Het Japanse DS Audio heeft een nieuw optisch draaitafelelement getoond op de CES in Las Vegas. Optisch element? Ja, optisch want de bewegingen van de stylus worden niet met magneetjes en spoeltjes omgezet in een elektrisch signaal. Een laserstraal volgt de bewegingen van de stylus en dat biedt voordelen volgens DS Audio. DS Audio heeft ook een bijpassende phono-versterker gebouwd.
DS Audio DS W2: systeem bestaande uit optisch element en phono-versterker
Het in Japan gevestigde DS Audio heeft in 2015 zijn eerste optische element uitgebracht genaamd DS W1. Ongeveer een jaar geleden heeft het bedrijf de wat goedkopere DS 002 uitgebracht. Op de CES in Las Vegas is de DS W2 aan het publiek getoond, samen met een bijpassende phono-versterker.
Wat is eigenlijk een optisch element? In een draaitafelelement is altijd sprake van een samenwerking tussen magneetjes en spoelen die de bewegingen van de stylus en de cantilever omzetten in een (zwak) stroompje. Bij een mm-element beweegt de magneet (moving magnet) en bij een mc-element beweegt de spoel (moving coil). DS Audio heeft in zijn optische elementen magneten en spoelen verwijderd. Een laserstraal volgt de bewegingen van de stylus en daardoor is het element lichter. Door het verwijderen van spoelen en magneten worden ook wrijving en massatraagheid verwijderd en dat zou moeten leiden tot een veel betere aftasting met als eindresultaat een beter en rijker geluid, aldus DS Audio.
Het nieuwe element weegt slechts 8,1 gram. De behuizing is van aluminium en de canitlever is van borium. De aanbevolen naalddruk is 1,7 gram.
De bijbehorende phono-versterker is bedoeld als het ultieme gezelschap van het nieuwe element. De voeding is voorzien van twaalf elco’s van ieder 56.000 microF. Dit is meer dan in de meeste eindversterkers. De gebruiker kan kiezen uit cinch- of XLR-uitgangen.
We weten niet hoe het nieuwe systeem van DS Audio klinkt. De door DS Audio gekozen techniek is in elk geval apart en lijkt een goede geluidskwaliteit te beloven.
DS Audio DS W2: prijs en leveringsinformatie
We weten niet wanneer het systeem in de winkel zal liggen, maar een belangstellende kan alvast beginnen met sparen. Het element kost naar verluidt 4.500 dollar en de phono-versterker kost 8.500 dollar. De prijzen in Nederland zullen waarschijnlijk nog wat hoger komen te liggen door wisselkoersschommelingen, mogelijke invoerrechten en het lokale BTW-tarief.