Uitdrukkingen als ‘Wat in het vat zit verzuurd niet’, ‘Wie wat bewaard die heeft wat’ en ‘Het eet geen brood’ schieten in gedachten als ik een kabeltje van TAF (Terrazzo Art Fidelity) uit de kast haal. Gekregen op de VAD show in 2002 en nog nooit gebruikt. Het is de opvolger van de Next II die eerder op deze site aan de orde kwam. Een semi gebalanceerde interlink opgebouwd rond twee dunne, teflon geïsoleerde coax kabels. Elk maar 3 mm in doorsnede. Ik kan en mag voor een groot deel teruggrijpen op de omschrijving van destijds waar ik schreef:
Het ziet er kwetsbaar uit, twee 1,2 mm dunne draadjes die losjes in elkaar zijn gevlochten. Afgewerkt in cinch stekers die een maatje te groot lijken. Elk draadje is een coax kabel die is opgebouwd uit OFC met een zilvercoating, daaroverheen een teflon isolatie, dan de afscherming en tenslotte de teflon buitenmantel. Aan een zijde, de op de connector aangegeven “source” kant, zijn de mantels van beide draadjes gesoldeerd aan de aarde, net als de kern van een van de twee kabels. Aan de andere kant is uitsluitend de kern gesoldeerd aan de cinch pen en is alleen de kern van de tweede kabel aan aarde gelegd. We spreken in een dergelijk geval over een semi-gebalanceerde kabel. Door twee losse kabeltjes te gebruiken en die losjes te twisten is overspraak tussen massa en fase niet mogelijk. De mantels van beide kabels zorgen voor de afscherming tegen storende invloeden van buitenaf. Bovendien zijn aan de niet-source zijde enige ferriet kralen aangebracht, ook om interferentie te voorkomen
Veranderd is dat de kabel nu dikker geworden is. En is geen twisting met de kabeltjes, ze lopen gewoon rechtdoor. De kwetsbaarheid is een heel stuk afgenomen. De kabel laat zich vrij gemakkelijk in hoeken en gaten vormen en sluit met goede connectoren stevig maar niet overdreven vast aan.
Als verbinding
De meest logische plaats om de Next II (wordt het Next III, Koos?) als eerste aan te sluiten is tussen M-Audio Superdac 2496 en de Clearaudio Balance voorversterker. De M-Audio heeft een gebalanceerde uitgang waar ik Neutrik XLR naar cinch verloopjes gebruik. Aan de voorversterkerzijde gebruik ik Rothwell In-Line Attenuators om de 7,75 volt van de M-Audio tot een normaal niveau te reduceren. De kabel die hier al een paar jaar standaard zit is een Van den Hul The First Ultimate. Prima allrounder en prettig in het gebruik. De rest van de set laat ik gewoon in takt en onderaan dit verhaal een opsomming wat ik verder gebruikte. Weinig tweaks en weinig gemodificeer. Wel setjes Master Base onder speakers en eindversterkers en een netfilter van Kemp Elektroniks. Maar goed ook die vormen al een tijdje een vast accessoire.