Wie zegt dat hifi weinig vernieuwing kent, negeert een aantal merken dat in de voorbije jaren een steile opmars heeft gekend. Een daarvan is Auralic, dat met de vernieuwde Vega G1 streaming DAC veel indruk maakt.
De Auralic-apparaten dragen met plezier de naam ‘alleskunner’. Het merk maakt graag producten die heel flexibel zijn en veel bieden voor hun prijs. Tegelijkertijd heeft Auralic ook een zekere voorliefde voor een ruimer assortiment met meerdere modellen, zodat je goed moet uitzoeken welk apparaat doet wat jij nodig hebt. Momenteel is de overstap van een oude naar een nieuwe generatie toestellen bij Auralic grotendeels achter de rug - of zo lijkt het toch. De Vega G1 hoort bij de nieuwe lichting, die in grote lijnen hetzelfde design heeft.
De Vega G1 is een relatief nieuwe streaming DAC met een optioneel te gebruiken volumeregeling. Dit toestel is dus ideaal als compagnon voor een eindtrap of een versterker zonder streaming. Het kan ook wel eens interessant zijn voor head-fi'ers die een hoogwaardige bron zoeken voor hun hoofdtelefoonversterker (al bezit de Vega G1 ook zijn eigen hoofdtelefoonuitgangen).
Om het toestel helemaal juist te situeren: de Vega G1 is de opvolger van de oudere Vega (zonder G1) en is de goedkopere variant van de high-end Vega G2 streaming DAC. Verwar de twee Vega’s ook niet met Aries G1 en G2. Hoewel het viertal in een heel gelijkaardige behuizing verpakt worden, zijn de Aries-toestellen pure streaming transporten met enkel digitale uitgangen die je naar een eigen DAC moet leiden. De Vega G1 komt wel met een ingebouwde DAC en analoge uitgangen, en is dus breder inzetbaar.
Wegwijs in de nieuwe Vega’s
We hebben in onze testruimte de oudere Altair staan en namen in het verleden de supervolledige Auralic Polaris-versterker onder de loep. We kunnen dus meteen een uitspraak doen over de bouwkwaliteit van de nieuwe Auralic vergeleken met de oudere generatie. Dat het design anders is, dat zie je meteen. Het is allemaal wat strakker en minder hoekig geworden.
Maar de Vega G1 is vooral heel wat solider en meer premium van uitstraling dan de vorige generatie Auralics. Ja, er is geen zilverkleurige uitvoering meer, maar de matte poederlak die Auralic nu gebruikt oogt bijzonder fraai. Het hele ontwerp is bijzonder strak, met een groot 4-inch kleurenscherm in het midden van de voorkant en een enkele volumedraaiknop. Je kan maar weinig kritiek hebben op de bouwkwaliteit van de G1, die overigens bijna identiek is aan de duurdere en naadlozer afgewerkte Vega G2.
Zoals je zou verwachten zijn er onder de motorkap wel wat verschillen tussen de Vega G1 en G2. Het Tesla-hardwareplatform op basis van een ARM-chipset, dat een belangrijke bijdrage leverde aan het succes van Auralic, is wel gelijk gebleven. De Vega G1 heeft echter niet de analoge ingangen, klokingang en analoge volumeregeling van zijn grote broer – toch zaken die een grote impact kunnen hebben op de klank – maar hun afwezigheid bij de G1 is niet in alle scenario’s een probleem. Het hangt er vanaf wat je nodig hebt; niet iedereen heeft een analoge ingang nodig, om maar iets te zeggen.
Het kloppende hart van de Aries G1 is het Tesla-platform (eigenlijk een volwaardige computer) en een niet geïdentificeerde ESS-DAC die volgens Auralic sterk werd aangepast, en gecombineerd met een zeer preciese femtoklok.
Muziek staat centraal
Bij een product zoals de Vega G1 zijn er twee zaken cruciaal: geluidskwaliteit en gebruiksgemak. Dat laatste doet Auralic goed. Je stelt het toestel in en bedient het via de Lightning DS-app voor iOS. Het is een heel overzichtelijke app die op heldere wijze toegang geeft tot je eigen muziekbibliotheek, internetradio, Tidal en Qobuz. Het is helaas niet beschikbaar voor Android – en dat gaat niet gauw veranderen, verstaan we van de fabrikant. De Benelux-importeur van Auralic verzacht de pijn wel wat, want tot eind juni 2019 loopt er een actie waarbij je na aankoop van een Auralic-toestel een forse korting krijgt op een iPad.
Ben je niet gek van de Lightning-app of bezit je een Android-toestel? Dan heb je nog wat opties om de Vega G1 aan te sturen. Spotify doe je gewoon via de Spotify-app, de Vega G1 is volledig Roon Ready of je kunt een DLNA-speler-app gebruiken zoals BubbleUPnP. Bluetooth is er niet. Meer zelfs, er is geen WiFi aan boord. Je kunt de Vega G1 enkel bekabeld op je netwerk aansluiten. Op zich is dat niet ongewoon in deze klasse toestellen, ware het niet dat Auralic lang een pleitbezorger was van draadloos streamen als beter dan bekabeld. Maar voor de Vega G1 verkiest het bedrijf toch om alle mogelijk draadloze interferentie te weren.
