Lehmannaudio Black Cube II: succesvolle phono-versterker herzien

Het Duitse audiobedrijf Lehmannaudio heeft de Black Cube, een phono-versterker die in 1995 op de markt is gekomen, herzien, naar een hoger niveau opgetrokken en opnieuw uitgebracht als Black Cube II. De Black Cube II combineert componenten van studiokwaliteit en decennia aan deskundige ontwerpkennis, aldus de fabrikant. Het beloofde resultaat is een phono-trap waarmee vrijwel elk mm-element of mc-element zijn volledige potentieel kan benutten.

Lehmannaudio Black Cube II: aanpasbare phono-versterker

De Black Cube II van het in Duitsland gevestigde Lehmannaudio heeft een configureerbaar hoogdoorlaatfilter (rumblefilter) met zestien verschillende instelmogelijkheden tussen 7 Hz en 90 Hz en een naar eigen zeggen ultra-nauwkeurig passief RIAA-correctiefilter. De RIAA-aanpassing bevindt zich tussen twee lineaire versterkingstrappen en is opgebouwd uit polypropyleen foliecondensatoren met een zeer nauwe tolerantie, aldus de fabrikant. Bovendien beschikt de nieuwe Black Cube II over een speciaal ontworpen stroomvoorziening voor een groot dynamisch bereik en een lage vervorming. De aluminium behuizing is onder de kap gedempt om ongewenste trillingen te weerstaan.

Elk kanaal biedt een sleuf om te experimenteren met een aangepaste impedantiewaarde. De standaardimpedantie voor mm-elementen is 47 kOhm en voor mc-elementen is dat 100 Ohm of 1 kOhm. De gebruiker heeft echter de mogelijkheid om de afsluitweerstand zonder gebruik van en soldeerbout te wijzigen. Als de juiste waarde is gevonden, kan desgewenst alsnog een soldeerbout worden gepakt. De uitgangsimpedantie is 47 Ohm. De versterkingsfactor is instelbaar en de gebruiker kan kiezen uit de versterkingsinstellingen 36, 46, 56 en 66 dB.

Lehmannaudio geeft een uitgangsspanning op van 775 mVolt (0 dB). De gevoeligheid van de ingangen is 3,8 mVolt (1 kHz) voor mm-elementen en 0,38 mVolt (1 kHz) voor mc-elementen. De opgegeven kanaalscheiding is groter dan 85 dB bij 10 kHz.

Ten slotte, Lehmannaudio levert een betere voeding bij de Black Cube II dan bij het oorspronkelijke model.

Lehmannaudio Black Cube II: prijs en leveringsinformatie

De Lehmannaudio Black Cube II is verkrijgbaar met een zwarte of zilverkleurige frontplaat voor een adviesprijs van 679 euro. Op de website van Lehmannaudio staat ook een versie met een chromen frontplaat, maar we weten niet of deze ook in de Benelux leverbaar is en voor welke prijs.

 


EDITORS' CHOICE