NIEUWSNaim Audio

Naim Nait XS 3 en Supernait 3: geïntegreerde versterkers met phonotrap

Het Britse audiobedrijf Naim Audio heeft een tweetal nieuwe geïntegreerde versterkers uitgebracht genaamd Nait XS 3 en Supernait 3. Beide versterkers zijn verbeterd in vergelijking met hun voorgangers en beide toestellen zijn voorzien van een hoogwaardige draaitafelingang. Vanaf augustus zijn ze verkrijgbaar in de Benelux. 

Naim Nait XS3 en Supernait 3: met liefde voor vinyl

  

Naim Audio, de Britse fabrikant van hifi-apparatuur met meer dan 46 jaar ervaring, lanceert de derrde generatie van zijn geïntegreerde versterkers Nait en Supernait. De Nait XS 3 en Supernait 3 hebben elk belangrijke verbeteringen gekregen op het vlak van geluidskwaliteit en krijgen als toevoeging een geïntegreerde phonovoorversterker ingebouwd. Dit maakt ze de ideale partner voor draaitafels, maar ook voor netwerkspelers, cd-spelers en elke andere analoge bron die men wil combineren met het fameuze Naim geluid. Net als hun voorgangers, zijn beide geïntegreerde versterkers met de hand gebouwd in Salisbury UK.

Sinds de introductie van de tweede generatie ongeveer zes jaar geleden, is Naim’s ontwikkelteam bezig om de versterkers verder te verbeteren. De nieuwste generatie levert meer snelheid en betrokkenheid bij de muzikale presentatie, ongeacht je nu muziek beluistert via een paar luidsprekers of via je favoriete hoofdtelefoon.

De nieuwe phono circuits in de Nait XS 3 en Supernait 3 zijn gebaseerd op klassieke Naim ontwerpen en gefabriceerd met hoogwaardige componenten, uitgebreid bij elkaar gegroepeerd en geselecteerd voor optimale nauwkeurigheid in productie.

De Nait XS 3 kan 70 Watt per kanaal aan acht Ohm leveren en 100 Watt per kanaal aan vier Ohm. De Supernait 3 gaat iets verder met 80 Watt per kanaal aan acht Ohm en 130 Watt aan vier Ohm.

Naim Nait XS3 en Supernait 3: de upgrades meer in detail:

 • Naim’s R&D team heeft een manier gevonden om de snelheid van het gain stage te verdubbelen, wat er tevens voor zorgt dat het output stage ook dubbel zo snel kan reageren.
 • De secundaire gain stage transistors zijn geoptimaliseerd, ze hoeven nu niet langer worden afgeschermd door een cascode stage transistor. Het verwijderen van de cascode zorgt ervoor dat er minder versterker stabilisatie nodig is: Dit verdubbelt de stijgsnelheid en brengt daardoor een verbetering in geluidskwaliteit.
 • Het phono circuit bestaat uit drie onderdelen: het gain stage, passieve equalisatie en uiteindelijke gain en actieve equalisatie. Dit zorgt voor uitstekende ruisprestaties, RIAA equalisatie voorbij de audioband en een ruime headroom.
 • Alle RIAA equalisatie condensatoren zijn zogenaamde ‘through-hole’ film ontwerpen, met lage microfonische pick-up en uitstekende prestaties, omdat phono inputs 1000x gevoeliger zijn dan reguliere inputs profiteren zij exponentieel van verbeteringen in geluidskwaliteit.
 • Input impedantie is 47 kOhm in parallel met 100 pF capacitieve lading; de gain stage is perfect voor 5 mV moving magnet elementen.
 • “These are the best-sounding intagraded amplifiers Naim has produced, now with added love for vinyl. Major performance upgrades mean you’ll hear more from your music – whatever format you’re listening to”, aldus Naim Audio MD, Charlie Henderson.

Met Naim’s obsessieve aandacht voor detail, naar eigen zeggen alles in dienst van de meest authentieke muzikale presentatie, profiteren de Nait XS 3 en Supernait 3 van de volgende kenmerken:

 • Klasse A hoofdtelefoon versterker
 • Alps Blue Velvet volumebediening
 • Reed Input relais
 • Keramische isolatoren voor de eindtransistoren
 • Galvanisch geïsoleerde microprocessor
 • Microfonie-geïsoleerde PCB montage

De Supernait 3 biedt nog een aantal extra belangrijke kenmerken t.o.v. de Nait XS 3 voor nog betere prestaties:

 • Volledige 24V DR module ingebouwd, profiteert van NAIM’s eigen ontwikkelde discrete regelaar technologie.
 • Grotere ringkerntransformator en voeding: Heeft meer reserve en levert meer kracht in dynamische passages.
 • Meer through-hole componenten in het signaalpad: dit minimaliseert de negatieve effecten van vibratie en variërende thermische omstandigheden.
 • De inputs op het chassis zijn handmatig gesoldeerd op het circuit board: Dit minimaliseert vibraties op het main board.
 • Balansregeling

Naim Nait XS3 en Supernait 3: prijzen en leveringsinformatie

Naim’s nieuwe Nait XS 3 en Supernait 3 zullen verkrijgbaar zijn in de Benelux vanaf augustus 2019. De Nait XS 3 kost 2.799 euro en de Supernait 3 gaat voor een bedrag van 4.399 euro over de toonbank.


MERK

EDITORS' CHOICE