REVIEWHiFi Rose

Review: Hifi Rose RS150 multimedia netwerkspeler

Jamie Biesemans | 23 april 2021 | HiFi Rose

SAMENVATTING

Flexibiliteit en gebruiksgemak zijn sleutelwoorden bij het merk HiFi Rose. Dat is zeker het geval bij de RS150. Wie wil hierna nog een streamer met een piepklein displaytje, vragen we ons af. Je doet het misschien voor de hippe experience en om je ogen te plezieren, maar je oren zullen even blij zijn.

PLUSPUNTEN

  • Speelt nagenoeg alle muziekbestanden af
  • Prima AKM-gebaseerd DAC-gedeelte
  • Veel streamingopties, incluis Roon
  • Geweldig design en afwerking
  • Gigantisch touchscreen dat ook fijn is vanuit de sofa

MINPUNTEN

  • Nog wachten op Nederlandstalige interface
  • Je moet wennen aan de interfacelogica qua in/outputs
  • Geen VU-meters bij Roon-modus

HiFi Rose bouwt hifi-toestellen die passen bij een tijdperk van smartphones, touchscreens en streaming. Eerder bekeken we van het jonge merk een compacte alles-in-één streamer met ingebouwde versterker, in deze review nemen we een high-end streamer voor de veeleisende audiofiel onder de loep. Ook hier zorgt de HiFi Rose RS150 voor een frisse wind qua gebruiksgemak en luisterervaring. De letterlijke blikvanger: een 14,9-inch aanraakscherm.

HiFi Rose

“Wacht eens even, hebben jullie niet onlangs al eens dit apparaat bekeken?”. Ja – en neen. Van HiFi Rose had je wellicht tot voor kort nog nooit gehoord, maar omdat dit Koreaanse merk bezig is aan een Europese expansie verschijnen nu kort op elkaar twee heel verschillende producten van hen (met bijna gelijkaardige namen) bij ons. Een maand geleden legden we daarom inderdaad de HiFi Rose RS201E op de pijnbank. Als we schrijven dat dat een kleine versterker is met ingebouwde streaming die enkel een set speakers nodig heeft, denk je wellicht aan nog een hele rits andere interieurvriendelijke apparaten. Tijdens het testen bleek echter meteen dat de RS210E niet zomaar vergelijkbaar is met pakweg de Naim Uniti Atom of NAD M10.

Ja, dat zijn inderdaad allemaal toestellen die zoveel mogelijk geluidskwaliteit bieden maar ook complexloos luisteren mogelijk maken. Ze ogen premium en kun je zo in je woonkamer zetten zonder dat er iemand begint te zeuren over de plaats die ze innemen. Maar zowel qua functies als uitvoering pakt HiFi Rose het net weer anders aan, zo bleek bij de eerste en nu ook tweede kennismaking.

De belangrijkste verschillen met de rest van het speelveld: de aanwezigheid van een gigantisch touchscreen, het gebruik van Android en ingebouwde apps. Hoe zit het dan met de HiFi Rose RS150? Een lager cijfer betekent in elk geval niet dat het hier een lager model betreft. De RS150 mikt met een prijskaartje van 3.999 euro regelrecht op de veeleisende muziekliefhebber. Je moet het zien als een uitdager voor producten van merken als Aurender, Auralic en Lumin, om maar enkele te noemen.

HiFi Rose RS150: Streamer voor audiofielen

Wie eerst de RS201E-review leest, zal het snel merken: de RS150-netwerkspeler die we hier bekijken deelt waanzinnig veel DNA met die kleine alleskunner. Nou ja, zeker toch die enorme voorliefde voor grote touchscreens en het Android-besturingssysteem. Met dit toestel wil HiFi Rose vooral aantonen de kennis te bezitten om een streamer op hoog niveau te bouwen. Het prijskaartje en de mogelijkheden van dit toestel zijn dus een stukje uitgebreider. Net als bij de RS201E heb je wel wat volzinnen nodig om juist uit te leggen wat de RS150 precies doet. De korte samenvatting is wellicht ‘netwerkspeler’ of ‘streamer’, bedoeld om te combineren met een versterker van jouw keuze. Maar we doen het geen recht aan door het zo bescheiden te omschrijven. De RS150 kan veel meer.

