NIEUWSCayin

Cayin N3Pro: draagbare muziekspeler met buizen, voor in je jaszak

Sinan Kökbugur | 31 augustus 2020 | Fotografie Fabrikant | Cayin

Het Chinese audiobedrijf Cayin heeft de N3Pro aangekondigd, een draagbare muziekspeler die voorzien is van een buizentrapje. Circa anderhalf jaar geleden zagen we al een draagbare muziekspeler voor in de jaszak met een buizentrapje aan boord genaamd N8, maar de nieuwe N3Pro is veel betaalbaarder en daarom meer bereikbaar. We weten nog niet vanaf wanneer de nieuwe N3Pro van Cayin in de Benelux zal verschijnen en voor welke prijs maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Cayin N3Pro: compact, licht, stevig en voorzien van een hoge kwaliteit DA-converter

Het in China gevestigde Cayin Audio (Zhuhai Spark Electronic Equipment Co.Ltd) nam zijn model N8 HR als model als het ging om de ontwikkeling van de nieuwste telg, de Cayin N3Pro, die op papier de opvolger is van de Cayin N3. De nieuwe N3Pro lijkt met zijn naam op de N3, maar de functies zijn veel meer afgeleid van het vlaggenschip N8 HR dan van de N3. Net als bij zijn grote broer N8 HR vertrouwt het bedrijf op een onberispelijke DAC, indrukwekkende functionaliteit en dus flexibiliteit, maar vooral op een functie genaamd dual timbre, d.w.z. een eindtrap die zowel in met halfgeleiders als met buizen is geïmplementeerd.

Net als over de Cayin N3 spreekt het Chinese bedrijf van een Digital Audio Player (DAP) die bijzonder compact is met afmetingen van slechts 115 x 63,5 x 18,9 millimeter. De nieuwe N3Pro is ook nog eens bijzonder licht met slechts 195 gram, maar de N3Pro is veel krachtiger en speelt volgens de fabrikant ook op een heel ander kwaliteitsniveau dan de vorige DAP van de instapklasse. De behuizing is gemaakt van aluminium en zou moeten zorgen voor robuustheid en een fijn gevoel. Het uiterlijk van de zwarte speler mag elegant worden genoemd, vooral omdat de bedieningselementen schitteren in een nobele koperen toon.

Een volledig symmetrisch ontworpen circuit vormt de basis van de nieuwe Cayin N3Pro, en dit begint met de DA-converter, omdat er twee 32-bit AKM AK4493EQ's worden gebruikt. Hierdoor kan digitaal audiosignaal in lineair PCM-formaat tot een resolutie van maximaal 32-bits/384 kHz worden vertaald, evenals DSD tot maximaal DSD256. De DA-converter kan niet alleen gebruikt worden voor conversie van muziekbestanden op de speler zelf. Via de USB-C aansluiting kan de DA-converter ook worden gebruikt door externe bronnen.

De nieuwe Cayin N3Pro kan ook via bluetooth en wifi contact leggen met de buitenwereld. Zo is er een module volgens IEEE 802.11n beschikbaar voor wifi en voor bluetooth vertrouwt men op een bluetooth 5.0 module die naast SBC en AAC ook LDAC ondersteunt en dus duplex bluetooth met maximaal 24-bit/96 kHz. Een Ingenic Semiconductor XBurst 1 GHz MIPS-processor moet voor voldoende prestaties zorgen, en het besturingssysteem dat hier wordt gebruikt, is het speciaal ontwikkelde Cayin OS.

De focus van het bedieningsconcept ligt op een aanraakgevoelig 3,2 inch IPS-beeldscherm met een resolutie van 480 x 360 pixels. Daarnaast beschikt de speler ook nog over een aantal echte knoppen die de basisfuncties zoals afspeelbediening en volumeregeling op een directe manier garanderen. Iedereen die onderweg het afspelen met een smartphone wil bedienen, kan de nieuwe Cayin N3Pro HiByLink Remote via Bluetooth gebruiken.

De N3Pro heeft geen vast opslaggeheugen. De gebruiker kan een microSD-kaartje tot een capaciteit van maximaal 1 TB plaatsen.

Cayin N3Pro: gloeiende buizen in je jaszak

We komen nu bij het uitrustingskenmerk dat de nieuwe Cayin N3Pro zo speciaal maakt in zijn klasse, namelijk de eindtrap. De Cayin N3Pro is niet de eerste draagbare speler die keuze biedt tussen twee verschillende technologieën, maar wel de eerste die dit in deze prijsklasse mogelijk maakt. Voor de grote broer de Cayin N8 HR, die de ontwikkelaars als basis hebben gebruikt, moet je bijvoorbeeld veel, veel dieper in je buidel tasten.

Zoals gezegd spreekt de fabrikant zelf van een zogenaamd dual timbre gebaseerd op vacuümbuizen en solid state, d.w.z. je kunt kiezen tussen een transistor en een buiseindtrap, waarbij twee Raytheon JAN6418 buizen worden gebruikt. De gebruiker kan zelfs kiezen tussen een triode modus en een ultralineaire modus, die allebei een vrij subtiel maar warm karakter zouden moeten hebben. Dan is natuurlijk ook pure solid-state werking beschikbaar, waarbij niet alleen een 3,5 mm stereo jack kan worden gebruikt voor ongebalanceerde integratie van koptelefoons, maar ook een 4,4 mm 4-pins aansluiting voor symmetrisch gestuurde koptelefoons. Deze aansluiting is niet beschikbaar voor de twee modi voor buizen.

De nieuwe Cayin N3Pro zou een opmerkelijke output moeten leveren van 800 mWatt in 32 Ohm via de symmetrische output. Met de 3,5 mm aansluiting in solid state is er nog 250 mWatt beschikbaar in 32 Ohm. Met gebruik van de buizen levert de Cayin N3Pro 250 mWatt in 32 Ohm.

De Cayin N3Pro biedt ook twee lijnuitgangen en één digitale uitgang in de vorm van een S / PDIF-interface.

Ten slotte moet nog worden vermeld dat de nieuwe Cayin N3Pro een speeltijd heeft van maximaal elf uur, bij gebruik van de halfgeleider eindtrap. Buizen gebruiken meer stroom maar dan is de speeltijd nog altijd maximaal negen uur.

Een USB C-kabel en een transparant hoesje worden bij de speler geleverd. Een bijpassende leren etui wordt als optie aangeboden.

Cayin N3Pro: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet vanaf wanneer de nieuwe N3Pro geleverd kan worden in de Benelux en ook hebben wij nog geen prijs vernomen. Louter ter indicatie, op een Duitstalige website zagen wij een prijs van 479 dollar, maar hier zullen ongetwijfeld nog transportkosten, invoerrechten en het lokale BTW-tarief bij opgeteld moeten worden. De prijs in de Benelux zal dus naar verwachting wel nog iets hoger uit gaan vallen.

MERK

EDITORS' CHOICE