamelijk mijn eigen combinatie gebruikt bestaande uit een Bluesound Node 2, een Metrum Acoustics Adagio DAC/voorversterker en een Pass Labs XA30.5 eindversterker om het maximum uit de speaker te persen. Wat wederom mijn stelling bewees dat zelfs met een kleine, hoogwaardige luidspreker een heel goede weergave te bereiken is als de versterker tot de top behoort.

Voor de liefhebbers de rest van de set: AudioQuest NRG netsnoeren, Jitterbug en Carbon digitale interlink, Supra 4mm2 luidsprekerkabels, VdH D-102 Mk III Hybrid XLR interlinks. Omdat de Adagio DAC een AES/EBU ingang heeft, sluit ik de RCA digitale interlink daarop aan met behulp van een Neutrik 75/110Ohm trafo (TIP!) voor het beste resultaat. Muziek stream ik over Ethernet vanaf een NAD M50/M52 combinatie in een ruimte elders in huis. Dat had ook een NAS mogen zijn, maar dit klinkt toch nog beter.







EDITORS' CHOICE