Op vlak van streaming heb je veel opties, gaande van werken via je favoriete muziekapp op je smartphone (AirPlay, Bluetooth of Spotify Connect) tot een aantal ingebakken opties (eigen bestanden, internetradio, Qobuz en Tidal via de HiFi Rose-app of het touchscreen). Roon Ready is de RS150 ook, een eigenschap die niet mag ontbreken op een streamer met high-end ambities.

Standaard is de RS150 er niet mee uitgerust, maar je kunt deze speler desgewenst voorzien van interne opslag. Stop er een SSD’tje in en je speelt je eigen muziekbestanden lokaal af. Zet de serverfunctie aan en het functioneert zelfs als mediaserver voor andere audiotoestellen. Deze functie vereist trouwens niet dat je de RS150 opent. Je kunt ook een USB-schijf via een USB-poort aan de achterkant insteken.

Dankzij een pak digitale ingangen kun je deze HiFi Rose eveneens inzetten als pure DAC, bijvoorbeeld bij een cd-transport. Er is zelfs een HDMI-ARC-poort aanwezig, waardoor de RS150 je een manier geeft om tv-geluid naar je muzieksysteem te brengen. De plottwist die HiFi Rose bij die HDMI-poort aanbrengt is iets helemaal uniek in hifi-land. De HDMI-poort is namelijk ook een uitgang. Je kunt de RS150 dus inzetten als videospeler, met dank aan de zeer krachtige VLC-app. Je kunt daarbij rekenen op ondersteuning voor 4K, zelfs in exotische formaten.

HiFi Rose voorziet ook twee digitale uitgangen. De RS150 kan daardoor functioneren als pure netwerktransport voor een eigen DAC of een geïntegreerde versterker met een DA-converter die je bevalt.

Ten slotte heeft de RS150 een eigen volumeregeling, waardoor je hem kunt inzetten als voortrap of -versterker bij een eindversterker. Dat is wel een interessante piste. Neem een goede eindtrap zoals NAD’s C298 of Arcams PA240, stop die eindversterker ergens uit het zicht in een tv-meubel en zet de RS150 er bovenop, en je hebt een high-end muzieksysteem dat toch niet oogt als iets dat ontsnapt is uit de technische ruimte. In elk geval is de HiFi Rose RS150 een toestel dat je opneemt in een groter muzieksysteem, niet een alles-in-één-oplossing zoals de RS201E. Welke van die – tel ‘em – zes scenario’s je verkiest of met elkaar wil combineren, moet je zelf uitzoeken.

HiFi Rose: fijn afgewerkt

De RS150 is een potig ding, dat merken we meteen toen de koerier de doos binnen gooide. Dat ‘gooien’ is in dit geval figuurlijk te nemen, de meeste koeriers die we op bezoek krijgen werken heel professioneel. Maar af en toe is er wel eentje bij die zijn bestelwagen neemt voor een Boeing 737.

De RS150 is een hifi-toestel op traditionele grootte en weegt 13 kg, wat voor een brontoestel toch wel mag tellen. Aangezien dit toestel vooral bestaat uit elektronica – zwarte voedingen of potige condensatoren in een eindtrap niet vereist – komt dat gewicht vooral van de behuizing uit aluminium. Opgetrokken uit één blok metaal en dan uitgefreesd, dat levert een knap resultaat op. Bijvoorbeeld Linn heeft dat al treffend aangetoond, weliswaar in een hogere prijscategorie. Bij ons zwarte HiFi Rose-testtoestel viel het niet meteen op hoe knap de afwerking is, maar bij een nadere inspectie is dat echt premium en grotendeels naadloos. We vermoeden stilletjes dat de zilverkleurige RS150 een groter wow-gevoel zal ontlokken, maar dat kan ook persoonlijke voorkeur zijn.

Het immense touchscreen vormt uiteraard een groot deel van de aantrekking. Als je de afmetingen hoort – 14,9 inch diagonaal – en je denkt in termen van een laptop, dan lijkt het echt wel kolossaal. Maar zoals meteen duidelijk wordt als je een foto van het toestel bekijkt, is het scherm bij de RS150 geen 16:9-rechthoek van een computerscherm maar een lang uitgestrekte balkvorm. Voor een audiotoestel is dat perfect.

