Hoe onderscheidt een fabrikant van True Wireless (TWS) in-ear hoofdtelefoons zich van de duizenden concurrerende producten? Hiby roept luid en trots dat de WH2 's werelds eerste LDAC-gecertificeerde echte draadloze in-ear hoofdtelefoon is. Hiby heeft zelfs Sony verslagen terwijl de techniek afkomstig is van Sony. De prijs van de nieuwe WH2 moet nog bekend worden gemaakt.
Hiby WH2
LDAC is een codec die is ontwikkeld door Sony en door Google is overgenomen voor zijn Android-besturingssysteem om tot 990 kbps datadoorvoer te bieden via een Bluetooth-audioverbinding. Deze bandbreedte kan afnemen tot 660 kbps en 330 kbps naarmate de verbindingskwaliteit afneemt en dat geldt voor elke LDAC-ondersteunende hoofdtelefoon of in-ear monitor (IEM). Zelfs bij de maximale bitsnelheid van 990 kbps is de hybride 'lossless and lossy' coderingsmethode van LDAC onvoldoende voor volledig verliesvrije overdracht van audiosignaal maar het is de beste draadloze codec die we op dit moment hebben. Ter vergelijking, een bitperfect geript muziekstuk van een cd heeft een maximale bandbreedte van 1.411 kbps.
Om 1.411 kbps over een verbinding van 990 kbps te sturen, zal dus enige informatie weggelaten moeten worden c.q. sprake is van compressie. Of deze compressie hoorbaar en storend is, is een andere vraag dan de vraag of compressie wordt toegepast. Bovendien moet de 'Hi-Res Wireless'-certificering van de WH2 niet worden verward met de hi-res audiotransmissie die kan worden genoten via een wifi- of Ethernet-verbinding. Wifi en bekabeld LAN via UTP RJ45 zijn vele malen sneller dan bluetooth.
Met de WH2 die een hi-res-bestand afspeelt via LDAC aangedreven bluetooth, worden dus audiogegevens door de smartphone weggegooid om het 990 kbps-plafond van LDAC te accommoderen. Dat gezegd hebbende, muziek die wordt verzonden van een LDAC-compatibele Android-telefoon naar een LDAC-compatibele over-ear hoofdtelefoon of IEM kan inderdaad erg goed klinken, maar voor Apple-gebruikers geldt dat noch iOS noch MacOS LDAC ondersteunen.
Dit zijn natuurlijk leuke technische weetjes maar uiteindelijke heeft de kwaliteit van de drivers en andere hardware van de gebruikte hoofdtelefoon een grotere impact op de geluidskwaliteit dan de codec die wordt gebruikt om de muziek af te spelen. Hiby lijkt zich hier ook bewust van te zijn en zal de WH2 straks in twee versies gaan leveren: een versie voorzien van een enkele dynamische fullrange driver en een andere versie waarbij een paar gebalanceerde armatuurdrivers de dekking van het frequentiespectrum in tweeën splitsen. De gebruiker kan ook wat instellingen aanpassen via de bijbehorende Blue smartphone-app van de WH2. De WH2-functieset wordt gecompleteerd door Bluetooth 5.2-ondersteuning en dubbele microfoons voor 'heldere spraakoproepen'.
En wat gaat de WH2 kosten? Hiby heeft nog geen prijsinformatie bekend gemaakt, maar de WH2 zal naar verwachting vanaf juni geleverd kunnen worden.