REVIEWApple

Review: iPhone 12

Quintijn Bulterman | 03 april 2021 | Apple

SAMENVATTING

We hebben in deze duurtest de iPhone 12 als heel fijn ervaren. De ondersteuning en stabiliteit in veel applicaties is iets waar veel audioliefhebbers mee weg zullen lopen. Zeker gebruikers met bijvoorbeeld Auralic systemen. Toch heeft de iPhone in zijn twaalfde uitvoering last van kinderziektes, en die zijn niet mals.

PLUSPUNTEN

  • Stabiliteit
  • Hifi-ondersteuning
  • 5G
  • Prijsopbouw van de modellen

MINPUNTEN

  • Geen oplader
  • Geen oordopjes
  • (Nog) niet geschikt voor mensen met een pacemaker

We zijn sinds de eerste versie in 2007 inmiddels wel gewend aan ongeveer ieder jaar een nieuwe iPhone. Soms is de stap vooruit erg spectaculair. soms is het wat minder schokkend. De Apple iPhone 12 lijkt in die laatste categorie te vallen, maar onder de oppervlakte is er juist iets heel erg moois gebeurd. We gingen er eens een paar maanden mee aan de slag.

Al jarenlang wordt Apple ervan beticht veel te dure producten te maken. Ze zouden niet voor iedereen te koop zijn, en je moet inderdaad veel geld hebben om een iPhone aan te kunnen schaffen. Vervolgens lanceert het merk de nieuwe 12 serie, met maar liefst vier verschillende uitvoeringen. Oplopend zijn dat de Apple iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max; het model dat we hier bespreken is de iPhone 12.

De prijs van de telefoons loopt ook op. Maar ondertussen zijn op de Apple website ook nog steeds andere modellen verkrijgbaar; de iPhone SE, de iPhone 11 en de iPhone XR. Omdat Apple een enorm lange ondersteuning heeft, zijn dit zeker ook nog geschikte keuzes als je een iPhone wil. Security updates kunnen vijf tot zes jaar uitgebracht worden voor oudere toestellen. Daar heeft Apple een goede voorsprong mee op de concurrentie. Er is nu dus een iPhone voor iedereen? 

iPhone 12 testmodel

De Apple iPhone 12 serie heeft ronde hoeken meegekregen. Dat hebben we eerder gezien, het design doet ons denken aan de 5. Daar heeft ondergetekende jenlang mee rond gelopen. Het toestel was geweldig en heeft jarenlange ondersteuning van Apple gekregen. Van de 12 hebben we een zwart model met 6.1 inch scherm ontvangen en een opslag van 128Gb. Het is een OLED-scherm met een resolutie van 2532 x 1170 pixels bij 460 ppi. Apple noemt dat Super XDR display, een HDR-display met True Tone voor een kleurrijke en prachtige weergave van beelden. Ook de nits waarden dragen hieraan bij. Met 625 nits als standaard en 1200 nits als maximale waarde krijg je een helder beeld op je scherm, ook op een zonnige dag.

In de Apple iPhone 12 vinden we de laatste A14 chip. Dit is een System On A chip (SOC). Hierin heeft Apple een hoop technologie verwerkt. Zo is het een 6 core processor, waarin er 2 high performance en 4 energiezuinige kernen verwerkt zitten. Daarnaast heeft zit er ook een aparte GPU in, voorzien van 4 kernen. Maar daar blijft de architectuur niet bij. Apple heeft een aparte Neural Engine met 16 kernen eraan toegevoegd. Dit wordt veelal gebruikt in kunstmatige intelligentie en de LIDAR-scanner.

Apple heeft de iPhone 12 (en de Mini) uitgerust met twee camera's. Een ultragroothoek? en groothoek­camera. Beide zijn 12 megapixel. En zoals we van Apple gewend zijn, is het cameragedeelte tip-top in orde. Dat gaat trouwens ook op voor het videogedeelte, want 4K opnemen is geen probleem. Het valt ons op dat ook met weinig licht de foto's er prachtig uitzien. Wij gebruiken de camera ook altijd om foto's te maken voor reviews, dus dat is prettig. De kleuren zien er natuurgetrouw uit en de belichting is spot-on. Maar waar Apple de meeste aandacht op heeft gelegd; 5G! Onderweg toch de snelheid die je graag op internet zou willen. 5G biedt ons als gebruiker een hoop meer vrijheid. Muziekliefhebbers zullen misschien niet direct profijt van de toename in snelheid hebben, maar voor het kijken van films of spelen van games is het weer een stap in de goede richting.

Apple iPhone 12 in gebruik nemen

Voor wie al een iPhone heeft, is een nieuwe toestel in gebruik nemen zeer eenvoudig. Het koken en bereiden van een Indische rijsttafel voor 4 personen is een stuk lastiger. Je neemt de nieuwe iPhone, zet deze aan, houdt 'm in de buurt van de oude, scant een plaatje met de camera en alles wordt overgezet. Dat neemt ongeveer 20 á 30 minuten in beslag, en that's it. Wel moesten we op de 12 bij veel apps opnieuw inloggen, maar dat is vanuit een security oogpunt ook niet meer dan logisch en eigenlijk alleen maar een plus.

De Apple iPhone 12 heeft een prachtige achterkant, compleet van glas. Wel gevoelig voor vingerafdrukken. Ook merken we dat het een "glibberig” gevoel kan geven. Het laatste wat je wil is een barst in je scherm of de achterkant, dus er is snel een hoesje besteld. Het geeft meer grip en beschermt tegen vallen, want bij telefoons laten vallen is het nooit óf, maar altijd wannéér.

