NIEUWSNaim Audio

Naim Solstice: compleet draaitafelsysteem met speciale editie Aro-toonarm

Het Britse audiobedrijf Naim heeft de Naim Solstice gelanceerd, een draaitafelsysteem dat in een beperkte oplage zal worden gebouwd. Solstice betekent zonnewende. Naim Audio's Solstice viert de langste dag en de vinylervaring met de allereerste draaitafel van het Britse merk. Ontworpen en getuned door Naim, wordt de Solstice Special Edition exclusief verpakt als een luxe collectie, gelimiteerd tot 500 sets. Daarvan zijn slechts twintig stuks bestemd voor de Benelux.

Naim Solstice Special Edition: compleet draaitafelsysteem

Wat is een beter moment om je vinylcollectie ten volle te waarderen dan tijdens de langste dag? Welnu, Naim Audio heeft behulpzaam zijn allereerste draaitafel aangekondigd en meer ter viering van Solstice. Natuurlijk heeft de Solstice Special Edition de klassieke Naim-esthetiek gecombineerd met een eigentijds, kamervriendelijk ontwerp. Naim belooft ook een gemakkelijk gebruik van het draaitafelsysteem dat bestaat uit een draaitafel, een speciale versie van de Aro toonarm, Equinox mc-element en een Solstice Phono Stage.

De koper krijgt een exclusief gedenkboek over de totstandkoming, tecnologie en ontwerp van de Naim Solstice en een uniek Naim Records-album, een samengestelde verzameling True Stereo-opnamen van superieure kwaliteit, opnieuw geremasterd voor vinyl.

De phonotrap en voeding zijn met de hand gemaakt bij Naim in Salisbury in Groot-Brittannië. De draaitafel, arm en cartridge zijn vervaardigd door de Duitse draaitafelbouwer Clearaudio volgens de specificaties van Naim. Alle elementen zijn ontworpen voor consistent uitstekende prestaties en de ontwikkeling van het hele systeem heeft circa twee jaar in beslag genomen.

De Solstice-draaitafel beschikt over meerdere niveaus van mechanische ontkoppeling en is voorzien van een magnetisch lager dat een hooggepolijste aluminium plaat met hoge massa ondersteunt met een uniek, zelfkalibrerend motoraandrijfsysteem.

De plint van de draaitafel bestaat uit 47 houtlagen die met metaal zijn bekleed om een extreem lage resonantiestructuur te creëren, aldus Naim. De plint heeft een eiland tussen het plateaulager en de arm om deze componenten kritisch op elkaar uitgelijnd te houden. Bovendien isoleert een driearmig ontkoppelingssysteem dat eiland van de plint, waardoor trillingen die worden veroorzaakt door omgevingsgeluid of resterende motortrillingen worden geblokkeerd.

De draaitafel wordt geleverd met een Solstice-accessoireset, inclusief digitale stylusmeter, waterpas (twee stuks), Hex Drivers (drie stuks), afstellingsgereedschap, stofkap en reinigingsdoekje.

Naim Aro Solstice Edition toonarm

De Aro toonarm van Naim wordt naar eigen al lang zeer gerespecteerd en volgens de fabrikant is op veel fora gevraagd om een nieuwe versie, dankzij het talent van het originele model voor het leveren van een natuurlijke en organische muzikale uitvoering. De Solstice Aro toonarm is een evolutie van de originele toonarm die is gemaakt van nieuwe lichtere en duurzame materialen zoals Tungsten en koolstof. Daarnaast is de toonarm voorzien van nieuwe eenvoudige regelingen voor bias, armhoogte en azimuth.

De bijgewerkte Aro voor Solstice Special Edition behoudt de bekende driepuntsbevestiging, waardoor de integriteit van de kritische interface wordt gemaximaliseerd met de nieuwe Equinox MC-cartridge. Uiteraard is de Aro Solstice Edition ook geschikt voor cartridges van andere merken door middel van zijn tweepuntsbevestigingen met sleuven.

Naim Equinox mc-element

Het Equinox mc-element is ontworpen met de precisie van een Zwitsers horloge en is voorzien van een moving coil (mc, bewegende spoel) in een aluminium behuizing die is vervaardigd uit een enkel blokje aluminium. Het Equinox mc-element weegt acht gram.

