NIEUWSHegel

Hegel kondigt phono-versterker V10 aan

Het Noorse audiobedrijf Hegel heeft een phono-versterker aangekondigd genaamd V10. Het is de eerste phono-versterker van het bedrijf. De V10 is geschikt voor zowel mm-elementen als mc-elementen en is verregaand instelbaar met de microswitches op de achterzijde. Vanaf februari zou de levering moeten gaan beginnen.

Hegel V10: instelbare phono-versterker

Met de V10 richt het in Noorwegen gevestigde Hegel zijn aandacht op analoge bronnen. De afgelopen jaren heeft het bedrijf nieuwe en innovatieve technologieën geïmplementeerd om de geluidskwaliteit van digitale media te verbeteren. De heropleving van vinyl heeft hoofdontwerper Bent Holter de kans gegeven waarop hij heeft gewacht. Blijkbaar was het plan om klein te beginnen In de woorden van Holter: “Als je het niet op de goede manier gaat maken, waarom zou je het dan überhaupt maken?”

Hegel stelt dat het schoolboekoplossingen en standaardcircuits heeft vermeden. In plaats daarvan gebruikte het bedrijf zijn knowhow in state-of-the-art versterkingsontwerp en bouwde de V10 vanaf de basis op met gebruik van een modern en discreet circuit. Het resultaat is naar eigen zeggen een phono-podium met de klanksignatuur bekend van de versterkers en DA-converters van het merk.

Het chassis van de nieuwe V10 meet 6 x 21 x 28 centimeter (H x B x D) en is inwendig verdeeld in twee compartimenten die de voedingen fysiek scheiden van het gevoelige versterkingscircuit. Er zijn ook vergulde aansluitingen, zowel cinch als XLR-uitgangen, en een aangepaste aardingsschroef.

De ingangstrap is voorzien van discrete JFET-transistors met ultralage ruis voor zowel de Moving Magnet (MM) als de Moving Coil (MC) ingang. Het elimineren van externe ruis is vooral belangrijk bij het gebruik van gevoelige MC-cartridges met lage output en daarom is de MC-ingang uitgerust met vier parallel geschakelde transistors. Hegel zegt dat dit de ingang totaal stil maakt en de voorspanning van de huidige feedback naar de cartridge-spoel stopt.

Het ingangssignaal wordt ingevoerd in even stille versterkercircuits. Zowel de MM- als de MC-versterkingsfasen gebruiken voedingen met ultralage ruis, gebouwd met discrete bipolaire transistors om de signaalruis tot een minimum te beperken. Dit zorgt voor een uiterst nauwkeurige versterking van het ingangssignaal dat van de draaitafel komt, en resulteert in +/- 0,2 dB / 20 Hz – 20 kHz RIAA-nauwkeurigheid, aldus de fabrikant. Bovendien krijgt de V10 een lineaire, geluidsarme, analoge AC-voeding met een grote E-core-transformator, die is geplaatst in zijn eigen behuizing.

De Hegel V10 is ontworpen om zo plug-and-play mogelijk te zijn. Wie een mm-element gebruikt, kan de capaciteit variëren tussen 100 en 467 pF Voor mc-elementen kan de impedantie worden ingesteld tussen 33 en 550 ohm of vastgezet op 47 kohm.

De versterking voor zowel mm- als mc-signaal kan worden verhoogd met 5, 10 of 12 dB, passend bij de uitvoer van andere bronnen. De V10 heeft ook een subsonisch filter om ongewenste laagfrequente ruis te verwijderen. Hegel geeft een vervorming op van kleiner dan 0,005 procent voor de mm-ingang en kleiner dan 0,009 procent voor de mc-ingang. De opgegeven kanaalscheiding is 84dB @ 1 kHz (0 dBV) en V10 phono-trap heeft ten slotte een opgegeven frequentierespons van 2 Hz – 20 kHz.

Vergeten om de V10 uit te schakelen na het muziek luisteren? Niet erg, want de instelbare automatische stand-by functie kan de V10 uitschakelen.

Hegel V10: prijs en leveringsinformatie

De Hegel V10 phono-stage wordt vanaf februari geleverd. De adviesprijs voor de Benelux is 1.495 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE