De Apple iPhone 11 Pro is al een tijdje op de markt. De reviews waren uiteenlopend: van saai en niet technologisch innovatief tot geweldig en 'beste telefoon verkrijgbaar'. Nu zijn wij natuurlijk geen Tech YouTubers, want we kijken weliswaar ook Netflix of Amazon Prime op de iPhone, maar we luisteren voornamelijk naar muziek. En na een goede maand testen kunnen we daar een uitgebreid oordeel over vellen.
Onze redactie is qua smartphones aardig verdeeld; ieder heeft zijn eigen voorkeur en Apple en Android zijn in redelijk gelijke delen vertegenwoordigd. Ook zien we vaak genoeg mensen overstappen van het ene kamp naar het andere kamp. Iets wat hiermee te maken kan hebben, is het sterke ecosysteem van Apple – zoals we al hebben gezien bij de Apple AirPods Pro, en opnieuw bevestigd kregen bij deze review. Maar het is misschien beter om het eerst over de olifant in de kamer te hebben.
Tech-No?
Smartphones worden continu met elkaar vergeleken en de strijd tussen Apple en Samsung is vrijwel bij iedereen bekend. Maar er zijn nog wel wat meer merken die opvallen door technische innovatie. One Plus, Xaoimi en Huawei, bijvoorbeeld. Waar Apple veel kritiek op kreeg, was het feit dat al deze partijen veel meer deden aan technologische snufjes. Een optische vingerafdruk scanner onder het scherm, een camera die omhoog schuift, geen notch meer of een smartphone die openklapt/vouwt. Gek genoeg is de Apple iPhone de smartphone die Tech YouTubers gebruikers als dagelijkse telefoon. Dat heeft een reden. Of eigenlijk twee: Stabiliteit en Betrouwbaarheid. Misschien wel de belangrijkste reden om voor een smartphone te kiezen?
De iPhone 11 Pro heeft ons tijdens de test inderdaad nooit in de steek gelaten, ondanks het dagelijkse gebruik. En ondanks de kritiek is het zeker geen Nokia 3310 met een Apple-stickertje. Er huist wel degelijk een hoop technologie onder de motorkap. Net als de Apple AirPods Pro is de iPhone 11 Pro een wolf in schaapkleren.
De uitvoering van onze test heeft een opslag capaciteit van 512gb, een 8 core processor(A13 bionic) en 4gb ram geheugen. Dat zijn specificaties die we ook tegenkomen bij laptops. De special ontwikkelde processor is een van beste op de markt. Dat heeft mede te maken met het feit dat bij Apple de software en hardware perfect op elkaar aansluiten, met testresultaten die beter zijn dan bij sommige laptops. Dankzij de A13 processor wordt het spelen van games een genot – wat we dus ook uitgebreid hebben gedaan. Maar de A13 processor richt zich ook op machine learing en AR (augmented reality). Apple maakt in dit toestel gebruik van het Super Retina XDR Display. Het is een AMOLED scherm van 5.8 inch groot, een resolutie van 2436 × 1125 pixels (2.7 megapixels at 458 ppi) en kan een HDR weergeven met een ondersteuning van 800 nits in helderheid. Zelfs tot 1200 nits, mocht dat nodig zijn. Dus stiekem zit er heel veel technologie onder de motorkap. En dan hebben we het nog niet eens over de triple camera setup gehad. Een “normale” lens, een telelens en een ultra wide lens. Allen 12 megapixel. Ook ondersteuning voor 4K video in 60 fps.
We kunnen nu een enorm verhaal ophoesten over alle specs die met foto en video te maken hebben, maar we vertellen liever hoe goed en strak de plaatjes zijn. We hebben zelfs de unbox video van de B&W PI4 er mee opgenomen, en de foto’s van de AirPods Pro review zijn ook geschoten met de Apple iPhone 11 Pro. We hebben ook de portret-stand uitvoerig gebruikt met de kinderen. Enorm prachtige foto’s, die kunnen direct in een lijstje. Het model dat we in handen hebben kost dan ook 1500 euro. In eerste instantie schrokken we daar een beetje van, maar als je nagaat dat dit voor veel mensen laptop, camera, harde schijf, game computer, muziekspeler én videospeler in één is, dan valt de prijs heel erg mee. Zeker als we kijken naar de kwaliteit van al die componenten en een gemiddelde economische levensduur van vier jaar.
