Wie met enige regelmaat mijn artikelen leest weet dat ik een scepticus ben als het gaat om exotische audio artikelen. In de loop der jaren gepokt en gemazzeld en met een rugzak aan audiobagage geloof je niet meer in verkooppraatjes die je het nirvana beloven. Geloof je niet meer in gebakken lucht en luchtkastelen en lopen de rillingen je soms over de rug als je ziet wat onder de noemer audio of high en de aan de man wordt gebracht. Aan de andere kant behoort een scepticus zijn ogen en vooral zijn oren open te houden voor hetgeen wordt aangeboden in Nederland. En behoor je bereid te zijn in ieder geval serieus te luisteren naar aangeboden producten en te proberen ze op hun merites te beoordelen. Met die instelling ben ik aan de slag gegaan met de producten van Kemp Elektroniks die in onze lage landen worden gedistribueerd door Analogue Audio Products in Nieuwegein. Dus tijdelijk weg met de rubber kabel, weg met het eigenbouw netfilter en ruimte maken in het audiorek.
Intro
Wim van Kraanen is geen onbekende meer in Nederland en nam in zijn kielzog Ron Kemp mee om de producten af te leveren. Samen gaven ze mij op zaterdagmorgen een les in het verkrijgen van schone stroom. Het voordeel, de voorbereiding en de realisatie. Van het voordeel was ik al overtuigd, dat heb ik inmiddels gemerkt met mijn eigen bescheiden filter. De voorbereiding ging meer tijd in beslag nemen. Zo merkte Ron op dat mijn aarde van de audioset sterk te wensen overlaat. En dat ik er geen speciale groep voor heb gereserveerd stak hem ook. Een vervolgafspraak werd gemaakt en zo kwam het dat ik een volgende zaterdagmorgen samen met Ron nieuwe bedrading door de elektriciteitsbuizen aan het trekken was. Intussen Installeerde Ron in de groepenkast een schone groep. Met dank aan de bouwers van mijn flat, geen rare bochten of onderbrekingen in het centraaldoos systeem. Ik woon 3-hoog en dan is het onmogelijk om direct vanaf de GEB aansluiting te werken. En omdat ik in een flat woon kan ik ook geen afgeschermde kabel naar de wandcontactdoos voeren. Het meest optimaal voor mij is dus een met 2,5 mm2 vinyldraad van Draka vanaf de meterkast in de gang naar een daarvoor aangewezen stopcontact. Aldus geschiedde.
Ron heeft een vernuftig apparaatje dat u kunt lenen bij uw dealer. Het draagt de naam KE-MND waarbij MND staat voor Mains Noise Detector. Met dat apparaatje maak je storing op het lichtnet hoorbaar. Een volumeregelaar ontbreekt niet op het kastje en is ook dringend gewenst. De "oude" stopcontacten waarop aangesloten de tv, diverse halogeenlampen, schakelklokjes en wat u verder in huis kunt bedenken, gaven een behoorlijk signaal af. Even de tv aanzetten en een lamp met halogeen dimmer en horen en zien vergaat je. Sluit dan de KE-MND aan op het schoner gemaakte stopcontact voor de audio en slechts een licht gekreun blijft hoorbaar. Wil je dat ook nog kwijt, dan moet je met afgeschermde kabel werken vanaf de groepenkast. Zonder scoop kan ik niet beoordelen hoe de storing eruit ziet en in hoeverre het net vervuild is. Ron is echter absoluut geen charlatan, dus ik geloof hem op zijn woord als hij verteld dat de KE-MND niet liegt. En dan hebben we het over een zaterdagmorgen in een woonwijk, laat staan als u doordeweeks luistert en industrieterreinen met zware industrie in de nabijheid zijn. Dan wordt de storing nog een haartje erger.
De uiteindelijke realisatie fase is het aansluiten van de KE-Power Source op de wandcontactdoos en het aansluiten van alle apparatuur met een los snoer. In mijn geval de voorversterker, de tuner, de dac en de beide eindversterkers. Voor elk apparaat is een KE-Power Cord gebruikt. De overgebleven apparatuur werd eveneens rechtstreeks op de KE-Power Source aangesloten met de eigen snoeren die aan het apparaat zitten. Het mooiste is om die ook nog een keer te vervangen, maar dat ging me even te ver. Tussen de KE-Power Source en het stopcontact wederom een KE-Power Cord, zodat nu vrijwel alle netsnoeren volledig zijn afgeschermd. Uiteraard werd rekening gehouden met de fase, maar die was al eerder bepaald en geoptimaliseerd.