NIEUWSMcIntosh

McIntosh MC830 en C8: eindversterker en buizenvoorversterker

Het Amerikaanse McIntosh heeft een nieuwe mono eindversterker aangekondigd genaamd MC830. Tegelijkertijd wordt ook de C8 gelanceerd, een voorversterker met buizen aan boord. Beide apparaten zijn opgetrokken in de kenmerkende stijl van McIntosh. De MC830 heeft dus een blauwe VU-meter en de C8 heeft groen verlichte buizen. De levering zal naar verwachting in de loop van oktober beginnen.

McIntosh MC830: mono eindversterker

De nieuwe MC830 van het in de VS gevestigde McIntosh is een mono eindversterker die dezelfde oppervlakte inneemt als de MA252. McIntosh heeft bij de MC830 de kenmerkende uitgangstransformatoren weggelaten en daarom verschilt het vermogen afhankelijk van de luidsprekerimpedantie: 300 Watt bij acht Ohm en 480 Watt bij vier Ohm. De Monogrammed Heatsinks die de uitgangstransistoren moeten koel houden zijn wel weer aanwezig, net als de blauwe VU-meter. Muzieksignaal komt binnen via een cinch- of XLR-aansluiting.

De aangesloten luidspreker wordt beschermd tegen clippen door Power Guard, een techniek die indien nodig het ingangssignaal aanpast als de weergave vanwege een te hoog volume uit de bocht zou dreigen te vliegen. Sentry Monitor beschermt de versterker tegen eventuele kortsluiting van de luidsprekerklemmen. De Solid Cinch luidsprekeraansluitingen zijn door McIntosh zelf ontwikkeld en zijn reeds vele jaren een beproefd concept.

McIntosh C8: buizenvoorversterker

Ook de nieuwe C8 heeft dezelfde voetafdruk als de MA252. Vier buizen van het type 12AX7a regelen het muzieksignaal dat binnenkomt via de twee cinch-ingangen, de enkele XLR-ingang of de draaitafelingangen voor resp. mc-elementen en mm-elementen. De gebruiker kan de ingangen een zelf te kiezen naam geven. De C8 heeft ook een toonregeling aan boord. Ter aansluiting van een eindversterker heeft de C8 een tweetal cinch-aansluitingen op de achterzijde, waarvan er één gebruikt kan worden om een actieve subwoofer aan te sturen. Dan is er ook nog een XLR-uitgang.

De C8 heeft standaard geen digitale ingangen, maar kan desgewenst wel voorzien worden van digitale ingangen door plaatsing van de DA2 Digital Audio Module. Deze optionele module heeft in totaal zeven digitale ingangen en een Quad Balanced achtkanaals 32-bit DA-converter aan boord. De C8 is ook voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting aan de voorkant.

Het wijzigen van instellingen, volumeregeling en het toekennen van namen aan de ingangen kan met de knoppen aan de voorkant of met de meegeleverde IR-afstandbediening.

Natuurlijk zijn beide apparaten opgetrokken in de kenmerkende stijl van McIntosh. De onderkant van de behuizing is gemaakt van glimmend roestvrijstaal. De frontplaten zijn gemaakt van glas. Ook zijn beide toestellen voorzien van trigger-ingangen en uitgangen zodat ze kunnen mee aan/uitschakelen met andere daarvoor geschikte apparaten.

McIntosh MC830 en C8: prijzen en leveringsinformatie

De levering van de MC830 en C8 zal in de VS en Canada in september beginnen. De rest van de wereld zal snel daarna volgen, zo belooft McIntosh.

De adviesprijzen voor de Benelux zijn als volgt:
McIntosh C8:         4.999 euro
McIntosh MC830:  5.699 euro per stuk


MERK

EDITORS' CHOICE