Appels voor de Audioliefhebber
Het mag bekend zijn dat Apple diepe wortels in de audio heeft. Ook dat is weer terug te zien – of eerder, horen – in muziekdienst Apple Music. We hebben voor de review daarom niet alleen gekeken naar de muziekervaring met de Apple iPhone 11 Pro, maar hebben zelfs het Apple Ecosysteem omarmd. Alvast een spoiler…..Het is een natte droom voor elke audioliefhebber.
Voor veel muziekliefhebbers is Spotify bron nummer 1, en ook voor deze test hebben we daar uitvoerig gebruik van gemaakt. De integratie van Spotify werkt geweldig in combinatie met een Apple Watch, iPhone en AirPods. Maar voor de test hebben we Apple Music in die mix betrokken, mede omdat we Apple Music beter vinden klinken. Een vermoeden dat we al langer hadden, en dat onlangs werd bevestigd bij ons bezoek aan Wisseloord Studios. Maar laten we beginnen bij de audio van de Apple iPhone 11 Pro. De telefoon is voorzien van stereospeakers. Ook de luidspreker boven in de telefoon wordt ingezet bij het afspelen van audio. Iets wat minder bekend is over de audio, is dat de iPhone 11 Pro ook Dolby Atmos ondersteunt. Ruimtelijke audio is een optie waardoor je een soort bioscoopervaring krijgt. En het is zelfs mogelijk om twee paar AirPods aan te sluiten, om samen muziek te luisteren. Het geluid van de iPhone 11 Pro is zo goed, dat een Bluetooth speaker bijna overbodig is.
Als je in de tuin zit of ergens lekker buiten, dan is de geluidskwaliteit van de iPhone 11 Pro gewoon goed. Er zit veel volume en diepte in. Tuurlijk moet je geen overweldigend laag verwachten, maar het is een respectabel geluid, prima voor lekker een muziekje. Deze ervaring zet zich door bij het kijken van films en series. Maar daar komen we later even op terug. We pakken een paar goeie nummers en albums bij.
Tijdens een uitlaatrondje met de hond luisteren we naar het album Love for lunch – Gare du Nord. Heerlijke ongedwongen jazz. We pakken de AirPods Pro, samen met de Apple Watch en de iPhone 11 Pro. Dit begint stiekem al op een hifi-setup te lijken. De iPhone functioneert als bron, de Watch als bediening en regelaar, de AirPods als uitvoer. De audio-ervaring van deze Apple setup is geweldig. Via Apple Music zetten we het album aan, gewoon op de telefoon. Die verdwijnt vervolgens in de broekzak. De AirPods gaan in de oren en we genieten van de muziek tijdens het lopen. Via de Apple watch kunnen we eenvoudig door naar het volgende nummer. Ook het volume aanpassen kan via de crown aan de zijkant van het horloge, zonder de AirPods of iPhone aan te raken. Ook het pauzeren van een nummer of het aannemen van een gesprek kan via deze manier. Het vormt een 3-eenheid. Dat gebeurt op zo'n natuurlijke manier, dat we het ons eigenlijk niet meer anders voor kunnen stellen – of willen.
Na het rondje lopen zetten we het album ook thuis weer aan. De bediening op de iPhone zelf is heerlijk. Het scherm is groot maar springt eruit. Levendig, helder en vol van kleur. We besteden vele uren aan het rondsnuffelen naar muziek. Dat is op de iPhone 11 Pro ideaal. Ondanks het formaat past de iPhone 11 Pro nog goed in één hand. We wisselen Apple Music af met Spotify en voor we het door hebben, zitten we alwéér twee uur naar muziek te luisteren. Dat bevestigt onze goede muzikale ervaring op de iPhone 11 Pro.
