NIEUWS

Ophidian P3 Evolution: drieweg vloerstaand vlaggenschip

De Britse luidsprekerbouwer Ophidian heeft zijn nieuwe vloerstaande model P3 Evolution laten debuteren op de afgelopen Bristol Hifi Show. De P3 Evolution, die voorzien is van een drietal woofers voorzien van een aluminium conus, is het nieuwe vlaggenschip van Ophidian. In eerste instantie zal de P3 Evolution beschikbaar zijn in eiken- en walnootafwerking.

Ophidian P3 Evolution: drieweg vloerstaander

Ophidian is opgericht door Gareth James en bouwt uitsluitend luidsprekers. De vloerstaande P3 Evolution die voor het eerst aan het publiek is getoond op de afgelopen Bristol Hifi show is de laatste creatie van het bedrijf. Binnenkort zou hij op de markt moeten komen.

De nieuwe drieweg vloerstaander is uitgerust met drie woofers met een aluminium conus met een diameter van 150 millimeter, een middentoner van 50 millimeter en een 27 millimeter tweeter met Sonolex-coating. De kast van de P3 Evolution is voorzien van Ophidian’s eigen Aeroflex-systeem. Dit is in de kern een grote en lange baspoort waardoor de luchtsnelheid, veroorzaakt door de conusuitslagen van de woofers, drastisch wordt verlaagd. Dit verbetert naar eigen zeggen het dynamische bereik aanzienlijk en zorgt ervoor dat de luidspreker dezelfde toonbalans produceert op zowel hoge als lage volumeniveaus.

De 150 millimeter woofers hebben grote magneten voor een uitstekende transiënte respons en stijve maar lichtgewicht aluminium diafragma's. Hun gecombineerde oppervlak biedt 20% meer output dan de dubbele drivers in de kleinere P2 voor meer dynamiek. Daarnaast zijn de woofers voorzien van verkoperde aluminium spoelen, lange-slag ophanging en speciale rubberen randen waardoor ze grote volumes lucht kunnen verplaatsen met minimale vervorming.

De P3 heeft als enige in de Evolution-productlijn een speciale 50 millimeter middentoner in zijn eigen afgedichte ruimte. De middentoner is dus akoestisch ontkoppeld. Het ontwerp biedt volgens Ophidian nog meer helderheid in het middengebied en elimineert de invloed van de kast volledig in dit kritieke frequentiebereik.

De tweeter met een diameter van 27 millimeter heeft een zeer licht membraan dat met Sonolex is gecoat. Dit zou een uitzonderlijk levensecht geluid moeten produceren.

Het 25 mm dikke zwevende baffle is gemonteerd op de kast met een flexibele pakking. Trillingen van de drivers worden op deze wijze niet of minder overgebracht op de wanden van de kast. Door de drivers akoestisch te isoleren van de kast, wordt de kleuring aanzienlijk verminderd. Multiplex is sterker en heeft betere interne demping dan MDF. De combinatie van een kaststructuur opgebouwd uit multiplex in plaats van de meer gangbare MDF en een slim ontwerp met een zwevende baffle, zorgt er naar eigen zeggen voor dat de P-serie zich onderscheidt van andere luidsprekers in deze prijsklasse.

 Ophidian P3 Evolution: technische specificaties

  • Frequentiebereik: 32 Hz tot 30 kHz
  • Gevoeligheid: 90 dB (2,83 Volt)
  • Aanbevolen vermogen: 100 tot 250 Watt
  • Impedantie: 4 Ohm
  • Afmetingen (HxBxD): 1024 x 192 x 315 millimeter
  • Afmetingen voet (BxD): 232 x 320 millimeter
  • Gewicht: 27 kilogram

 

Ophidian P3 Evolution: prijs en leveringsinformatie

De P3 Evolution is in Groot-Brittannië op korte termijn verkrijgbaar en zal in eerste instantie beschikbaar zijn in eiken- en walnootafwerkingen. Alle modellen hebben een satijnen zwarte baffle. We weten niet of en wanneer de Ophidian P3 Evolution ook in Nederlandse winkels komt te staan. In zijn vaderland kost de P3 Evolution 5.000 Britse ponden.


EDITORS' CHOICE