NIEUWSVelodyne

Velodyne Deep Blue: productlijn van vier nieuwe subwoofers

Het in Duitsland gevestigde Velodyne Acoustics heeft een nieuwe productlijn uitgebracht genaamd Deep Blue. De Deep Blue productlijn bestaat uit een viertal actieve subwoofers genaamd DB 8, DB 10, DB 12 en DB 15, De kleinste is de DB 8 voorzien van een driver met een diameter van 20 centimeter. De grootste is de DB 15 met een driver die een diameter van 38 centimeter heeft. De nieuwe subwoofers komen circa halverwege deze maand op de markt.

Velodyne Deep Blue: vier actieve subwoofers

Subwooferspecialist Velodyne Acoustics heeft vier modellen in de hogere middenklasse uitgebracht variërend in prijs van 800 tot 1.500 euro. De naam van de serie: Velodyne Deep Blue, afgekort, DB. De nieuwe Deep Blue subwoofers zijn ontwikkeld door een team van Amerikaanse en Duitse ingenieurs.

Om een enorm diepe, maar krachtige en onvervormde basweergave te bereiken, moet je wat moeite doen. Dat is hier duidelijk gebeurd. De tot 2,5 cm dikke behuizingswanden worden met een vijf centimeter dikke baffle afgesloten en extra verstevigd. Dit is nodig omdat de druk in een subwoofer soms zo hoog is dat "normale" behuizingen er niet tegen bestand zijn. Een vervelende kleuring of resonantie zou dan het gevolg kunnen zijn. En omdat Velodyne vertrouwt op gesloten behuizingsontwerpen, worden de stromingsgeluiden bij de basreflexpoort (die vaak hoorbaar zijn in basreflexstructuren) volledig vermeden.

Gesloten subwoofers hebben echter altijd extreem krachtige eindversterkers nodig. Daar lijkt voor gezorgd te zijn want Velodyne heeft opnieuw zijn klasse D-versterkertechnologie gebruikt, die indruk maakt met maximaal 1.000 Watt piekvermogen (DB-15). De krachtige PP High Excursion bassen met vierlagige, geventileerde spreekspoel zijn geheel nieuw. In alle vier de modellen beloven ze een basfundament met weinig vervorming en veel dynamiek.

Uiteraard zijn alle belangrijke opties beschikbaar voor aansluiting op bestaande luidsprekeropstellingen. Dankzij het ingebouwde (variabele) crossover-netwerk en de aansluitingen voor lijnniveau en luidsprekerniveau plus LFE-ingang voor processors, moeten de meeste wensen op dit gebied worden vervuld. En natuurlijk ook inbegrepen: een traploos variabele fase-instelling voor de precieze timing van de interactie met de hoofdluidsprekers.

Velodyne Deep Blue: prijzen en leveringsinformatie

De nieuwe subwoofers zouden vanaf de tweede helft van deze maand op de markt moeten gaan komen. We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen. Louter ter indicatie hebben we hieronder de prijzen genoteerd zoals vermeld op verschillende Duitstalige websites. 

  • DB 8:      790 euro (1 x 20 cm driver, frequentiebereik van 32 Hz tot 180 Hz, versterker 300 Watt)
  • DB 10:    990 euro (1 x 25 cm driver, frequentiebereik van 28 Hz tot 180 Hz, versterker 350 Watt)
  • DB 12:  1.190 euro (1 x 30 cm driver, frequentiebereik van 26 Hz tot 140 Hz, versterker 350 Watt)
  • DB 15:  1.490 euro (1 x 38 cm driver, frequentiebereik van 23 Hz tot 120 Hz, versterker 450 Watt)

EDITORS' CHOICE