REVIEWSamsung

Review: Samsung Harman Kardon HW-QR90R soundbar

SAMENVATTING

Wat krijg je als je de Pathé bioscoop platslaat en in een doos stopt? De Samsung Harman Kardon HW-90R! Het complete systeem is bruut audiogeweld, puur voor de bioscoopbeleving in de woonkamer - niet voor de hifi-beleving.

PLUSPUNTEN

  • Perfecte bioscoopervaring
  • Dolby Atmos
  • Prijs

MINPUNTEN

  • Muziekweergave
  • SmartThings app

De 'Samsung Harman Kardon HW-QR90R'; we zijn nog steeds niet helemaal zeker van de naamstelling. Waarom is het niet gewoon de Samsung HW-Q90R? Of Harman Kardon? Wellicht is het een puntje geweest bij de overname destijds. Iets dat Samsung overigens heel goed gedaan heeft. Dat Samsung een goede soundbar kan neerzetten, hebben we in het verleden al eerder gehoord. We zijn daarom erg benieuwd of we hier dé bioscoop soundbar hebben gevonden. Pak de popcorn, het is tijd voor wat filmgeweld!

Samsung Harman Kardon HW-Q90R

Mocht er enige twijfel zijn waarom de naam Harman Kardon op de soundbar, doos en website staat, alle driver units komen bij Harman vandaan. Het spelletje is eigenlijk heel simpel. Samsung wilde goed geluid, dus dan koop je Harmon Kardon. Vervolgens gebruik je alle drivers units in je audioproducten. Et voilà!

De Samsung Harman Kardon HW-90R is een Dolby Atmos soundbar. Voor wat meer achtergrondinformatie over Atmos, klik dan hier. Dolby Atmos draagt bij aan een echte bioscoopervaring. De HW-Q90R wordt ook geleverd met subwoofer en twee draadloze speakers voor de achterkanalen. Dit maakt het tot een 7.1.4 surroundsysteem. Samsung heeft hier ook een prijskaartje aangehangen van 1499 euro. Is dat te fors? Of toch wel spot-on?

Uit de doos

Wat kunnen we verwachten voor een bedrag van 1500 euro? Wat dacht je van 17 speakerunits! Jazeker, 17 stuks. Als dat geen bioscoopervaring wordt, dan eten wij de subwoofer op. Even tellen: de subwoofer is de eerste speakerunit, ieder achterkanaal heeft twee speakerunits aan boord, waarvan in beide gevallen een omhooggericht voor Atmos. De resterende twaalf vind je verwerkt in de soundbar; aan de voorkant, de zijkant en de bovenkant, noodzakelijk om aan surround te kunnen voldoen. Het geluid moet immers uit alle hoeken en gaten komen.

Samsung heeft Adaptive Sound geïntegreerd in de HW-90R, een AI (Artificial Intelligence) toegepast op de audio. Hierdoor zouden de stemmen en vocalen in elke scène, ondanks zware lage tonen, goed hoorbaar moeten zijn. De soundbar regelt dat overigens helemaal zelf. Er is ook een Game mode. Maar die is alleen bruikbaar als je ook een Samsung tv gebruikt, en zelfs dan moet dat toestel de Game mode wel ondersteunen. Dus inderdaad wat haken en ogen. Voor ons als muziekliefhebbers doet de HW-90R aan opschaling voor muziekbestanden. Het zou zorgen voor een dynamischer geluid met meer details. Nu klinkt opschaling misschien heel erg leuk en meer details ook, maar echte audiofielen houden niet van dit soort tovertrucjes. Het zou afbreuk doen aan de authentieke ervaring van de muziek. Klinkt als steengoed punt om eens te testen.

We vinden ook ondersteuning voor HDR10+. Qua aansluitingen komen we niks te kort. Nou ja, niks... heel netjes aan de onderkant zitten 3 HDMI-aansluitingen weggewerkt. Ook vinden we hier een optische aansluiting en daar blijft het bij. Er is geen aansluiting voor een netwerkkabel. De Samsung Hartman Kardon HW-90R is dus alleen aan te sluiten met wifi. Verder vinden we ook nog de mogelijkheid om via Bluetooth te streamen. Dan zijn de smaken op. We zagen dit ook al bij het vorige model. Wifi is nu niet direct 100 stabiel stabiel en betrouwbaar, we hadden liever nog een ethernetaansluiting gezien.

