REVIEWSamsung

Review: Samsung Galaxy Fold2 - Is dit de ideale remote voor je AV?

SAMENVATTING

Blijft de vraag: is de Fold2 het ideale apparaat om je media-ervaring mee te bedienen? Niet ideaal, neen. Dat is te ambitieus. Het is wel een compact alternatief voor grote tablets die toch wel veel van die tabletervaring biedt. Je moet er even aan wennen, maar het is wel een plezierige remote om te gebruiken.

PLUSPUNTEN

  • Knap design en uitstekende bouwkwaliteit
  • Groot vierkantig scherm biedt echte meerwaarde
  • High-end specs
  • Goede autonomie
  • Flexibele software die goed inspeelt op het design

MINPUNTEN

  • Prijs is behoorlijk extreem
  • Gewicht (voor een telefoon)
  • Lang buitenscherm is lastig voor éénhandsgebruik

De zoektocht naar het ideale toestel om je hifi-apparaat met streaming te bedienen eindigt vaak bij de iPad. De smartphone is vaak net niet handig genoeg en die lui van Apple weten hoe een gebruiksvriendelijke tablet te bouwen. Met de openklapbare Galaxy Fold2 presenteert Samsung echter iets volledig unieks. Is een smartphone die je kunt omtoveren tot een tablet de beste oplossing om Roon, Bluesound en andere audio-apps te besturen?

Smartphones bekijken we niet al te vaak op deze website, tenzij ze op een of andere manier bijdragen tot een betere audio- en videobeleving. Verdient de Galaxy Fold2 van Samsung wel die bijzondere aandacht? Alleen al vanwege het innovatieve design is het antwoord bij dit premiumapparaat een “ja”.

Voor wie het toestel niet kent: het is een van de high-end smartphones die Samsung momenteel in de winkels legt. Maar het is niet zomaar ‘meer van hetzelfde’. Het grote verschil met smartphones zoals de Apple iPhone 12 Pro, OnePlus 8 Pro of Galaxy S20 Ultra? Er zit een stevige hint in de naam, want de Fold2 is een telefoon die je kunt openvouwen zodat je eindigt met een apparaat dat exact twee keer zo groot is. Er verschijnt dan een tweede, groot OLED-scherm van 7,6 inch, wat deze smartphone de facto omtovert tot een tablet. Dichtgeklapt werk je via ander display van circa 6,3-inch diagonaal, wat ook niet bepaald klein is. Het is dus een compromisloze smartphone die je bij gewoon gebruik hanteert zoals elke andere telefoon, maar als het nodig is schakel je in een wip over naar een tabletmodus die apps groter en vollediger toont. En dat maakt de Fold2 toch wel iets speciaals als het gaat over het consumeren van media, maar ook het bedienen van je AV-apparatuur.

Luxueus maar ook slim

We gaan in deze review niet de Fold2 uitgebreid behandelen zoals doorsnee smartphonereviewers dat doen. Er zijn bij de usual suspects voldoende uitstekende tests te vinden die inzoomen op de hardware en cameraprestaties van dit topmodel dat niet ver onder de 2.000 euro aftikt. Toch willen we graag meegeven dat de Fold2 op specificatievlak niet teleurstelt. Het bevat de Qualcomm Snapdragon 865+ (een van de snelste chipsets van dit moment), komt met 12 GB geheugen (een beetje overkill) en 256 GB aan opslagruimte. De hoofdcamera is een driedubbele 3 x 12 MP-camera, met een hoofdlens met een klein diafragma (f/1,8), optische beeldstabilisatie en Dual Pixel PDAF. Het kan dus in principe goed fotograferen bij weinig licht, wat een veelgehoorde vraag is. We vonden zelf de foto’s van goede kwaliteit, maar het hogere gewicht van de Fold2 maakt het stabiel fotograferen soms wat lastiger.

