Toen wij als auteurs van hifi.be, inmiddels enige jaren geleden, voorzichtig begonnen met het recenseren van audio apparatuur was AND Benelux één van de eerste importeurs die medewerking wilde verlenen. Ik heb in die tijd de een dvd-speler van NAD, het type T550 een aantal weken tot volle tevredenheid te logeren gehad. Wanneer ik de door de bodedienst afgeleverde doos met daarin de NAD T562, de jongste en duurste telg uit de huidige dvd-speler reeks van NAD, openmaak en het apparaat op tafel zet bekruipt mij een deja-vu gevoel. Op het eerste gezicht lijkt de speler sprekend op de T550 van enkele jaren terug. Een nadere inspectie leert dat er niet alleen onderhuids veranderingen hebben plaatsgevonden maar ook het uiterlijk subtiel is aangepast. Gebleven is de zo kenmerkende grijze kleur waarin NAD apparatuur standaard geleverd wordt, hoewel ook NAD momenteel een aantal apparaten kan leveren in de moderne zilvergrijze kleur. Onveranderd is ook de blauwe kleur van de display en het relatief bescheiden aantal bedieningstoetsen, hetgeen een opgeruimde indruk maakt. Was de T550 een hoekig apparaat, de T562 oogt een stuk aangenamer met zijn afgeronde hoeken.
De T562
Naast een uitstekende beeldweergave van dvd’s zou de NAD ook op het gebied van geluidsweergave van normale cd’s het één en ander kunnen bieden. NAD heeft daartoe alles uit de kast getrokken. Zo maakt het audio gedeelte gebruik van Burr-Brown opamps type OPA2134 en wordt de omzetting van digitaal naar analoog verzorgd door een Wolfsson 24 bit 192kHz dac. Een D/A converter die je normaal gesproken niet direct aantreft in een relatief betaalbare speler, laat staan in een dvd-speler. Behalve de weergave van normale cd’s is er via de ingebouwde HDCD decoder ook de mogelijkheid HDCD’s af te spelen. Wanneer je als gebruiker op termijn de speler voor cd weergave wilt opwaarderen of het signaal digitaal naar een a/v receiver wilt sturen, dan kan dat middels de optische of coaxiale uitgangen waarbij dan in het gebruikersmenu van de speler gekozen kan worden voor Auto, 48 of 96kHz signaal. Hou er bij weergave van dvd-geluid wel rekening mee dat de externe DAC een bitstream signaal moet kunnen verwerken, omdat de speler daar automatisch voor kiest boven het “inferieure” 2-kanaals PCM signaal. Bij weergave van cd’s via de digitale uitgang wordt automatisch het juiste signaal uitgestuurd. Een logische keuze van NAD en in de praktijk zal dat dan ook geen problemen opleveren. Behoudens bij een enkele audiofiel met een voor dvd geluidsweergave afwijkende set-up. Voor het verkrijgen van een uitstekende beeldkwaliteit is de speler voorzien van 4 stuks 10 bit video DAC’s met een kloksnelheid van 54mHz. De T562 is voorzien van allerhande aansluitingen waaronder Scart met RGB mogelijkheid, S-video en component voor beeld. De laatste mogelijkheid biedt progressive scan signalen aan, te verwerken in combinatie met een projector of een voor deze signalen geschikte televisie. Voor gebruik in Home Automation of Custom Installatie is ook nog een 12 volt trigger aansluiting aanwezig. Ik kan me haast niet voorstellen dat er gebruikers zijn die aansluitingen tekort komen.
Aansluiten/afstellen
Door een verbouwing van mijn woonkamer heb ik sinds kort de mogelijkheid een dvd-speler binnen mijn audioset te integreren met alle positieve gevolgen van dien. Zodoende nam de T562 tijdelijk de plaats in van mijn inmiddels tot loopwerk gereduceerde Tjoeb99 cd-speler. Via een s-video kabel wordt het beeld vanuit de NAD T562 richting een Philips 28PW9525 breedbeeld match-line televisie gestuurd, al is dat waarschijnlijk niet de beste oplossing. Een goede kwaliteit scartkabel gebruiken en het RGB signaal selecteren op zowel dvd-speler als tv geeft een nog beter beeld, maar helaas had ik geen hoogwaardige scartkabel van 3,5 meter ter beschikkking. De Gutwire Synchrony digitale kabel stuurt vanuit de coaxiale uitgang de nullen en enen naar de M-audio Superdac. Een Siltech ST18G3 interlink is gekoppeld aan de analoge uitgangen van de T562 om middels de interne DAC van de speler het geluid van dvd’s weer te kunnen geven. Om de speler te ontkoppelen van de ondergrond is hij geplaatst op Master Base plaatjes. Tijdens de test wordt gebruik gemaakt van het standaard meegeleverde netsnoer maar voor de liefhebbers valt hier met een beter exemplaar van bijvoorbeeld Siltech, Van den Hul of Sharkwire nog wel iets te tweaken. Na alle aansluitingen gemaakt te hebben is het tijd om de basisinstellingen te doen. Met het eenvoudige menu waarvan de T562 gebruik maakt is dat een fluitje van een cent. Zo zijn in no time alle voorkeursinstellingen ingesteld zoals talen, ondertiteling en audio. Zo langzamerhand begint het tijd te worden om te gaan kijken en luisteren.