Het aansluiten van het hele pakket is letterlijk de stekker in het stopcontact stoppen. En niet de HDMI-kabel vergeten. Dat is het, eenvoudiger gaat het niet worden. Via de Samsung SmartThings app, kan de soundbar worden toegevoegd aan het Samsung Ecosystem. Vanuit de app kan vervolgens ook de soundbar worden bediend. Dat is trouwens ook gewoon mogelijk met de bijgeleverde afstandsbediening. Misschien voelt u het al een beetje aankomen, maar hoe meer Samsung-producten we toevoegen aan het Samsung Ecosystem, des te makkelijker het allemaal met elkaar praat. Natuurlijk wordt het bedienen van alle apparaten dan ook eenvoudiger. Maar dat is een verhaal voor een ander artikel.

Filmgeweld

Bij soundbars zijn we natuurlijk heel benieuwd hoe ze presteren op het gebied van film én de weergave van muziek. Vaak neigt een soundbar naar één kant. Bij de Samsung Harman Kardon HW-90R krijgen we zeer sterk de indruk dat dat de filmkant is. We starten dan ook met een paar actiegedreven filmtitels.

De HW90-R is aangesloten op een LG 55 inch OLED-scherm en alle films worden vanaf een Nas of Clouddienst gestreamd. Qua special effecten is Jurassic World een film die het altijd goed doet. Het gebrul van de dinosaurussen kan een intense beleving zijn. De HW-90R geeft zo een intense beleving, en hoe! We worden omvergeblazen door een muur van geluid. Het geluid komt van alle kanten, inclusief de achterkant. Het is de krachtige subwoofer die het geheel compleet maakt. Het gebrul van laboratoriumgefabriceerde dino's doet ons sidderen. Het voegt zoveel meer beleving toe aan de film.

Het is bij een subwoofer altijd goed om naar het juiste plekje te zoeken voor de plaatsing. Dat kan een serieus maak- of kraakeffect hebben. Op een verkeerde plek komen de lage tonen niet tot hun recht en voegt de subwoofer nauwelijks iets toe. Dat is bij de serie From Dusk till Dawn wel anders. Het afvuren van een handwapen, mocht je er ooit bij in de buurt hebben gestaan, geeft een doffe klap gevolgd door luchtdruk. Dit is een zeer intense belevenis. Het komt niet vaak voor dat soundbar met subwoofer dit zo realistisch nabootst. Er wordt in de serie aardig wat afgeschoten en het komt zo realistisch over, dat we bijna aangifte bij de politie zouden doen. Dat komt omdat de soundbar het geluid heel precies weet te projecteren in de kamer. De kogels vliegen letterlijk om de oren. Dit is het effect van Dolby Atmos. De omhooggeprojecteerde units, aan zowel de voor- en achterkant. Vervolgens doet de subwoofer er nog een schepje bovenop. De details, spraak, doffe klappen - het klopt allemaal. Het filmgeluid is werkelijk briljant.

Muziek zonder M

Dat we bij HiFi.nl toch vooral warm worden van goede muziek mag geen verrassing zijn. Als het systeem waarop we de muziek beluisteren bijdraagt aan dat warme gevoel, dan is de cirkel weer rond. Eigenlijk net zoals bij films. De Samsung Harman Kardon HW-90R heeft geen afspeelfunctie voor muziek. Er kan dus geen bibliotheek van een Nas gekoppeld worden en gestreamd. Dit was bij het vorige model ook al zo. Hiervoor is een app van een externe partij nodig. Via UPNP zou het dan wel mogelijk zijn. Vanuit de SmartThings app is er wel ondersteuning voor Deezer en TuneIn. Spotify werkt ook gewoon via de Connect-functionaliteit. Als je doelgroep audiofielen of hifi-fanaten zou zijn, dan zou de afspeelfunctie een must zijn.