Om de stabiliteit en energieoverdracht te maximaliseren, zijn de stylus-, cantilever- en motorcomponenten stevig vastgeklemd aan de cartridgebehuizing, die zelf met een driepuntsbevestiging aan de headshell is bevestigd.

Equinox heeft een Microline-stylusvorm die blijkbaar dichter bij de originele snijkop ligt. Dit zou ophalen van hoogfrequente informatie moeten verbeteren, verder geholpen door de boorcantilever. Bovendien belooft het stijve maar lichte ontwerp de stylusbewegingen getrouw over te brengen op de bewegende spoelen.

Met een geclaimde 20 Hz – 40 kHz frequentierespons, elf Ohm impedantie en 0,4 mVolt output, vereist de Naim Equinox een 2,2 gram – 2,4 gram volgkracht en honderd Ohm ingangsweerstand. Vanwege het hoge uitgangsniveau adviseert Naim om de mc-phonotrap op hoge versterking in te stellen voor de Equinox.

Naim Solstice NVC TT Phono Stage

De phonotrap uit de Solstice-serie wordt aangeprezen als een klasse A-ontwerp met ultralage ruis en speciale MC- en MM-versterkers en verwijst naar eerdere Naim-ontwerpen, zoals de SuperLine- en Statement-versterkers. De Phono Stage uit de Solstice-serie is de eerste met de Discrete Regulators (DR) die zijn ontwikkeld voor Statement. Volgens de fabrikant mogen we een soepele, stabiele stroomvoorziening verwachten, cruciaal voor prestaties op het volgende niveau.

Voor meer flexibiliteit zijn belasting en versterkingsfactor natuurlijk instelbaar. De bedieningselementen zijn op het achterpaneel geplaatst en de interne circuits zijn ontworpen en geplaatst voor optimale prestaties. Het instellingsbereik is groot, waardoor het matchen van elementen vrijwel gegarandeerd is, o.a. dankzij zestien instellingen elk voor resistieve en capacitieve belasting, met 256 mogelijke afstemmingscombinaties voor mc-elementen. Mm-elementen krijgen 42 dB versterking, 47 kOhm en 100pF belasting met 22 dB ref 5mVolt ingangsniveau.

De mm- en mc-ingangen hebben eigen versterkers, inclusief een geheel nieuw klasse A mc-ontwerp. Naim claimt een ultralage ruis en een vervorming van minder dan 0,005 procent ref 1,5 mVolt input THD+N en 84 dB ref 0,5 mVolt S/R-verhouding (beide gain-instellingen A-gewogen).

Naim Solstice NPX TT Power Supply

Ontworpen om het reproduceren van muziek nog beter te maken, is de Solstice Series voorzien van een hoogwaardige Power Supply. Dit op maat gemaakte ontwerp ziet er vanaf de voorkant identiek uit aan de phonotrap en voedt zowel de draaitafel als de phonotrap en voor de ultieme prestatie zijn deze twee voedingen volledig geïsoleerd, zonder risico op interferentie.

Net als de Solstice Phono Stage is de voeding van de draaitafel voorzien van Naim DR-technologie, die de schoonst mogelijke stroom levert. Schoon vermogen is een cruciaal onderdeel van elk audiosysteem, maar het is zelfs nog belangrijker in een draaitafelopstelling, waar de cartridge ongelooflijk gevoelig is voor interferentie van elektromagnetische straling.

Naim heeft ook nagedacht over het besparen van stroom zonder afbreuk te doen aan de geluidskwaliteit. Het systeem detecteert wanneer de draaitafel is gestopt en gaat dan in een slaapstand waarbij slechts 0,5 Watt aan vermogen wordt gebruikt. Een kleine schakelende voeding (SMPSU) zorgt ervoor dat deze stand-byfunctie automatisch wordt uitgeschakeld wanneer de draaitafel wordt gebruikt. Op dit punt neemt een extra grote ringkerntransformator de stroomtaken over.

Naim Solstice Special Edition: prijs en leveringsinformatie

De Naim Audio Solstice Special Edition is beschikbaar vanaf medio augustus voor een adviesprijs van 17.150 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE