Meer dan tien jaar geleden kwam AudioSense met het AudioSense’s Open Baffle luidspreker systeem, de volkomen transparante weergever. Tijdens beurzen en demo’s werd deze luidspreker telkens erg fraai gevonden vanwege de ‘looks’ en vanwege de ruimtelijkheid en transparantie van het geluidsbeeld. In de afgelopen jaren is er veel ontwikkeld aan luidsprekerunits. Zodoende vond AudioSense het tijd voor een tweede OB-systeem dat een nieuwe referentie moest worden.
AudioSense Open Baffle nr 2 Reference
Diverse luidsprekerunits passeerden de revue, om uiteindelijk te komen tot grote 38 cm woofers speciaal voor OB ontwikkeld, prachtige 4” midwoofers met erg weinig vervorming en een diamanten tweeter. Deze tweeter is trouwens ook beschikbaar in een Beryllium uitvoering die bijna net zo goed is maar voordeliger, in AudioSense’s referentie systeem zit echter de beste en dat is de diamanten versie.
Dit keer is niet gekozen voor een perspex uitvoering, maar voor een solide constructie van mdf. Het is een constructie met vrij ademende midwoofers in het 6,6 centimeter dikke front dat is vervaardigd door een computer gestuurde cnc freesmachine. De eerste minuten dat er muziek uit dit systeem kwam is weer pijnlijk duidelijk dat zoiets ingespeeld moet worden, aldus AudioSense. Per kwartier is er meer diepte te horen in het geluidsbeeld. De definitieve inregeling heeft zodoende pas na een paar weken plaatsgevonden en het resultaat is een referentiesysteem: de grote broer van het vorige perspex OB systeem.
AudioSense Open Baffle nr 2 Reference: geen kast dus ook geen kastkleuring
Hoe stevig een traditionele luidsprekerkast ook gebouwd wordt, alleen een open speaker (elektrostaat,dipool, magnetostaat, etc.) kent geen enkele kastkleuring. Er is immers simpelweg geen kast en er wordt dus geen energie opgeslagen en iets later weer afgestraald met geluidsvervorming tot gevolg. Dit nieuwe en goed uitgevoerde OB-systeem klinkt daarom extreem schoon. De luidsprekerunits kunnen vrij ademen, dat wordt duidelijk als je de achterkant van de baffle ziet. In tegenstelling tot zeer grote dipoolsystemen heeft de afbeelding van de muzikanten reële proporties, een symfonie orkest wordt zeer groot afgebeeld een kleine combo blijft daarentegen klein en intiem klinken.
Sceptici die niet eerder een dipool hebben beluisterd en geen goede laagweergave verwachten vanwege de akoestische kortsluiting worden positief verrast: de laagweergave is volgens de makers subliem. Dit systeem wordt via een complexe methode ingeregeld. De woofers worden met de MTM in een aparte serie metingen in tijd (fase) gelijk aan elkaar gezet. Alleen dan klinkt de kick van de bassdrum dichtbij de high-hat en staat de contrabassist niet op dezelfde plek als de drummer. Het scheidend vermogen is zeer groot, de beleving van de muziek is daarmee een feest: zeer levensecht.
Dit OB-systeem wordt als maatwerk gebouwd, d.w.z. elk speakerpaar wordt apart gefabriceerd en doorgemeten. Wensen ten aanzien van de uitvoering zijn bespreekbaar, zoals bijvoorbeeld een andere kleurstelling en afwerking.
AudioSense Open Baffle nr 2 Reference: prijs en leveringsinformatie
Richtprijs voor dit luidsprekersysteem inclusief een DEQX HDP5 is 15.000 euro per paar. Deze prijs is afhankelijk van de gewenste uitvoering in samenspraak met de klant. Gegevens en adviezen om dit referentiesysteem zelf te bouwen zijn beschikbaar na aankoop van een DEQX.
Meer weten? Kijk dan op de website van AudioSense.