NIEUWSSonus faber

Sonus faber Il Cremonese ex3me: heel speciaal en slechts vijftig paar

De Italiaanse luidsprekerfabrikant Sonus faber heeft de Il Cremones ex3me aangekondigd, een vloerstaande luidspreker die niet alleen ambachtelijk is gemaakt maar ook is voorzien van de nieuwste technische inzichten. De beryllium-tweeter heeft bijvoorbeeld een dome met een laagje opgedampt diamant. Het is wel een zeer exclusieve luidspreker geworden want Sonus faber heeft aangekondigd om slechts vijftig paar te bouwen. Nee, ze zijn niet goedkoop.

Sonus faber Il Cremonese ex3me: een de facto standaard

Geïntroduceerd in 2015 met de bedoeling de Sonus faber Homage Collection te voltooien, is de luidspreker vernoemd naar een traditionele Italiaanse viool, de Il Cremonese. Deze viool is de bekendste onder de creaties van meesterbouwer Antonio Stradivari. Vanwege zijn uitstekende geluidsmogelijkheden, werd de nieuwe Il Cremonese onmiddellijk opgenomen in de ranglijst van Sonus faber's Reference Collection-catalogus en werd hij een favoriet onder de Sonus faber R & D-teamleden.

Deze voorliefde maakte van de Il Cremonese een cruciaal intern werkinstrument, dat diende als een effectieve testbank voor de ontwikkeling van verschillende technische oplossingen vanwege de aangeboren veelzijdigheid van zijn elektronische en akoestische configuratie. Dit concept leidde tot het idee om de Il Cremonese te gebruiken als basis voor een uniek luidsprekersysteem dat wordt gekenmerkt door nieuwe technische kenmerken met een nauwkeurig prestatiedoel: absolute neutraliteit rond het gedrag van zowel de bovenkant als de onderkant van het audiospectrum. Il Cremonese ex3me belichaamt een luidsprekersysteem dat tot leven komt door elementen uit het oorspronkelijke project, zoals middentonen en woofers, te combineren met iconische oplossingen die zijn afgeleid van Sonus Faber's 30th Anniversary Celebration conceptluidsprekermodel, Ex3ma.

Sonus faber Il Cremonese ex3me: drivers

Hoge frequenties: Van de Ex3ma erft Il Cremonese ex3me zijn meest iconische component en dat is de Beryllium DLC-tweeter. Exclusief voor deze vijfitg paar gebruikt Sonus faber in deze transducerconstructie een materiaal dat al sinds de jaren 70 bekend is in de hifi-industrie. Dankzij zijn formidabele fysieke kenmerken heeft Beryllium unieke en gunstige eigenschappen in termen van transparantie en microdynamiek. De typische geluidspresentatie van zijn “metaalachtige smaak”, vanwege de resonantiefrequentie van het materiaal boven 20 kHz, wordt verzacht door de behandeling met DLC (Diamond Like Carbon), die de mechanische aard van het beryllium wezenlijk verandert terwijl het de massa relatief ongewijzigd laat. de tweeter heeft een diameter van dertig millimeter.

Bij een behandeling genaamd “Chemical Vapour Deposition” wordt een laag DLC afgezet op het diafragma-oppervlak, waardoor het zwart wordt en het beryllium de amorfe aard en de sterkte van diamant krijgt. Als gevolg hiervan wordt het nieuwe diafragma steeds stijver met een bijna onwaarneembare resonantiefrequentie (boven 35 kHz), waardoor het in staat is tot extreem snel geluid, tevens zeer gedetailleerd en luchtig en vrij van kleuring. Het krachtige neodymium magneetsysteem en de achterste decompressiekamer gemaakt van Ergal (aluminiumlegering) CNC-gefreesd uit massieve blokken, garanderen extreme dynamische lineariteit en maximale resolutie bij reproductie, aldus de fabrikant.

Midden frequenties: De middentoner is vergelijkbaar met het oorspronkelijke model zodat de iconische “Stem van Sonus faber” behouden blijft. Deze middentoner met een diameter van 150 millimeter heeft een conus die is vervaardigd volgens het klassieke Sonus faber-recept: een aan de lucht gedroogd, niet-geperst mengsel van cellulosepulp, Kapok, Kenaf en andere natuurlijke vezels. Deze behandeling garandeert een natuurlijk geluid met meer transparantie en meer detail. Het magnetische motorsysteem van Neodymium is volledig “Eddy Current Free” dankzij een koperen Faraday-ring die strategisch in de opening is geplaatst. De 1,5-inch spreekspoel is gemaakt in Copper Clad Aluminium Winding (CCAW).