De gebruikte display is kleurrijk en van het IPS-type, wat betekent dat ook vanuit een schuine hoek informatie helder en kleurrijk wordt gepresenteerd. IPS-schermen kunnen ook heel helder, wat best praktisch is. Onze testruimte is heel licht, dankzij drie ramen die naar het zuiden gericht zijn. Zelfs op een zonnige dag konden we alles moeiteloos aflezen. De leesbaarheid is uitstekend, al zijn er in de instellingen soms tekstelementen die je vanaf drie meter afstand moeilijker kunt lezen. Maar die delen van het menu zoek je niet vaak op; de informatie die getoond wordt bij het afspelen van media toont wel groot genoeg.

Overigens moeten we opmerken dat de eigen foto's bij deze review het scherm niet helemaal tot zijn recht laat komen, omdat er nog een reflecterende beschermfolie over de display lag.

Touchscreen en apps

Zoals je al kon lezen in de review van de RS201E heeft HiFi Rose er voor gekozen om zijn toestellen te laten draaien op Android. Dat is hetzelfde besturingssysteem als op je smartphone – tenzij je een iPhone bezit, uiteraard. Concreet gaat het hier om versie 7.1, wat wel een wat oudere uitvoering is. Omdat je hier niet spreekt over een volledige Android-ervaring met Play Store van Google, maar wel over een afgeleide vorm die enkel apps van HiFi Rose draait, lijkt dat niet zo erg. Het is de moeite om die RS201E-review ook te lezen, want we behandelen daarin een aantal zaken die ook voor de RS150 gelden. De HiFi Rose-app bijvoorbeeld is dezelfde, net als de interface die op het grote touchscreen verschijnt.

Net zoals bij de RS201E moeten we opmerken dat we de RS150 testen terwijl er nog een belangrijke software-update moet verschijnen. De interface – en die speelt wel een belangrijke rol bij dit toestel – krijgt naar verwachting in de loop van mei een Nederlandstalige uitvoering die samen met de Benelux-importeur NMS werd gecreëerd. Ons testtoestel bood ons de keuze tussen een Engelse, Franse, Duitse of een Koreaanse interface.

Een goede interface en/of app is zonder twijfel cruciaal bij een apparaat zoals dit. Maar dat is hier nog meer het geval, net omdat die touchscreen bij de RS150 zo’n belangrijke rol speelt. Fijn is dat HiFi Rose niet zomaar Android nam en dan lichtjes tunede, maar weldegelijk iets creëerde dat die langwerpige display optimaal benut. Tijdens het beluisteren van (gestreamde) muziek is er op het scherm bijvoorbeeld voldoende ruimte voorzien om een albumhoes groot te tonen, naast helder gepresenteerde media-informatie op een achtergrond dat bestaat uit een ingezoomd deel van de hoes. Knap, en vanuit onze luisterstoel bleef het perfect leesbaar – en mocht het niet volstaan: er zijn opties om lettertypes en zelfs het thema aan te passen.

Ook een videospeler

Het hoofdscherm van de RS150 toont een reeks grote iconen van ‘apps’. Nu ja, je moet niet helemaal denken aan de apps die je kent van je smartphones. Soms krijg je wel die ervaring, zoals wanneer je kiest voor Tidal of Qobuz. Zaken als playlists, je favorieten en lijsten van nieuwe releases worden dan heel fraai gepresenteerd. Het is bij Qobuz net iets anders gedaan dan bij Tidal, maar in beide gevallen is het een heel fijne ervaring waarbij hoezen groot en kleurrijk tonen. We kregen meteen zin om op het tapijt te gaan zitten, dicht bij de RS150, en rechtstreeks op het apparaat zelf door het muziekaanbod te neuzen. Dat hebben we nog niet vaak gehad; meestal is het toch handiger om via een app op een tablet te werken. Overigens heb je die optie ook bij de RS150. Er is een HiFi Rose-app voor Android- en iOS waarmee je de speler volledig kunt bedienen. Het werkt prima, maar hier en daar zijn wel wat zaken die minder complex mogen.

Soms brengt een icoon op het thuisscherm je naar een instelling of functie. Ook aanwezig zijn een paar opties die echt nog moeten worden aangepast aan de Benelux-markt. De podcast- of RoseTube-functies (een speler voor YouTube) bijvoorbeeld, die je nu nog media op maat van Korea of de V.S. aanbieden.