Niet je scherm likken
Voor het kijken van een paar films en series gebruiken we even alleen de Apple iPhone 11 Pro. Onderuit gezakt op de bank met een goed glas wijn nemen we de proef op de som, met wat hulp van Netflix en Amazon Prime. Op Netflix kiezen we Locke & Key en The Witcher. Beide series zijn verkrijgbaar in hoge kwaliteit. In de instellingen is er een optie True Tone. Die zorgt er voor dat kleuren er in verschillende situaties altijd hetzelfde uitzien, even kort door de bocht. Het resulteert in een constante kwaliteit. Locke & Key is een spannende serie, met veel fantasie en speciale effecten. We willen niet te veel verklappen, maar het is een aanrader. Het kleurenpallet dat voorbij komt in de serie druipt van het Retina XDR scherm af. Het is werkelijk waar schitterend en bruist van de levendigheid. Dit heeft als effect dat we worden opgezogen in de serie. De weergave is zeer realistisch. Een ijsje op het scherm zouden we zonder na te denken willen proeven. Gewoon van het scherm af. Het geluid is buitgewoon snel en transparant in de weergave. Wel even een kanttekening. We hebben de ingebouwde luidsprekers eerst een goede week, ongeveer 40 uur, laten in spelen. Vers uit de verpakking kan het hoog een scherp randje hebben. Het laag kan wat rommelig overkomen. Maar na een week inspelen is dat verholpen. Het geluid is ruimtelijk en filmwaardig. Zeker bij de actiescènes bij The Witcher. De zwaarden die elkaar raken, de kling die er vanaf komt, de vechtscenès spatten van het scherm en door de lucht.
Op Amazon Prime kijken we de politieserie Bosch. Normaal gesproken doen we dat op een LG OLED scherm van 55 inch, de 55C9. Maar eigenlijk is het met de iPhone 11 Pro net of we dat scherm op zakformaat hebben. Het beeld is haarscherp en de kleuren zijn uitstekend. En juist ook het geluid is vele malen beter dan verwacht. In de scènes waarin geschoten wordt, zitten we er helemaal in. De kogels vliegen van de ene naar de andere kant. Wie had dat gedacht; van 55 inch OLED aan de wand, naar genieten met een iPhone in de hand. Ook voor een avondje egoïstisch film kijken op je telefoon, is de iPhone 11 Pro een uitstekende keuze.
Eindoordeel
De Apple iPhone 11 Pro is de beste telefoon die Apple heeft. Het is ook de laatste in een ontwerpserie. Zo'n serie gaat ongeveer drie jaar mee. Dat betekent dat er nog in 2020 een compleet nieuw design komt, mits er door de huidige crisis geen uitstel komt. We hebben alvast veel moeite om terug te gaan naar ons oude toestel.
De Apple iPhone Pro heeft ons bij heel veel werk bijgestaan. Foto’s nemen van producten, een filmpje maken, zelfs een stukje schrijven aan deze review. Met alles ademt het toestel kwaliteit. Zijn er dan geen “kleine” dingetjes? Tuurlijk wel. Ook wij zaten af en toe te staren naar de notch en voor ons als audioliefhebbers is een 3.5 mm altijd een aanwinst. Maar zorgt dat voor puntaftrek? Neen! Want Apple is niet alleen met deze kleine dingetjes. En met het eigen Ecosysteem maakt Apple zoveel goed. Het werkt natuurlijk en gemakkelijk. Het wordt bijna vanzelfsprekend. Totdat je het afpakt.Â
Conclusie
De Apple iPhone 11 Pro is een genot. Stabiel en betrouwbaar, en voor onze audiohobby is het Apple ecosysteem ideaal. Het is de laatste in een reeks en wellicht de beste op dit moment verkrijgbaar. Een geweldig scherm, semi-professionele foto’s en een uitstekende audioweergave. Wat wil je nog meer?
Apple iPhone 11 Pro
Vanaf € 1159 | www.apple.nl