Lage frequenties: De twee 180 millimeter woofers van de Il Cremonese ex3me zijn geplaatst in een onafhankelijke akoestische kamer, akoestisch amorf en uitgerust met naar beneden gerichte 'Stealth Reflex'-kanalen. Hun conussen zijn voorzien van het 'sandwich'-membraan gemaakt van twee vellen van het eigen cellulosepulprecept met daartussen een laag hi-tech hard syntactisch schuim. Deze constructietechniek zorgt voor maximale samenhang met de mid-high units en zorgt voor snelheid, stijfheid en een lage massa in de driver. De wooferconussen zijn gemonteerd op de Sonus faber gegoten aluminium manden die zijn ontworpen voor structurele stijfheid en maximale ventilatie van de bewegende delen.

Ultra-lage frequenties: De twee zijwaarts gerichte infrawoofers in elke luidspreker zijn speciaal ontworpen voor dit project. De conus heeft een diameter van 220 millimeter en is gemaakt van nanokoolstofvezel, hetgeen niet alleen wordt gebruikt vanwege zijn ongelooflijke structurele stijfheid, maar ook als een echo (of eerbetoon?) terug naar de mid-woofer van Exema – het project dat de naam en inspiratie gaf voor Il Cremonese ex3me. Dit drielagige sandwichconus-diafragma heeft een Nomex-honingraatkern en regelt de uitslag van de driver en geeft weerstand tegen buiging, zelfs bij extreme uitslagen. Net als de woofer zijn de infrawoofers geïmplementeerd in onafhankelijke akoestische kamers, akoestisch amorf en elk voorzien van hun eigen 'Stealth Reflex'-kanaal.

Sonus faber Il Cremonese ex3me: cross-overfilter

De mix tussen de Beryllium DLC-tweeter en het middenbereik wordt verkregen dankzij een volledig opnieuw ontworpen mid-high cross-overfilter, waarbij gebruik wordt gemaakt van niet-inductieve weerstanden en spoelen met een luchtkern. Condensatoren zijn Mundorf Evo Silver Oil en Evo Gold Oil-ontwerpen, bekend om hun superieure prestaties op het gebied van audiocircuits. Het hele cross-overfilter implementeert Paracross Topology, een speciaal door Sonus faber zelf ontwikkeld circuit dat de cross-over minder gevoelig maakt voor radiofrequentie-interferentie, waardoor de ruisvloer wordt verlaagd.

Sonus faber Il Cremonese ex3me: behuizing

Het algehele esthetische ontwerp van Il Cremonese ex3me wijkt niet af van het originele model, behalve de details van de tweeter. De tweeter wijkt immers af van de iconische boog van het DAD-systeem ten gunste van het beschermingsrooster dat is aangebracht voor de Beryllium DLC-dome. Het ontwerp behoudt het “Romboidal Diamond Design”. De vijfzijdige kast doorbreekt de klassieke regels van de luit- of liervorm.

Geïnspireerd door de vorm van de Lilium-productlijn van Sonus faber, heeft Il Cremonese heldere lijnen met een meer hoekige ontwerpesthetiek. Door de afwezigheid van parallelle wanden te behouden, worden de akoestische eigenschappen niet aangetast door staande golven of interne reflecties. Deze solide kast wordt verder versterkt door twee “Dampshelves”, vervaardigd uit massief aluminium die de boven- en onderkant van de kast vormen. Deze structurele elementen verhogen de stijfheid en verlagen de resonantie, hetgeen volgens de fabrikant bijdraagt aan de verzwakking van stoorgeluid dat de zuiverheid van de muzikale boodschap zou kunnen vervuilen. Valse microtrillingen worden weggeleid door het Zero Vibration Transmission systeem dat de hele luidspreker mechanisch loskoppelt van de vloer met behulp van een combinatie van metalen en elastomere isolatiecomponenten in een meerdelige coaxiale spikesamenstelling, genaamd “Silent Spikes”. Het resultaat is volgens de ontwerpers een hoorbare verbetering in transparantie en dynamiek.

Sonus faber Il Cremonese ex3me: technische gegevens

Type: 3,5-weg vloerstaander met zes drivers
Frequentiebereik: 25 Hz tot 35 kHz
Gevoeligheid: 92 dB (2,83 Volt / 1 meter)
Impedantie: vier Ohm
Cross-over frequenties: 250 Hz, 2,5 kHz
Afmetingen: 1.450 x 398 x 622 millimeter
Gewicht: 84 kilogram
Aanbevolen versterkervermogen: 100 Watt – 800 Watt

 

Sonus faber Il Cremonese ex3me: prijs en leveringsinformatie

De Il Cremonese ex3me van Sonus faber zal in de loop van deze maand wereldwijd op de markt komen in de Benelux in Oktober naar verwachting. De oplage is beperkt tot vijftig paar, prijs zal Euro 50.000,00 per paar zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE