Opera Audio
Consonance Reference 2.2 cd-speler
In deze tijd, waarin een ware hype heerst over wat de standaard moet worden van de opvolger van de cd-speler, zijn er nog steeds merken die heilig in cd geloven. In deze recensie een "ouderwetse" cd-speler uit het verre China centraal. Velen van u zal het merk niet echt bekend in de oren klinken, wat straks in verandert, daarom geef ik u vooraf een kleine uiteenzetting wat er van onder deze vlag allemaal geproduceerd wordt. Opera Audio bestaat sinds 1993 en kent een redelijk uitgebreid assortiment. Zij zijn oorspronkelijk begonnen met het bouwen van versterkers. De versterkerlijn bestaat uit zowel geĂŻntegreerde versterkers als losse voor- en eindversterkers. Het assortiment is groot, Opera Audio heeft alleen al acht geĂŻntegreerde versterkers. Beginnend met de M100plus vanaf 1.700 euro oplopend tot aan 4.100 euro voor de Reference 5.5.
Een zelfde beeld zie je terug bij de losse voor- en eindversterkercombinaties. De goedkoopste hebben een “vanaf” prijs van respectievelijk 2.300 euro en 3.500 euro en eindigen met een bedrag van 4.600 euro en 7.000 euro. Niet echt kleine jongens dus. In het buitenland en vooral in Frankrijk en Duitsland zijn dit zeer gerespecteerde versterkers die altijd hoge ogen gooien in testen. Daarnaast hebben ze ook nog een aantal phono-versterkers, zowel MM als MC, en luidsprekers in het assortiment. Gelukkig hebben wij hier in Nederland nu ook een agent die hard aan de weg timmert om dit mooie merk voor ons toegankelijk te maken. Onlangs heeft het bedrijf een cd-speler ontwikkeld waarin de buis wederom centraal staat, de Consonance Reference 2.2 cd-speler cd-speler.
Techniek
De Consonance Reference 2.2 cd-speler is zeer degelijk gebouwde speler die met zijn 18 kilo schoon aan haak een behoorlijk zware jongen is (er bestaat een uitvoering met een “houten topcover” van 16 kg). De cd-speler is opgebouwd rondom een gemodificeerd Philips VAM1202 loopwerk. Als d/a converter mag de Crystal CS4396KS (192 kHz, 24-bit) dienst doen. Ik heb het al eerder gezegd, deze speler is voorzien van een buisje. Dat is in de signaalweg opgenomen en is van het type Sovtek 6H30. Aan de achterzijde is de speler voorzien van zowel een ongebalanceerde als gebalanceerde uitgang. Ook biedt de achterkant plaats aan een IEC connector zodat u deze speler van een degelijk netsnoer van uw keuze kunt voorzien. Bijna iedere speler heeft een digitale coaxiale output, dus ook deze Consonance. Ik kan het me haast niet voorstellen, maar mocht u het willen dan is ook op deze speler een losse dac aan te sluiten. Ik heb het niet uitgeprobeerd, omdat ik hem als stand-alone speler zeer goed vond presteren. De speler is compleet met een zeer fraaie afstandbediening en dat is volgens mij de enige in zijn soort waar je de batterijen niet zonder kruiskopschroevendraaier kunt vervangen. Aan de achterzijde zitten namelijk vier kruiskopschroeven die eerst losgedraaid moeten worden, alvorens men bij de batterijen kan. De afstandbediening is vrij klein, bijna vierkant en zwaar. Jammer is dat er niet rechtstreeks een nummer gekozen kan worden maar dat er door de nummers heen geskipt moet worden. De infraroodsensor heeft een groot bereik, dus houdt er rekening mee dat er ook een ander apparaat kan gaan spelen als je de Consonance een commando geeft. Het uiterlijk van deze speler is zoals u op de foto`s kunt zien zeer fraai en roept bij diverse bezoekers bewondering op.
Aansluiten
In mijn Creaktiv audiorack wordt het de laatste tijd steeds drukker, maar gelukkig is er voor de Consonance nog plaats genoeg over. Links onder in het rack vond de Consonance een plekje, precies onder mijn Marsh voorversterker. Een voordeel van deze voorversterker is dat hij een scala aan aansluitmogelijkheden heeft. Het aansluiten, ongebalanceerd, was een simpele handeling en het luisteren kon snel beginnen. Misschien inmiddels overbodig, maar ik wil toch de rest van de keten nog vermelden zodat u weet waar ik naar heb zitten luisteren. De kracht kwam van de Marsh A400s eindversterker die afwisselend mijn eigen Avalon Avatar luidsprekers en de eerder besproken Wilson Benesch luidsprekers aanstuurde. Ter vergelijk aan de Consonance stond er mijn eigen Teac/M Audio combinatie. Later is er nog een Helios Stargate cd-speler naast gezet waarover u te zijner tijd meer kunt lezen. De analoge tegenhanger is de zeer goede VPI Aries Scout draaitafel, voorzien van een Victory Gold element. Interlinks zijn van SignAudio en de luidsprekerkabels stamden uit de Royal-serie van Nirvana.