We brengen inmiddels al meer dan een jaar meer tijd door achter onze pc, in de thuisomgeving. Dat heeft voor een toegenomen vraag naar headsets en audio rondom de computer gezorgd. En waarom zou je dan genoegen nemen met een halfbakken 'audio'-oplossing van de Action? Dat dachten ze bij FiiO ook, want met de K5 Pro wil het merk laten zien dat goede desk-fi niet duur hoeft te zijn.
De kleine FiiO K5 Pro gaat voor 179 euro over de toonbank. Als we kijken naar de specificaties is dat een erg schappelijk prijskaartje, al hangt dat deels af van je wensen. Wij gaan de K5 Pro inzetten voor zijn head- en desk-fi skills, naast de computer, maar deze FiiO is ook prima inzetbaar als voorversterker in een set. Laat die keuze voor 179 euro maar even inzinken.
Mag het een ingang meer zijn?
We krijgen met deze FiiO het gevoel alsof we bij de slager staan. Voor het vriendelijke prijskaartje krijg je namelijk behoorlijk wat, en mischien zelfs wel meer dan waar we in eerste instantie om gevraagd hadden.
Aan de voorkant vinden we een 6.35 mm hoofdtelefoonaansluiting, maar aan de achterkant is het echte feest. Daar vinden we een coaxiaal, optisch, USB en een RCA-ingang. Voor deze prijs een redelijk arsenaal dus. Toch weer even terug naar de voorkant, want daar vinden we stiekem nog meer. Aan de linkerkant zitten namelijk twee schuifjes. Daar kun je als een echte hifi-piloot kiezen welke ingang je wil beluisteren en welke trap qua Gain je prettig vindt. Bij een wat gewichtigere koptelefoon kun je dus kiezen voor meer Gain. De schuifjes komen misschien een beetje goedkoop over, maar we hebben het hier nog steeds over 179 euro – al zou het esthetisch gezien iets beter kunnen. De volumeknop wordt wel fraai door een led ring verlicht. Staat de FiiO K5 Pro uit, dan is de ring rood, en staat de FiiO aan, dan is de ring blauw.
Aan de binnenkant vindt natuurlijk de echte magie plaats. We vinden hier de AKM AK4493 DAC. Dat is geen onbekende. Het mooie hiervan is dat we 32 bits en 768Khz ondersteuning hebben. En als kers op de taart DSD512. Dat klinkt als een Winning Formula, maar dat moeten we wel eerst beluisteren.
Black Magic Box
In de test pakken we de Kinera Nanna, Hifiman Sundara en de Sendy Aiva (review volgt!). Hiermee krijgen we een goed beeld van de prestaties van de K5 Pro. Qua muziek loopt het lekker uiteen. Een groot favoriet is Daft Punk met de Tron:Legacy soundtrack. Op Tidal is deze als Master uitvoering te beluisteren. We schakelen met de Gain. Hier horen we al snel dat de middelste stand onze voorkeur heeft.
Bij het luisteren van het album is duidelijk te horen dat de FiiO K5 Pro geen moeite heeft om de Kinera Nanna, Hifiman Sundara of de Sendy Aiva aan te sturen. Deze FiiO zet er met gemak wat power achter en heeft veel aandacht voor de openheid van de headphones. Zowel de Hifiman als de Sendy zijn open back en Planar. Veel goedkope DAC’s of hoofdtelefoonversterkers zijn hierbij zoekende. FiiO heeft ervoor gekozen om er direct een goede voeding bij te leveren – iets wat we bij de iFi Neo niet zagen. Een goede voeding maakt een wereld van verschil en dat laat de K5 Pro duidelijk horen. In het nummer “Recognizer” horen we en ervaren we de opbouw in het nummer. De weg naar de climax is genieten. Het is een stukje drama dat vaak te horen is in soundtracks, maar aandacht en synergie vereist tussen versterker en hoofdtelefoon. Dat zit bij de K5 Pro wel goed.
We zien de FiiO ook wel thuis in een stereo-opstelling, waar hij de rol van DAC/voorversterker op zich kan nemen. We pakken als afsluiter het nummer “Black Magic Woman” van Santana erbij. Dan klinkt erg goed, zeker binnen het prijsniveau van deze FiiO, want voor dat bedrag zit er bijzonder veel definitie in de muziek. Zo horen we aan de linkerkant heel gedetailleerd de drums, terwijl we genieten van het gitaarspel dat meer gecentreerd is. De zang komt daar als een laagje overheen zetten. Dat vinden we toch best wel knap.
Eindoordeel
FiiO levert hier een van de kleine pareltjes in audioland waar we dol op zijn. Voor 179 euro krijg je zo namelijk enorm veel. Met de geluidskwaliteit en het vermogen zit het meer dan goed, en ook de afwerking is prima. Op die schuifjes na dan. Het past misschien niet bij het strakke design. Maar de fabrikant moest voor dat bedrag ergens op besparen. We zijn ook zeer tevreden met de stroomvoorziening. Iets wat niet vanzelfsprekend is.
Is er dan niks waar we iets minder enthousiast over waren? Ja, toch wel. De FiiO K5 Pro is met zijn 436 gram namelijk wel erg licht. Hang er zware kabels aan, en dan trekt dat gewicht de voorkant omhoog. Niet direct een probleem op een bureau, maar in een stereo-opstelling met meer en zwaardere kabels wellicht wel.
Conclusie
Dat een goed audioproduct niet duur hoeft te zijn, daar zet FiiO een dikke streep onder. Voor slechts 179 euro stuurt de K5 Pro met de gemak de meeste headphones aan. Tel daarbij de aansluitingen en de mogelijkheden zoals DSD en 32bit bij op en we hebben een winnaar. Zeker omdat je de FiiO K5 Pro ook als DAC of voorversterker in een stereoset zou kunnen gebruiken.
FiiO K5 Pro
€ 179 | www.networkmediasystems.eu
Beoordeling: 4.5 / 5