Waar komt dat hogere gewicht vandaan? Als je hem vastneemt, is het meteen duidelijk. Samsung verpakte de Fold2 in een metalen behuizing die je gerust magnifiek mag noemen, in het bijzonder bij de Mystic Bronze-uitvoering. Gezandstraalde metalen vlakken contrasteren met het blinkende scharnier, terwijl dunne chamfers en matte metaalranden voor verfijning zorgen. Maar daardoor – én omdat er een forse batterij ingebouwd is – is het toestel wel meteen zwaarder.

Er wordt vaak beweerd dat high-endtelefoons de bouwkwaliteit van dure Zwitserse horloges evenaren, bij de Fold2 is dat al heel wat meer het geval dan zelfs bij andere vlaggenschepen. En gelukkig maar, want - oelala – het prijskaartje vertoeft ook wel in een Zwitserse sfeer.

Scharnieringenieur

Een sleutelrol in het Fold2-verhaal is weggelegd voor het scharniermechanisme. Daar zouden we altijd wel kritisch naar kijken, maar in dit geval werpen we er een kritischer oog op. Dat heeft te maken met de allereerste Fold-telefoon van Samsung. Die kreeg veel kritiek omdat het ontwerp verre van duurzaam bleek te zijn. De bouwkwaliteit en het nieuwe scharniermechanisme van de Fold2 geven gelukkig veel meer vertrouwen. Het lijkt niet alsof stof of vuil gemakkelijk in het mechanisme kunnen belanden. Je moet wel oppassen dat er geen ruwe of harde delen, zoals zanddeeltjes, tussen de twee schermdelen terechtkomen. Het buitenste scherm heeft ook echt een screenprotector nodig.

Qua engineering en techniek is het scharnier verbluffend te noemen. Dichtgeklapt is de rug van de Fold2 volledig gesloten en presenteert het als een opvallende blikvanger, net als de rug van een boek. Wanneer je de smartphone openvouwt, verdwijnt het scharnier volledig in de behuizing waardoor de voor- en achterkant tegen elkaar klikken. Aan de binnenkant is er enkel een kleine, ingedeukte lijn te signaleren in het midden van het groot scherm. Deze deuk is heel zichtbaar als de display uit staat en je er zijdelings op kijkt. Schakel het scherm echter in en je merk er niets meer van. Het lijkt alsof dat Samsung de displaysoftware zo heeft getweakt dat de optische vervorming van deze depressie tegengewerkt wordt. Slim.

Ons Fold2-testtoestel werd voor ons door andere testers gebruikt en ook wij hebben de Samsung tientallen malen open en dicht gevouwd. Van sleet of kreuken in de vouw vooralsnog geen spoor.

Van het een naar het ander

Wanneer je de Fold2 in smartphone-modus hanteert, heb je een onconventioneel ding in je hand. Het is, vanwege dat tweede scherm en de metalen behuizing, zoals gezegd dikker en zwaarder dan een gewone telefoon. Dat is echter niet zo’n probleem, hoewel dat het gewicht echt te veel is om dit toestel zomaar in een hemd- of broekzak te stoppen. Kleine handtassen? Dat wordt toch lastig. Maar op zich is dat een keuze en wat je handig vindt. In de smartphonemodus gebruik je de telefoon gewoon via het buitenste AMOLED-scherm. Dit is geen minderwaardige, secundaire display, maar echt eentje van hoge kwaliteit.

Wel komt zijn 6,23-inch op papier heel groot over, maar ontdek je in de praktijk snel dat Samsung een grote schermdiagonaal uit zijn mouw schudde door de display bijzonder hoog te maken. De Fold2 is dan ook een echt heel lang en niet zo breed apparaat. Het is even wennen, wij vonden het wel iets hebben. Wel is het zo dat het lange 25:9-scherm de bediening met één hand soms lastiger maakt. We bezitten niet bepaald kleine handen en nog altijd vonden we het moeilijk om zomaar het notificatiescherm naar beneden te swipen. Mensen met kleine vingers, zoals bijna-voormalige presidenten, gaan dit misschien wel lastig vinden.

Deze relatieve tekortkoming wordt helemaal gecompenseerd als je de Fold2 openklapt. Je krijgt dan een groot AMOLED-scherm met een hoge 1.768 x 2.208-resolutie te zien. Je zou kunnen denken dat Samsung vanwege de plooibaarheid zou afkomen met een good enough-display, maar neen: dit scherm is echt van topniveau. De verversingsfrequentie van 120 Hz (in sommige apps), HDR10+ en zeer hoog contrast zijn het prijskaartje waardig. 

Ook hier is de vorm van het scherm onconventioneel. Het is veel meer vierkant dan breedbeeldrechthoek – en dat is bij bepaalde apps handig, bij anderen (en bepaalde mobile websites) weer wat minder handig.

Lezen in de Kindle-app of iets zoeken op Google Maps bijvoorbeeld, is fijn op dit binnenscherm. Net zoals bij een tablet. Er zijn ook bepaalde apps die toelaten dat je de Fold2 halfdichtgeklapt gebruikt (denk aan een laptop), zodat op een helft bijvoorbeeld de video’s van een videochat tonen en op de onderste helft de controls om het geluid te muten.

Video en media

Sommige apps (zoals Roon bijvoorbeeld) en games presenteren op het grote vierkantige display van de Fold2 beter dan bij een gewoon smartphonescherm. Als je naar video kijkt, wordt maar een deel van het scherm gebruikt. Net zoals bij oude tv’s (of iPads) krijg je zwarte balken boven en onder de video. Het hangt af van de content. Toen we op Netflix nostalgisch een aflevering van ‘Samurai Champloo’ meepikten, vielen die zwarte banden echt wel goed mee. Deze oudere anime is immers gemaakt voor tv en dus 16:9. Bij ‘Fast & Furious 8’ wordt echter een breder formaat gehanteerd en zijn de zwarte stroken dikker. Op zich niet zo storend omdat er nog altijd een groot deel van het beeld overblijft.

Bij het bekijken van films krijg je trouwens langs twee zijdelingse speakers voor een telefoon nog behoorlijk goed geluid geserveerd. We zouden er nu ook geen muziek op beluisteren, maar voor een snelle videohap is het goed geschikt. Een headset is natuurlijk wel beter - ook voor je medereizigers op de trein.

De meeste games lijken zich aan te passen aan de Fold2-binnendisplay. ‘Among Us’ en ‘PUBG’ bijvoorbeeld, profiteren echt van het grote, ruimere scherm. Zo zijn de controls bij PUBG verder aan de zijkant gelokaliseerd dan bij een typisch telefoonscherm en is er een groter deel van het scherm goed zichtbaar, wat het gamen leuker maakt. De goede klank is ook hier weer mooi meegenomen.

Het is heel makkelijk werken met dat groot Fold2-scherm, ook bij games. Je kunt met de vingers van je twee handen aan alles aan. Een beetje lastiger is een goede manier vinden om pakweg een film te bekijken terwijl het toestel op een tafel moet staan. Het ligt dan plat op het tafelblad en door die fijne metalen behuizing met afgeronde hoeken kun je de Fold2 niet eenvoudig rechtzetten.

Het toestel laten leunen tegen een boek op een gladder tafeloppervlak is gewoonweg niet mogelijk. Net zoals bij een tablet moet je voor passief kijken een gepaste case met stand hebben. Een slimme toevoeging aan dit design zou een soort ingebakken stand zijn, zoals bij Microsofts Surface-tablets.

Als remote

Bij het testen van audioapparaatur gebruiken we regelmatig Roon en andere remote-apps (zoals die van Bluesound en Sonos). Niet echt vaak via de smartphone, wat vooral met de kleinere schermoppervlakte te maken heeft. Hoewel de meeste apps wel op een telefoon scherm bruikbaar zijn, is het veel comfortabeler om door een muziekcollectie te zoeken via een tabletscherm. In ons geval is dat meestal een iPad Pro 12,9-inch of een Microsoft Surface Pro, toestellen met grote schermen die meta-informatie en playlists prima tonen. En die ook voldoende kwiek reageren zodat het gebruik frustratievrij verloopt.

Ondanks onze voorliefde voor een tabletscherm, begonnen we na een tijdje steeds vaker naar de Fold2 te grijpen om een AV-toestel te bedienen. Hoewel de iPad en co nog altijd wel een rijkere ervaring bieden, bleek de openvouwbare Samsung voldoende dicht in de buurt van een tabletervaring te komen. Helemaal hetzelfde was het echter niet. Los van het verschil in absolute grootte (7,8 vs 12,9 inch) is er ook het verschil qua pixeldensiteit. Apps kijken hiernaar om te beslissen welke layout en knoppen ze tonen. Bij de apps van BluOS en Sonos was dat niet zo’n probleem. Deze apps (net zoals die van Spotify en andere streamingdiensten) zijn helemaal geoptimaliseerd voor alle soorten schermen. Op het grote Fold2-scherm was de Bluesound-app bijvoorbeeld heel comfortabel om te gebruiken. Met de duim van de linkerhand swipe je de lijst van ingangen en diensten zichtbaar, en bij een streamingdienst als Qobuz krijg je een mooi overzicht van albums en playlists. Idem bij Sonos, waar je veel meer zin krijgt om door de lijsten van radiostations en muzieklijst te neuzen.

Roon heeft wel wat last van de onconventionele schermgrootte van de Fold2. Het toont je muziekcollectie wel op knappe wijze, maar voor Roon blijft de Fold2 een smartphone. Hierdoor worden bijvoorbeeld albumhoezen te groot getoond, waardoor je slechts twee tot vier tegelijkertijd kunt zien. We vonden wel snel een oplossing om een gevulder overzicht te krijgen: even in de ontwikkelaarsopties duiken en de ‘minimum width’ van 589 naar 600 aanpassen. Hierna verschijnt Roon in tabletmodus, met kleinere albumhoezen waarvan er meer op het scherm passen. Dat is al heel wat leuker werken.

Wat ons wel helemaal verbaasde is dat het superlange buitenscherm eigenlijk even geschikt bleek om toestellen te bedienen. De MusicCast-app van Yamaha – die we toevallig in gebruik namen voor een test van de RX-V4A-receiver – paste zich bijvoorbeeld perfect aan de uitgerekte vorm aan. Het gaf echt het gevoel van een afstandsbediening, net omdat het toestel zoals een typische remote een lange reep is.

Ook de Sonos- en Bluesound-apps zijn heel werkbaar via het buitenscherm. Dat leidt tot de paradoxale conclusie dat het buitenscherm dat je aanvankelijk negeert omdat het vouwbare binnenscherm zo cool is, toch soms nog meer wordt gebruikt.

Conclusie

Los van het aanzienlijke prijskaartje zijn vooral het groter gewicht en de heel lange buitendisplay nadelen bij de Galaxy Fold2. Qua design – en dan bedoelen we zowel esthetisch als functioneel – is deze highend Samsung wel een heel intrigerend apparaat. Het openklapbare scherm is meer dan een gimmick. Het hangt misschien wel af van welke apps je vaak gebruikt, maar bij een heel aantal levert de Fold2 inderdaad echt een tabletervaring. Als mediaspeler en als luxueuze remote mag je hem geslaagd noemen.

Blijft de vraag: is de Fold2 het ideale apparaat om je media-ervaring mee te bedienen? Niet ideaal, neen. Dat is te ambitieus. Het is wel een compact alternatief voor grote tablets die toch wel veel van die tabletervaring biedt. Je moet er even aan wennen, maar het is wel een plezierige remote om te gebruiken.

Samsung Galaxy Fold2
1.999 euro | www.samsung.com
Beoordeling 4 op 5






EDITORS' CHOICE