NIEUWSExogal

Exogal stopt met ondersteuning van MQA

Het in de VS gevestigde Exogal heeft aangekondigd niet meer te willen investeren in de ondersteuning van MQA. Exogal heeft de ontwikkeling van MQA voor opname in zijn producten stopgezet. Kort samengevat komt het erop neer dat MQA volgens Exogal geen toegevoegde waarde biedt in vergelijking met Exogal’s eigen techniek.

Exogal: to MQA or not to MQA, that’s the question

Exogal Audio werd in 2013 opgericht door audioveteranen Jim Kinne, Larry Jacoby, Jan Larsen en Jeff Haagenstad, die allen hun sporen hebben verdiend door te werken voor enkele van de grootste namen in de branche, waaronder Wadia Digital. Exogal is de bouwer van de Comet, een DA-converter waar wij in de zomer van 2017 een recensie over hebben gepubliceerd.

Exogal heeft aangekondigd dat het de ontwikkeling van MQA voor opname in zijn producten heeft stopgezet. In een persverklaring zei de oprichter en CEO van Exogal Jeff Haagenstad: "We evalueren sinds begin 2016 de MQA-technologie en kijken naar het bredere MQA-ecosysteem. Na veel onderzoek naar de fundamentele technologie en, nog belangrijker, naar de marktvraag naar MQA, hebben we besloten om het streven naar toevoeging van MQA aan onze producten om verschillende redenen te beëindigen.”

MQA staat voor Master Quality Authenticated, een audiocodec die lossy-compressie gebruikt en is bedoeld voor gebruik op het gebied van high-fidelity digitale audiostreaming en bestandsdownloads via internet. Het werd in 2014 gelanceerd door een paar werknemers van Meridian Audio uit Groot Brittannië. Niet bekend met MQA? Lees dan ons achtergrondartikel over MQA.

Eén van de  redenen om de ondersteuning van MQA de beëindigen, was dat “de prestaties van Exogal-producten de prestaties van MQA overtreffen” voegde Exogal’s Haagenstad eraan toe.” Bovendien: “ongeacht de opgeklopte hype van de audiopers, de consumentenvraag is er gewoon niet” en “ongeacht de aangekondigde ondersteuning van platenlabels, is een brede basis van afspeelbare inhoud niet overal beschikbaar.”

De verklaring luidt verder: “betreft de technische details van onze evaluatie van de MQA-technologie ten opzichte van onze eigen technologie, schenden we onze geheimhoudingsplicht jegens MQA en Meridian  liever niet. Net zoals Wadia’s eerdere technologie, is de technologie van Exogal al georiënteerd in het tijddomein en heeft ze geen last van het tijdversmerende effect dat MQA zou moeten elimineren. Het volstaat om te zeggen dat we nooit het beloofde prestatieniveau hebben bereikt met behulp van de MQA-technologie en MQA voldoet dus niet aan onze normen voor opname in onze producten. Veel deskundigen buiten ons bedrijf hebben de zaak tegen MQA scherp onderbouwd en we zien geen reden om die bevindingen uit te werken of te becommentariëren. We zullen blijven kijken hoe de markt evolueert, maar voor nu zijn we uit het MQA-spel.”

Exogal is er dus klaar mee en trekt zijn handen af van MQA. De Comet zal overigens PCM tot 24-bit/384 kHz en Quad DSD blijven ondersteunen. Als dit bestandsformaat dan ooit zou doorbreken, is de Comet er in elk geval klaar voor.

MQA kunnen we nog geen onverdeeld succes noemen. Het is er al enige jaren, maar doorbreken wil het maar niet. Dit is overigens verklaarbaar om verschillende redenen. Immers, van alle beschikbare muziek is 99% opgenomen in cd-kwaliteit (of lager) en dat is 16-bit/44,1 kHz PCM-signaal. Als een bestand als MQA-bestand wordt gepresenteerd, is het nog maar de vraag of het niet gewoon een opgepoetst PCM-bestand is. MQA heeft de technische potentie om beter te klinken dan een cd, maar commercieel wil het maar niet vlotten. Onwillekeurig dringt zich de vergelijking op met de sa-cd: technisch superieur aan de cd, maar commercieel volledig geflopt.

De tegenstanders van MQA wijzen er bovendien terecht op dat MQA een gesloten bestandsformaat is. Stel dat de muziekindustrie en de audio-industrie MQA zouden omarmen, zou dat de bedenkers van MQA wel erg machtig maken. Het lijkt er dan ook op dat MQA dezelfde richting op gaat als de sa-cd: een leuke kleine markt voor een paar liefhebbers.

Meer weten over MQA?

Wie nog nooit heeft gehoord van MQA, verwijzen wij graag naar ons achtergrondartikel over MQA. Wie meer wil weten over de voors en tegens van MQA, verwijzen wij naar dit goed onderbouwde artikel. De schrijver komt tot de conclusie dat MQA een overbodige codec is. Een kortere en minder technische uitleg over MQA is ook te vinden op de Wikipedia-pagina over MQA.


EDITORS' CHOICE