Wilson Benesch kondigt GMT One System draaitafel aan

Het Engelse audiobedrijf Wilson Benesch is vooral bekend van zijn innovatieve luidsprekers. Het bedrijf is echter ooit begonnen met het op de markt brengen van een draaitafel. Wilson Benesch is van plan om opnieuw een draaitafel uit te brengen. De nog in ontwikkeling zijnde GMT One System belooft een nieuw mijlpaalontwerp te worden en zal naar verwachting aan het begin van 2022 op de markt komen. 

Wilson Benesch GMT One System: hoogwaardige draaitafel

Het in Groot-Brittannië gevestigde Wilson Benesch werd in 1989 opgericht na twee jaar onderzoek en ontwikkeling. In 1990 onthulde het bedrijf zijn eerste product, de Wilson Benesch Turntable. Deze draaitafel van Wilson Benesch werd erkend als een mijlpaalontwerp dat een aantal nieuwe technologieën introduceerde, waaronder koolstofvezel composietstructuren die niet alleen nog niet eerder waren gezien in een high-end audioproduct, maar in 1990 zelfs zelden in consumentenproducten werden gezien.

Het subchassis van koolstofvezel / nomex-kern is ontwikkeld in samenwerking met Neil Humpston, een ingenieur uit Derbyshire. Humpston had aan tal van uitdagende projecten gewerkt, waaronder de Rolls Royce RB211 ventilatorbladen van koolstofvezel. Het uiteindelijke chassisontwerp voor de draaitafel kwam voort uit de volledige lijst, waarbij alle parameters van het ontwerp werden uitgeprobeerd en gemeten. Het resultaat was naar eigen zeggen veel meer kennis en een veel beter begrip van hoe koolstofvezel precies functioneert en verwerkt moet worden. Audiotoepassingen hebben complexe vereisten die verder gaan dan specifieke stijfheid en kernen zijn even complex. Van alle kernmaterialen bleek Nomex duidelijk superieur te zijn in alle prestatieaspecten.

De Wilson Benesch-draaitafel werd stopgezet nadat de Papst-motor verouderd was. Maar dankzij de technologie die was ontwikkeld en de expertise die nu in het bedrijf aanwezig was, in combinatie met het groeiende aantal samenwerkingspartners op het gebied van technische uitmuntendheid, kon Wilson Benesch een sterke ethos en een unieke positie smeden als de pioniers en leiders in koolstofvezelcomposiet technologieën binnen high-end audio.

In 1992 onthulde Wilson Benesch zijn eerste luidspreker, de 'Advanced Composite Technology' of 'ACT' One. Net als de Wilson Benesch-draaitafel werd de ACT One met veel lovende kritieken ontvangen van de pers, professionals uit de industrie en klanten. Vandaag, drie decennia na hun lancering, worden de Wilson Benesch-draaitafel en de ACT One-luidspreker beschouwd als ontwerpen die een nieuwe maatstaf vormen binnen de markt, tijdloze klassiekers.

In de jaren negentig bleef Wilson Benesch investeren in de ontwikkeling van analoge technologie en bracht vervolgens zijn tweede van slechts twee draaitafels uit. De Full Circle introduceerde het koolstofvezel unidirectionele 'UD' cantilever veersysteem. Naast een aantal belangrijke structurele voordelen, leverde de Full Circle ook een oplossing voor niet zo technisch onderlegde of nieuwe enthousiastelingen die weinig tot geen eerdere ervaring hadden met het opzetten en onderhouden van een high-end draaitafel en was een direct antwoord op het gemak van de compact discs die destijds het bestaan van vinyl bedreigde.

 In 2010 diende Wilson Benesch een voorstel in bij de regering van Hare Majesteit de Engelse koningin in een competitieve subsidieregeling en ontving hij 'SMART' Research-financiering van 150.000 Britse ponden voor een project dat het bedrijf “The Mondriaan Project” noemde. Het was een zeer ambitieus project dat een stap te ver zou blijken te zijn. De zaden werden echter geplant die zich het komende decennium zouden blijven ontwikkelen.

Gedurende dit decennium bleef Wilson Benesch de allernieuwste technologische ontwikkeling financieren. Door grondig en langdurig onderzoek kwamen volledig originele ideeën naar voren als het gaat om de bouw van nieuwe componenten voor de motor, de toonarm en talloze subassemblages. De ontwikkeling van deze subsystemen vereiste een geheel nieuwe aanpak die sterk werd beïnvloed door nieuwe productietechnologieën die toen opkwamen in additive manufacturing. Nieuwe samenwerkingspartners werden geïdentificeerd aan de Sheffield University en het AMRC (Advanced Manufacturing Research Centre) om deze conceptuele modellen te verfijnen en te optimaliseren in tijdsbestekken die ondenkbaar zouden zijn geweest met conventionele productietechnologieën.

