REVIEWFocal

Review: Focal Kanta No.1

Jamie Biesemans | 03 februari 2019 | Fotografie Fabrikant | Focal

SAMENVATTING

Qua klank mikt Focal op een interessante middenpositie tussen een audiofiel high-end geluid en een toegankelijke, vergevingsgezinde weergave die bij alles past. De Kanta N°1 is daardoor een speaker die uitermate aangenaam klinkt en je het gevoel geeft dat je een echte audio-upgrade hebt uitgevoerd.

PLUSPUNTEN

  • High-end geluid in high-end design
  • Zeer volle, diepe weergave
  • Strak en coherent
  • Chique kleurafwerkingen
  • Redelijke prijs

MINPUNTEN

  • Plaatsing heeft impact op al stevige laagweergave
  • Een betere versterker is een zeer goed idee
  • Stands zijn echt een must

Ongeveer een jaar na de introductie van de elegante Kanta N°2-vloerstaander introduceert Focal drie nieuwe modellen, waaronder de N°1. Een mooie manier om het knappe design en het Focal-geluid aan een lagere prijs in huis te halen, vinden we.

Focal Kanta

Blijkbaar is het heel typisch voor Focal om het zo te doen bij zijn hogere lijnen: eerst een middenmodel introduceren, en dan een jaar of zo later een kleinere en een grotere uitvoering. Dat deden de Fransen al eerder met de Sopra-lijn en nu dus ook met de iets lagere Kanta’s. De Kanta N°2-vloerstaander bespraken we eind 2017, de Kanta N°1 die we hier bekijken is de compactere versie die beter past in kleinere woonkamers. Dat compact moet je wel relativeren, want het zijn wel luidsprekers die thuishoren op stands. Het zal niet verrassen dat Focal het nodige voorzien heeft, in de vorm van attractieve stands met een vierpoot waarop je de N°1 kunt bevestigen. Het zijn zeer goede stands, wel relatief prijzig (999 euro/paar).

Liefhebbers van Focal-design zullen in elk geval heel blij zijn dat deze kleinere Kanta’s in dezelfde kleurenedities uitkomen als de vloerstaanders. Dat betekent dat je kunt kiezen uit niet minder dan acht edities, waaronder een aantal die we bijzonder stijlvol vinden. Naast de N°1 lanceert Focal een nog grotere N°3 en een Kanta Center. Het is dus mogelijk een high-end surroundopstelling te bouwen rond Kanta, uiteraard helemaal in een van de modieuze kleurstellingen.

Vlas en beryllium

De handgemaakte Kanta-speakers staan echt op het raakvlak tussen de zeer high-end reeksen van Focal en de meer instapmodellen van het merk. Dat bedoelen we vooral op technisch vlak, want qua afwerking zitten de Kanta’s echt wel al in het luxesegment. Het is voor het eerst dat Focal in dezelfde speaker zijn beryllium-tweeter combineert met vlasdrivers, wat eigenlijk wel apart is. Die beide technologieën zijn namelijk echt heel kenmerkend voor de Fransen.

De geïnverteerde beryllium-tweeter die een prominente plaats krijgt op de Kanta N°1 kennen we van de duurdere Focal-speakers, zoals de Utopia en Sopra. Hetzelfde is waar voor de lichte knik in de behuizing die Focal doorgaans aanbrengt in zijn high-end producten, waardoor ze naar je toe lijken te buigen. Bij de Kanta N°1 is de buiging wel heel wat subtieler dan bij de Kanta N°2, en zeker vergeleken met de Sopra’s en Utopia’s. Met die gebogen voorkant poogt Focal een goede timing en fasecoherentie te krijgen, dus te zorgen dat de hoge frequenties gelijktijdig met de lagere tonen bij je oren arriveren. Dat ervaar je als een strakker, accurater geluid – een kenmerk van een echt goede speaker. Dat de knik bij de N°1’s bescheiden is, is niet onlogisch. De afstand tussen de verschillende drivers is bij deze boekenplankspeaker kleiner dan bij vloerstaanders.

De woofer van 165mm is uit vlas vervaardigd, nog iets heel typisch voor Focal. Het Franse bedrijf is immers gevestigd in een regio waar vlasbouw en de textielindustrie historisch aanwezig waren. In het verleden zagen we deze vlasdrivers bij zijn middenklasser-luidsprekers, bij hogere reeksen past het composietmaterialen toe met nog betere eigenschappen. Los van de akoestische voordelen van de flax-driver, is er een meer esthetisch pluspunt bij de flax-woofer in de Kanta's: het organische uiterlijk van de conus geeft nog wat extra cachet geeft aan de speaker. Het past gewoonweg perfect bij de rest van de speakerbehuizing. Vind je een naakte flax-driver toch niet mooi, dan kun je er een zwart textielrooster over plaatsen. Enkel over de woofer, de rest van de voorkant blijft zichtbaar. Want die wil je natuurlijk wel blijven zien.

Zeer knap afgewerkt

Wie zich al vergaapt heeft aan een immense Grande Utopia III Evo van 90.000 euro (per stuk!) in British Racing Green, weet dat Focal tot de absolute top behoort als het gaat om speakerafwerking. De Kanta N°1 is vergeleken met die gigant stukken goedkoper, maar straalt niettemin veel van dat luxegevoel uit. Als we de N°1’s plaatsen naast onze Sopra N°2-testspeakers, dan zie je nog waar de duurdere lijn beter afgewerkt is. Maar de glazen bovenkant, fijn afgewerkte voorkant met knap geïntegreerde drivers, en de afgeronde behuizing achteraan van de Kanta N°1 mogen er zeker zijn.

Dat je kunt kiezen uit acht kleurversies is best handig als je begaan bent met je interieur. Vooral omdat Focal goede modieuze keuzes maakte. Hier geen schreeuwerige kleuren, maar (meestal) heel subtiele schakeringen. Al is er een felgele versie voor de extraverte medemens. Net zoals de andere Kanta-modellen is de N°1 beschikbaar met een zwart gelakte behuizing of met een kast uit gestreept walnoot. Dat walnoot vinden we echt heel knap. Bij beide uitvoeringen is de voorkant telkens in een van vier aparte tinten beschikbaar: taupe, ivoor, blauw en donkergrijs bij de walnoot (telkens mat afgewerkt) of een blauwe, gele, witte of zwarte glanslak bij de zwarte behuizing. Bij alle versies is de bovenkant uit zwart glas. We moeten toegeven dat we wat teleurgesteld waren dat de testspeakers die we ontvingen de zwarte versies waren, wat van alle mogelijke kleuren toch wel de saaiste is. Of dat vinden wij toch. Het zou ons niet verbazen dat net deze zwart-zwart-uitvoering het meest verkocht zal worden.

Dankzij de vele combinaties vind je altijd wel een Kanta die je mooi vindt. Het is gewoon een heel geslaagd design, fris en eigentijds, en prima te integreren in een interieur. Misschien dat je zou kunnen argumenteren dat de N°1’s nog net te groot zijn voor sommige kamers en dat een kleinere versie een nog breder publiek zouden aanspreken. Er gaan vast ook mensen zijn die vinden dat een bepaalde kleur net beter bij de andere behuizing zou passen. Dat geel bij een walnootkast bijvoorbeeld, in plaats van bij de zwarte behuizing.. Hoe dan ook, voor ons horen de Kanta’s bij de mooiste luidsprekers die je kunt kopen, toch zeker in dit prijssegment. Heimelijk vinden we de Kanta’s zelfs knapper dan de (beter klinkende, dat wel) Sopra’s.

Focal Kanta: Volwassen prestaties

Met een gevoeligheid van 88 dB is de Kanta N°1 voor een luidspreker van deze grootte niet extreem veeleisend, of toch niet op papier. Het houdt overduidelijk wel van een goede versterker, merken we heel snel. Tijdens onze test hebben we de speaker vooral beluisterd met de relatief krachtige Micromega M-One M-150, een EISA-winnaar die we eerder getest hebben en die ook door de Nederlandse importeur van Focal wordt verdeeld. Je gaat op shows bijgevolg deze combinatie van Kanta en klasse AB-versterker waarschijnlijk eens ontmoeten. Interessant aan de M-One is dat het komt met het MARS-kamercorrectiesysteem – en dat het natuurlijk een heel slanke klasse AB-versterker is die je zelfs op de muur kunt monteren. Micromega geeft je ook de optie om dit toestel in een varia van kleuren te krijgen, leuk voor wie zijn versterker ook qua kleur matcht met zijn luidsprekers. Daarnaast hebben we ook onze Devialet Expert 220 Pro van stal gehaald, want die kennen we het best. Zoals gebruikelijk gebruiken we meestal Roon als bron, direct naar de Devialet of via een Auralic Altair bij de Micromega-versterker.

Moesten we de ervaring van luisteren naar de Kanta N°1 in één heel kernachtige zin willen vatten, dan zou het iets zijn als: “Klinkt als een vloerstaander”. Het zijn geen minispeakers natuurlijk, maar uit de kluiten gewassen boekenplankluidsprekers met een zeker kastvolume. Een magere klank hadden we dus niet echt verwacht. Maar toch, ze produceren voor hun formaat een zeer volle klank met een toch wel straffe en goede laagweergave. De N°1 doet dit alles zonder iets op te geven van het typische Focal-karakter. Dat typisch Focal-gegeven – het vloeiende, uit de band springend midden – is er nog aanwezig, misschien wel beter geïntegreerd met de rest dan bij onze grote Sopra's. Een zwoel dubalbum als ‘Nordub’, onder meer met gitarist Eivind Aarset en trompetspeler Nils Petter Molvaer, klinkt op de Kanta's rijk en diep, zoals we het ook kennen van bij onze Sopra’s, maar wel zachter en een tikje minder agressief. Idem als we overschakelen naar ‘Morning Phase’ (en dan met name ‘Morning’) van Beck of de Trois Colours-soundtrack van de Poolse componist Zbigniew Preisner. De Kanta N°1 is iets minder scherp dan de high-end Focals, en straalt naar ons gevoel iets wijder de kamer In. Dat maakt dze fraaie speakers aangenamer voor langer luistersessies en beter geschikt voor woonkamers waar meerdere mensen naar muziek willen luisteren. Misschien zijn ze daardoor wat minder holografisch dan hun duurdere broers (of andere premiumspeakers), maar dat ga je wellicht niet deren. Je gaat gewoon aan het genieten zijn van je muziek.

Wel wat rekening houden met de plaatsing, want als we de N°1’s dichter bij de muur plaatsen en een echt stevige beat opzetten (‘Help Me!’ van GTA, op het, laten we zeggen ‘merkwaardige’, Star Wars Headspace-album) verliezen ze hun strakheid. Focal raadt aan om bij kleinere muurafstanden de reflex-uitgang aan de achterkant met een prop te dichten; goed advies lijkt ons dat. Op een goede afstand van de muur (circa 1 meter lijkt ons) presteren de Kanta N°1’s naar onze smaak perfect als we naar ‘Bounty Hunters’ van Röyskopp op hetzelfde remix-album overschakelen. Strak en diep, zo krijgen we onze elektronische muziek graag opgediend.

Conclusie

Na lang sparen sta je op het punt om je centen op te offeren aan een high-end speakerdroom. Zoals de meesten kijk je dan wellicht naar grote vloerstaanders, ongeacht of dat echt wel een goed idee is in je beschikbare ruimte. Wat de Kanta N°1’s bewijzen is dat je inderdaad niet per se moet gaan voor immense vloerstaanders. De Kanta’s mogen klein zijn – nu ja, kleiner dan een vloerstaander in elk geval – ze presteren als grote speakers. In een modale huiskamer heb je meer niet nodig.

Qua klank mikt Focal op een interessante middenpositie tussen een audiofiel high-end geluid en een toegankelijke, vergevingsgezinde weergave die bij alles past. De Kanta N°1 is daardoor een speaker die uitermate aangenaam klinkt en je toch het gevoel geeft dat je een echte audio-upgrade hebt uitgevoerd. De superieure afwerking en vele kleuropties maken van de Kanta-speakers iets heel bijzonder. Tijdloos ook, waardoor deze Focals sneller een plaats kunnen vinden in een (doordacht) interieur dan het merendeel van hifi-luidsprekers.

Focal Kanta N°1
€ 2.499 euro/stuk | www.focal.com
Beoordeling 4,5 op 5

MERK





EDITORS' CHOICE