Er zijn ook andere manieren om de Vega G1 te bedienen. Via het schermpje aan de voorkant is één optie. Helaas is de display niet aanraakgevoelig, een beetje spijtig. Dat zou het navigeren door de menu’s veel praktischer maken dan via de volumeknop. Nu navigeer je met een draai aan deze knop door de keuzes en druk je hem in om een optie te selecteren. Echt moeilijk is het niet, maar de Vega G1 verrast soms met lange lijsten vol opties waar je even door moet gaan om te vinden wat je wil . Via het schermmenu ontdek je trouwens wat extra instellingen die via de app niet bereikbaar zijn. Het belangrijkste vinden we de IR-leerfunctie, waardoor je de Vega G1 signalen van een afstandsbediening leert herkennen. Dit is wel een leuke feature, want zo kun je een paar ongebruikte knopjes op een afstandsbediening van – pakweg – je versterker gebruiken om de Auralic aan te sturen.
Geweldige app
De Lightning DS-app vinden we wel zeer goed. Het presenteert muziek heel fraai, met grote iconen bij albumoverzichten die uitnodigen om door het aanbod te bladeren. De zoekfunctie is ronduit uitstekend: snel, en je kunt met een tik op het scherm je zoekopdracht toetsen aan je eigen bibliotheek of een streamingdienst. Je favorieten en playlists worden samengevoegd, ongeacht of ze eigen bestanden zijn of bij Qobuz/Tidal staan. Een beetje zoals Roon doet dus, al is de Lightning-app wel beperkter. Je merkt aan functies zoals deze wel dat de Lightning-app gemaakt wordt door mensen die echt houden van muziek luisteren. Ook iets dat ons opvalt tijdens het testen: de app en de Vega G1 zijn stabiel, terwijl onze Altair wel af en toe durft zijn verbinding te verliezen.
Als het gaat om je eigen muziekcollectie verbindt de app vlot met DLNA-servers, zoals op onze eigen Synology NAS. De meeste functies heb je als je muziek geïndexeerd wordt door Lightningserver, een functie die je hebt bij Auralic-toestellen met eigen opslag. Dat wil zeggen: de oudere Altair, de Aries G1 of de duurdere Vega G2, maar niet de Vega G1. Dat je geen opslag kunt inbouwen in de Vega G1, zoals wel bijvoorbeeld kan bij de Aries G1, is niet zo erg. Maar een USB-poort om snel een USB-stick in te steken was wel leuk geweest.
Een aantal instellingen verander je in de app. Duik je echter dieper in de settings, kom je terecht in een aparte interface die je via een webbrowser benadert. Hier vind je veel geavanceerde opties, zoals de mogelijkheid om bijkomende streamingopties uit te schakelen (Airplay, Roon en Spotify), volumeregeling-opties, en nog veel meer. Het interessantste vinden we de Filter Mode-optie, waarbij je kunt kiezen uit vier filtertypes. Wij verkozen Precise, maar volgens Auralic is Smooth de publieksfavoriet.
Auralic is een bedrijf dat trouw software-updates uitbrengt, en dat is een serieus pluspunt. Dit vinden we echt belangrijk omdat je een streamer zonder goede ondersteuning heel snel voorbijgestreefd kan worden. Zo bracht Auralic naar bepaalde toestellen (maar niet de Vega G1) recent een 20-bands equalizer en speakerinstellingen, waardoor de ondernemende audiofiel aan kamercorrectie kan werken. Ook leuk is dat de community bij Auralic heel levendig is. Uit ervaring hebben we gemerkt dat je daardoor als gebruiker veel feedback kunt oogsten bij een probleem.
Goede ondersteuning van formaten
Voor onze test hingen we de Vega G1 via XLR-kabels aan een Hegel Röst en een set Focal Sopra N°2’s. Een mooie combinatie, zo blijkt. Het klinkt al meteen heel aardig. Accuraat maar verre van klinisch of extreem helder – iets dat op de fellere Sopra’s meteen afgestraft zou worden. We houden van hoe de Vega G1 de stem van Lizz Wright op ‘Grace’ zo mooi en warm presenteert. De authentieke openingstrack ‘Barley’ klinkt intimistisch, krachtig en omringd door het fijn geplingel van een akoestische gitaar en zachte percussie. Er is een goed evenwicht tussen detail, beeldvorming en algemene muzikaliteit, waardoor je het gevoel hebt meer te horen in vertrouwde tracks – maar zonder dat het te confronterend wordt. Ook rauwere livetracks, zoals ‘Antebellum’ van progrockers Shipping News, blijven daardoor genietbaar.
Tijdens het luisteren lopen we niet gauw tegen beperkingen aan qua formaatondersteuning. We merken bij onze codectest dat de Vega G1 nagenoeg elk bestandsformaat afspeelt, tot 32-bit 384 kHz PCM (FLAC, ALAC, AIFF, WAV en meer) en tot DSD512. Ook een plus: gapless spelen kan. Geloof ons, het is een functie die je pas echt mist zodra het niet mogelijk is – en niet enkel bij klassiek.
Conclusie
De Vega G1 is geen goedkoop toestel, maar mikt op de veeleisende hifi-liefhebber. De combinatie van streamingfuncties en puike DA-conversie maken de Auralic in het bijzonder interessant voor wie een goede eindtrap of geïntegreerde versterker zonder streaming wil aanvullen met een hoogwaardige alles-in-één-oplossing om te streamen. De Vega G1 scoort niet enkel met een zeer fraai geluid, maar ook met een heel goede bediening die uitnodigt tot het lang luisteren naar muziek. En dat is precies waar het om draait bij hifi.
Auralic Vega G1
3.799 euro | www.auralic.com
Beoordeling 4,5 op 5