NIEUWSMcIntosh

McIntosh DA2 Digital Audio Module: nieuwe digitale module die gaat tot DSD512

Het Amerikaanse audiobedrijf McIntosh heeft de DA2 Digital Audio Module aangekondigd. De nieuwe DA2 Module is al verschenen in enkele apparaten van McIntosh, maar de module is nu ook los te koop. Wie een versterker van McIntosh bezit met daarin een DA1 Module kan zijn versterker door een dealer laten voorzien door een DA2 Module.

McIntosh DA2 Digital Audio Module

De nieuwe DA2 Digital Audio Module van het Amerikaanse McIntosh voegt digitale ingangen en een DA-converter toe aan de analoge versterkers van McIntosh. De DA2 is al opgedoken en standaard gemonteerd in voorversterkers C53 en C2700, maar is nu ook beschikbaar voor oudere versterkers die voorganger DA1 aan boord hebben. De geïntegreerde versterkers MA9000, MA8900, MA7200 en MA5300, receiver MAC7200 en voorversterker C49 hebben standaard de DA1 Module aan boord (dat blijft zo) maar vanaf nu kunnen deze modellen door een geautoriseerde dealer voorzien worden van de DA2 Digital Audio Module.

Wat is dan het eigenlijk het verschil tussen de DA1 en de DA2 Module? Beiden zijn voorzien van twee coaxiale cinch-aansluitingen, twee optische aansluitingen, een usb-aansluiting en een McIntosh eigen MCT-aansluiting, maar de DA2 heeft ook een HDMI Audio Return Channel aansluiting ter aansluiting van een tv. De communicatie via de HDMI ARC-aansluiting gaat twee kanten op. Volumeregeling van de tv en lip-sync kunnen dus gewoon gebruikt worden. Meerkanaals Dolby- of DTS-geluid worden ondersteund, maar uiteraard wel geconverteerd naar tweekanaals geluid. Als CEC-communicatie is ingeschakeld in de DA2 en de aangesloten tv, kan de afstandbediening van de tv de versterker van McIntosh aan- en uitschakelen en het volume regelen.

Nog meer verschillen? De DA2 Module heeft een nieuwe Quad Balanced achtkanaals 32-bit DA-converter aan boord. De usb-ingang van de DA2 accepteert DSD-signaal tot DSD512 en DXD tot 384 kHz. Voor de DA1 was de limiet DSD256. Voorts zouden vervorming en dynamisch bereik van de DA2 Module hoger zijn dan van de DA1.

McIntosh DA2 Digital Audio Module: prijs en leveringsinformatie

De DA2 Digital Audio Module van McIntosh is in de loop van november leverbaar in de VS. De rest van de wereld zal snel volgen, zo belooft McIntosh. Wij hebben nog geen Nederlandse prijsinformatie vernomen.

MERK

EDITORS' CHOICE