We richten ons op het gebruik van Spotify voor de muziek. In praktijk zou dit ook het meest gebruikt worden in combinatie met de HW-90R. We starten eenvoudig met wat popmuziek. Hiervoor gebruiken we de Top 50-lijst van Nederland. Ja, we weten dat hier een hoop troep op staat die het label muziek niet waardig is, maar dit is onderdeel van de test. We luisteren naar Sam Smith – How do You Sleep? – en Senorita – Shawn Mendes & Camila Cabello. De Samsung Harman Kardon HW-90R speelt met het geluid en probeert een muzikale weergave neer te zetten. Dat klinkt redelijk, en zeker voor een feestje is het goed te doen.

Bij de hierboven genoemde nummers krijgen we veel vocalen te horen, maar die worden niet neergezet zoals we dat graag zouden horen. De muziek klinkt als een Happy Meal; in eerste instantie zijn we blij en vinden we het leuk. Maar als we klaar zijn met luisteren, hebben we toch een onbevredigd gevoel. Als we overstappen op electronic dance music dan wordt ook de subwoofer echt wakker. We spelen het nummer Losing it – Fisher. Daar worden de buren niet blij van; er zit zoveel laag in dit nummer, dat het servies bij hen uit de kast trilt. Onze woonkamer wordt goed gevuld met geluid en er kan zo opnieuw een feestje worden gestart. Daar worden wij dan wel weer blij van.

We besluiten dat het tijd is voor echte muziek en zetten Kind of Blue – Miles Davis op. We horen dat muziek geplaatst wordt in de kamer, maar dit heeft meer te maken de manier waarop de soundbar werkt. Dat neemt niet weg dat het wel lekker klinkt. We horen duidelijk het zingen van de trompet, maar het heeft geen nuance. Er is weinig onderscheid in de elementen en na een halfuurtje slaat de luistervermoeidheid toe. In die 30 minuten hebben we intens of actief geluisterd, zoals we dat ook bij hifi-systemen zouden doen. De Samsung Harman Kardon HW-90R is meer geschikt voor passief luisteren. Bijvoorbeeld op zondagochtend tijdens het ontbijt, of een lekker muziekje aan tijdens het koken. Maar niet voor de muziekliefhebber die er echt voor gaat zitten.

Niet zo heel lang geleden hebben we ook de Teufel Cinebar Lux getest, waardoor we deze twee modellen nu gemakkelijk tegenover elkaar kunnen zetten. In eerste instantie lijkt de prijs van de Samsung erg hoog, zeker ten opzichte van die Teufel. Maar bij laatstgenoemde krijg je voor 800 euro alleen de soundbar. Als daar de surround speakers à 399 euro en nog een subwoofer van 300-400 euro bijgeteld moet worden, dan valt de prijs van de Samsung Harman Kardon HW-90R eigenlijk best mee. De Teufel scoort alleen beter op de muziekweergave. Is de bioscoopervaring belangrijker, dan is de Samsung een goede keuze.

Puntjes op de i

Tijdens het testen kwamen we iets opmerkelijks tegen. Als je verbinding maakt met de HW-90R via Spotify Connect, dan kun je muziek kiezen en afspelen. Ook kun je het volume regelen. In de app zit een schuifbalk verwerkt. Het balletje hierop is naar links en rechts te bewegen. Wij gebruikten een iPhone 7, met aan de zijkant twee knoppen voor volume, harder en zachter. Als we tijdens het luisteren de knop voor volume omhoog indrukte, slechts 1 keer, dan schoot het totale volume van de soundbar naar 50 procent. Over een hartverzakking gesprokken. Dit soort bugs komen regelmatig voor in software. Vermoedelijk zal Samsung dit bij een volgende update opgelost hebben.

Daarnaast is de app niet geweldig. Althans niet voor de audiofiel. Wel voor de domoticaliefhebber; degene die alles wil automatiseren en het liefst dan ook nog allemaal van Samsung.

Conclusie

Wat krijg je als je de Pathé bioscoop platslaat en in een doos stopt? De Samsung Harman Kardon HW-90R! Het complete systeem is bruut audiogeweld, puur voor de bioscoopbeleving in de woonkamer. Zelfs het Acht Uur Journaal kan er een spektakel mee worden. De HW-90R is bedoeld voor een bioscoopervaring, niet voor de hifi-beleving. Maar een muziekfeestje is voor de Samsung Harman Kardon HW-90R geen probleem.

Samsung Harman Kardon HW-QR90R
€ 1499 euro | www.samsung.com/nl
Beoordeling: 4 / 5






EDITORS' CHOICE