Welke optie je ook kiest, de interface presenteert informatie en muziek meestal heel helder. De bediening is ook intuïtief; als je nu al dag in, dag uit je smartphone gebruikt, ga je hier ook geen problemen ervaren.

Android tot de essentie herleid

Niet dat de gebruikservaring bij de RS150 helemaal hetzelfde is als bij de Android op je smartphone. Het is door HiFi Rose wijselijk afgeslankt tot de essentie die nodig is voor het beluisteren van muziek. En het afspelen van video, natuurlijk, wat een van de unieke eigenschappen is van deze speler. Voor de playback van video vertrouwt de RS150 op de VLC-app, een vaste waarde qua videostreaming die een zeer goede ondersteuning heeft voor videoformaten. Ook 4K-testbestanden die we… ahum vonden op het internet speelde zonder haperingen af op de Sony-tv die we aan de HDMI-ARC-uitgang van de speler hingen. Dankzij VLC heeft de RS150 ook geavanceerde opties, zoals ondersteuning voor ondertitels en aanpasbare afspeelsnelheid. Je kunt ook Tidal tracks afspelen en hierbij de bijbehorende videoclips op het scherm tonen.

Ook grappig: als je de verkeerde instelling kiest of geen tv aansluit, speelt video gewoon op het grote display af. Niet echt nuttig dat, maar wel geestig om te zien. Overigens kun je de tv ook ingeschakeld laten bij het afspelen van muziek. Op het tv-toestel zie je dan de albumhoes en muziekinformatie die hoort bij de gekozen track.

Nu denken we niet dat iemand echt de RS150 gaat aanschaffen puur als videospeler. Als je enkel dat wil, heb je nog voldoende andere opties die bovendien een stuk goedkoper zijn. Maar het is wel een handig extraatje waardoor die RS150 weer net iets interessanter wordt, in het bijzonder als je een hoogwaardig muzieksysteem wil bouwen dicht bij je televisie. Als het nu ook nog apps als die van Netflix en Disney+ zou aanbieden, zou het plaatje echt compleet zijn. Voor allerlei technische en juridische redenen gaat dat volgens ons niet gauw gebeuren, onder meer omdat daarvoor een stukje DRM-technologie moet toegevoegd worden. Is dat erg? Tja, waarschijnlijk hebben die videodiensten zich al geparkeerd in het smart tv-menu van je tv-toestel, dus zo’n gebrek is het niet.

Kan alles aan

Maar bij een audiotoestel van bijna 4.000 euro mag het niet enkel gaan om de beleving en bediening. Het moet vooral goed klinken. Hoe presteert de RS150 op dat vlak? Om te beginnen is er niet opeens een spectaculaire verandering qua klankkarakter als we wisselen tussen de interne DAC van de Hegel-versterker voor deze test inzetten en de RS150. Het DAC-gedeelte van beide is dan ook toevallig heel gelijkend, gebaseerd op een chip van AKM. Uiteraard gaat het om meer dan de gebruikte chip – de implementatie is even belangrijk – maar het is wel nuttig om te noteren dat de RS150 de AK4499EQ bevat. Dat is AKM’s duurste DAC-chip, uit de Velvet Sound-reeks.

De keuze voor die chip betekent onder meer dat de HiFi Rose RS150 uitblinkt in hi-resondersteuning. Je kunt eigenlijk alles afspelen vanaf lokale opslag of over het netwerk, tot hi-res PCM (768 kHz/32-bit) en DSD512. De ingebouwde muziekspeler lust ook nagenoeg alles dat we hem toewerpen tijdens de mediaformatentest, incluis ‘moeilijkere’ formaten als 352 kHz/24-bit AIFF, Ogg Vorbis en hi-res WMA Lossless. MQA-ondersteuning zit ingebakken. Uiteraard kun je ook hi-resmateriaal afspelen als je streamt via Qobuz en Tidal. Leuke visuele extraatje daarbij: in plaats van muziekinformatie, kun je ook twee grote VU-meters op het scherm toveren. De achtergrondkleur kun je daarbij kiezen – en ja, blauw is er ook bij. Wel gek, deze VU-meteroptie is er niet als je via Roon muziek afspeelt.

Heel overtuigende speler 

Voor onze test sloten we de HiFi Rose RS150 via XLR-kabels aan op een Hegel H590, die op zijn beurt eerst een fraai setje Paradigm Founder 100F’s aanstuurde (de review lees je binnenkort hier op HiFi.nl). Toen die Paradigms weer terug naar de verdeler moesten, rolden we onze Focal Sopra N°2’s weer de kamer in en luisteren we verder op die Franse hoogvliegers. Nu kan die H590 vanuit zichzelf ook wel streamen, maar we merken snel dat zowel qua functies als qua ervaring de RS150 zoveel meer biedt. In onze testopstelling gebruiken we dus de ingebouwde DAC van de HiFi Rose.

We hadden de RS150 ongeveer een maand op bezoek, wat ons ruim de tijd gaf om veel muziek te beluisteren via dit toestel. En dat hebben we zeer zeker gedaan, aangemoedigd door de ongedwongen, soepele weergave van nagenoeg elk muziekstuk dat we uit onze muziekcollectie plukten. Van zweverige steelguitars in de achtergrond bij ‘Hope’ van de Londense R&B Arlo Parks (streamend via Qobuz in cd-kwaliteit) tot de magistrale stemmen op de 2L-klassieker ‘Magnificat’ (in DSD64) opgenomen in het hoge noorden van Noorwegen (en dat wil wel wat zeggen), de HiFi Rose geeft ons de indruk heel veel uit opnames te halen. De nadruk ligt op een mooi geheel presenteren, vloeiend ook, zonder je te overvallen met een overdreven schijnwerper op hoogdetail. Bij ‘Magnificat: Et Misericordia’ ervaren we daardoor als heel omhullend, met de solostem die boven de grote TrondheimSoliste-koor uitstijgt zonder echt geïsoleerd te worden. Dat is bijzonder aangenaam en meeslepend.

Ook het fonkelnieuwe ‘They’re calling me home’ dat de magistrale stem van Rhiannon Giddens huwt met multi-instrumentalist Francisco Turrisi – een naam waar je nog meer zal horen – rolt uit de Focals op heel overtuigende wijze. We horen alle pracht dat dit mooi en divers album biedt, van een intimistische, warme Giddens bij ‘Si Dolce è’l Tormento’ van Monteverdi tot het fascinerende, sprankelende snarenspel van een gitaar en ukele op de bluestraditional ‘I Shall Not Be Moved’. De bron laat hier de rest van het systeem zeker niet in de steek.

Een van de redenen waarom we zo fan zijn van Roon is dat deze software je helpt om meer en andere muziek te beluisteren. Datzelfde hebben we ook bij de RS150. Je begint naar muziek te luisteren en blijft dat ook doen, langer dan je misschien gepland hebt. “Wat, er is een remaster van Disintegration van The Cure? Zet ‘em op!”, die ervaring. Aan de geluidskwaliteit die de RS150 levert valt niets te bekritiseren. Dat is uiteraard het belangrijkste. Maar de HiFi Rose heeft daarnaast een extra streepje voor op vele conventionelere spelers. Het opsporen van nieuwe muziek, het terugvinden van oude favorieten in je collectie… je doet het met plezier omdat dit toestel ook heel soepel reageert. Het staat niet in de weg, maar helpt je. Zelfs als je volledig in het Roon-gebeuren zit en dus de HiFi Rose-app of -interface maar weinig zal gebruiken, is het positief dat het apparaat meteen reageert op wat je doorstuurt.

Conclusie

Flexibiliteit en gebruiksgemak zijn sleutelwoorden bij het merk HiFi Rose. Dat is zeker het geval bij de RS150. Je aandacht gaat meteen naar het immens grote touchscreen dat de hele voorkant van dit toestel inneemt. Het is zo groot dat je er zelfs vanuit je sofa veel plezier aan hebt. Wie wil hierna nog een streamer met een piepklein displaytje, vragen we ons af?

Maar het is toch ook meer dan een speler die je enkel met zijn goede looks probeert in te palmen. Verleidelijk is ‘ie wel, maar dit is eveneens een streamer/DAC/voorversterker met heel veel mogelijkheden en een DA-convertergedeelte op basis van AKM-chips dat erg fraai speelt. Je doet het misschien voor de hippe experience en om je ogen te plezieren, maar je oren zullen even blij zijn.

HiFi Rose RS150
3.999 euro | www.networkmediasystems.eu
Beoordeling 4,5 op 5

MERK





EDITORS' CHOICE