In de praktijk

We hebben de iPhone 12 al een goeie twee maanden in gebruik, echt als dagelijks toestel zoals we eerder ook deden met de Apple iPhone 11 Pro. Deze manier van testen bevalt erg goed. We ontdekken namelijk ook kleine dingen die in je een korte test niet tegen het lijf zou lopen. En hoewel we verwacht hadden een wat simpelere iPhone-ervaring te krijgen, aangezien we een stapje terug deden van de Pro naar de gewone uitvoering, merkten we daar in de praktijk weinig van. Het scherm ziet er geweldig uit en reageert snel en vlot. Het gehele systeem voelt ook sneller en vlotter aan. Al had de iPhone 11 Pro er nog wel een derde camera bij zitten, vooral voor het maken van productfoto's ideaal. Maar laten we even de aandacht richten op de audio.

Audio

We maken voor de gelegenheid gebruik van Spotify, Tidal en Soundcloud. Voor video hebben we Netflix, Disney+ en Amazon Prime video. We gebruiken diverse on- en in-ear hoofdtelefoons; de Apple Airpods Pro, Kinera Nanna, en de nieuwste AirPods Max (review volgt). Met Tidal ervaren we toch de beste ervaring. De bediening is soepel, reageert snel en de geluidskwaliteit is hoorbaar beter. Wat opvalt is het volume van de ingebouwde speakers. Dat lijkt een trend te zijn, waarbij de kwaliteit steeds beter wordt. Een bluetoothspeaker voor beter geluid is niet direct nodig. Ben je ergens bezig met klussen of neem je een douche, het volume is goed qua volume en kwaliteit. Een extra speaker is dus echt niet direct nodig. Maak je gebruik van de Apple AirPods, hou er dan rekening mee dan je luistert via de DAC in de AirPods. High-res luisteren is dan lastig. Gelukkig is het mogelijk om via een verloopstukje naar een 3.5 mm aansluiting te gaan of usb. Dat laatste is ideaal voor hogere geluidskwaliteit. Het is dan mogelijk om een USB DAC aan te sluiten, wat zorgt voor een enorme boost in geluidskwaliteit. Hiermee is het ook direct mogelijk om de Kinera Nanna op een juiste manier aan te suren. Deze hebben wat meer aansturing nodig om optimaal geluid te leveren. 

Video

Het kijken van videos is met het Super XDR display allesbehalve een straf. De helderheid en kleuren spatten van het scherm af. Op Disney+ kijken we de nieuwe serie The Falcon and the Winter Soldier. Ook bij veel special effects en actie vallen de ingebouwde speakers niet tegen. Eigenlijk is het zelfs erg goed. Verder valt het op dat alle apps stabiel draaien en goed functioneren. Geen problemen, geen bugs en overal is er ondersteuning voor, vooral voor hifi-liefhebbers erg belangrijk. 

Upgrade?

Een terechte vraag, die wij ons zelf ook stellen; Wanneer is het een upgrade? Als we de iPhone 12 naast de iPhone 11 Pro leggen, dan moeten we toegeven dat het wellicht niet direct een upgrade zal zijn. Natuurlijk is er altijd de technische verbetering. Een betere chip, scherm, accu of camera's. Maar is de extra uitgave die upgrade waard? Als je specifiek op zoek bent naar een iPhone met 5G, dan waarschijnlijk wel. In alle andere gevallen al het een nee zijn. Maar wanneer is het dan wel een gedegen upgrade? Hang jij op dit moment nog ergens rond de Apple iPhone 7, 8 of een vroege 10, dan zal dit een waardige upgrade zijn. Een Apple iPhone 12 Mini begint vanaf 800 euro en de Apple iPhone 12 begint vanaf 900 euro.

Eindoordeel

Persoonlijk zijn we altijd goed tevreden over de Apple iPhones. Dit heeft ook te maken met de sterke ruggengraat in de ondersteuning en stabiliteit. Dat wil niet zeggen dat altijd alles perfect is. Zo hebben wij een kleine periode gehad dat het scherm niet goed reageerde. Al zijn dat vaak dingetjes die opgelost worden met een update, wat hier inderdaad ook het geval was. Een ander probleem deed zich voor met de MagSafe, een nieuwe techniek van Apple waarmee je accessoires magnetisch aan je iPhone 12 koppelt. Aan de achterkant van de 12 serie zit daartoe een magneet. Apple heeft heel duidelijke een waarschuwing naar buiten gebracht om deze modellen niet in de buurt te houden van pacemakers/interne defibrillators. Dit zijn wel ernstige kwetsbaarheden in een telefoon.

Tot slot, ben je al in het bezit van Apple-producten, dan liggen er vermoedelijk al genoeg kabeltjes en opladers. Maar stap je over vanuit Android, dan is de kans groot dan je alle verloopkabeltjes en opladers opnieuw mag kopen. Dat brengt ons op het laatste puntje, Apple levert er geen standaard oordopjes of oplader meer bij. In diverse landen zijn daar al rechtszaken over aangespannen. Maar Apple doet het vanuit een ecologisch standpunt, niet om meer winst te maken. In Nederland moet je het er voorlopig nog gewoon bijkopen.

Conclusie

Apple heeft met de iPhone 12 serie voor iedereen een nieuw 5G toestel. We hebben in deze duurtest de iPhone 12 als heel fijn ervaren. De ondersteuning en stabiliteit in veel applicaties is iets waar veel audioliefhebbers mee weg zullen lopen. Zeker gebruikers met bijvoorbeeld Auralic systemen. Toch heeft de iPhone in zijn twaalfde uitvoering last van kinderziektes, en die zijn niet mals. 


EDITORS' CHOICE