Aan het einde van 2020 bracht Wilson Benesch een consortium samen dat met succes 327.000 Britse ponden aan Innovate UK financiering won. Het consortium bestaat uit de Sheffield Hallam University en dr. F. Al-Naemi, dr. J. Travis en professor G. Cockerham. Deze wetenschappers hebben de meest genuanceerde en verfijnde modellering mogelijk gemaakt met behulp van ultramoderne 3D-software en zijn van cruciaal belang geweest voor het succes van het project. CAAS Audio, dat ook in South Yorkshire is gevestigd, wordt aangedreven door de bewezen expertise van wereldklasse van Dr. C. Broomfield en N. Broomfield. Sinds het winnen van deze belangrijke financiering is het consortium verder gegaan met het pionieren van een volledig nieuwe en volledig nieuwe motor en een specifiek meerfasig motorvoedingssysteem dat even innovatief is.

Wilson Benesch: motor en voeding, het hart van iedere draaitafel

Het wordt algemeen erkend dat de motoraandrijving en de voeding het hart van alle draaitafels vormen. Het is volgens de Engelse fabrikant ook algemeen aanvaard dat tot op heden elke draaitafel die ooit is geproduceerd, heeft geleden onder een of ander compromis in termen van hoe hij wordt aangedreven. De Omega Drive als een belangrijk onderdeel van het GMT-systeem rondt deze oneindige zoektocht eenvoudig af. De Omega Drive is helemaal nieuw en is een patent aangevraagd voor een systeem dat ook meerdere modelregistraties heeft. Het is ontwikkeld vanuit een schone lei voor één enkel doel. Het is geen kant-en-klaar systeem dat is aangepast voor de functie. Elk aspect is uniek en als geheel het onderwerp van zowel een octrooiaanvraag als vele modelregistraties.

Alle GMT-systemen worden in huis geproduceerd en geassembleerd in hetzelfde gebouw waarin het product is ontworpen en ontwikkeld. Dit geldt voor de elektronische systemen die worden geleverd door de ontwikkelaar Dr. Broomfield en Neil Broomfield van CAAS Audio. De kwaliteit van het resultaat is natuurlijk maar zo goed als de metingen. De klassieke meetsystemen die tot nu toe werden gebruikt voor het meten van snelheid en snelheidsfluctuaties bleken ontoereikend voor de taak en er werd een nieuw nieuw systeem ontwikkeld op basis van een pico-encoder met hoge resolutie. De resolutie was van cruciaal belang voor de iteratieve ontwerpaanpak. Het resultaat is een werkelijk uniek, state-of-the-art controle- en aandrijfsysteem dat ongeëvenaarde precisie en onmetelijke snelheidsfluctuaties levert. Meerfasige aandrijfsignalen worden gesynthetiseerd door een geavanceerde microprocessorgestuurde DAC-module met absolute controle over elke kritische variabele, om de ultieme prestaties te garanderen. Ook de besturingssoftware en algoritmen zijn in samenwerking met CAAS Audio ontwikkeld. Deze geavanceerde systemen bewaken de aandrijftechnologieën in realtime, terwijl pure analoge, lineaire versterkers de overdracht van de gesynthetiseerde signalen afhandelen.

Deze op maat gemaakte en volgens Wilson Benesch uiterst nauwkeurige onderdelen garanderen de laagst mogelijke vervormingsniveaus en absolute nauwkeurigheid in het motoraandrijfsysteem. terwijl puur analoge, lineaire versterkers de overdracht van de gesynthetiseerde signalen afhandelen.

Het GMT-systeem is ontworpen om aan de behoeften van de archivaris te voldoen. Het primaire doel is om waardevolle opnames te behouden en de impact van transcriptie te minimaliseren. Om dit te bereiken, biedt het GMT-systeem ongekende controleniveaus. Voor het eerst is het mogelijk om elke parameter met extreem hoge precisie te regelen om de ultieme en vrijwel foutloze transcriptie van de microgroef te bereiken. Het is opmerkelijk dat deze transcriptieparameters voor de motor en de toonarm op afstand kunnen worden gekozen tot ongekende nauwkeurigheidsniveaus. Geen enkel ander product ter wereld kan dit niveau van nauwkeurigheid, controle of betrouwbaarheid benaderen. Als zodanig zet het GMT-systeem de nieuwe maatstaf waarop alle andere analoge afspeelsystemen zullen worden beoordeeld, aldus het persbericht van Wilson Benesch.

Nou, dat belooft wat. En het klinkt niet goedkoop. De eerste levering staat gepland voor het begin van 2022 en tegen die tijd zal ook prijsinformatie bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE