NIEUWSFyne Audio

Fyne Audio F500SP: monitorluidsprekers met magnesium tweeter

De in Schotland gevestigde luidsprekerbouwer Fyne Audio heeft de F500SP aangekondigd, een tweeweg monitorluidspreker met een coaxiale driver en een naar beneden gerichte baspoort. De nieuwe F500SP voegt zich bij de F502SP en F501SP die vorig jaar werden gelanceerd en heeft techniek en onderdelen van de duurdere 700-productlijn aan boord. Naar verwachting zal de levering in de loop van september gaan beginnen.

Fyne Audio F500SP

De nieuwe tweeweg F500SP is volgens het Schotse Fyne Audio bebaseerd op de F500-kast en hoogwaardige F700-componenten. Het is een tweeweg monitorluidspreker die werkt als puntbron door de coaxiaal geplaatste drivers. De F500SP wordt met de hand is afgewerkt in Groot-Brittannië in de fabriek van Fyne Audio in Glasgow. De F500SP, die onder de ontwikkelingsparaplu van Fyne Audio's Special Production valt, is de derde van deze speciale editie luidsprekers. Eerder kwamen de F501SP en de F502SP op de markt.

Het hart van de F500SP wordt gevormd door een 150 millimeterIsoFlare-driver, gebaseerd op technologie en engineering die oorspronkelijk is ontwikkeld voor de hoogwaardige F700 IsoFlare-eenheid. Hier is de op maat gemaakte multi-fibre bas/middenconusdriver voorzien van een FyneFlute roll-surround die de conusenergie beter beëindigt waar deze aan het chassis is bevestigd. Binnen het stijve gegoten aluminium chassis verhoogt het LF-motorsysteem de efficiëntie bij lage frequenties en behoudt het een vlakke respons door lage basfrequenties via een afzonderlijke fluxfocusmagneet, aldus de fabrikant.

Met dezelfde 25 millimeter magnesium dome-compressie-tweeter met neodymium-magneetsysteem als op de F700, voegt de F500SP een unieke hoogfrequente golfgeleider toe om de golffrontuitbreiding voor de IsoFlare-driver te optimaliseren, die een vlakke frequentierespons tot 30 kHz levert. Het resultaat is een puntbrondriver met echte isotrope straling, hetgeen volgens de ontwerpers betekent dat de weergave consistent is, ongeacht de meetrichting.

De kast van de originele F500 is gebruikt en is verbeterd met een vezelplaatvernauwing met een hogere dichtheid en een geavanceerd BassTrax-poortsysteem dat de energie van de gewone golfpoort omzet in een sferisch 360 graden golffront dat uniform door de plint naar buiten gaat, waardoor de LF-energie gelijkmatig in de kamer wordt verspreid. Dit ontwerp maakt de F500SP ook veel minder kritisch voor de positionering van de ruimte dan traditionele ontwerpen met een achterpoort, vooral wanneer ze op Fyne's nieuwe optioneel te leveren bijpassende FS6-standaards worden geplaatst. Deze stands hebben een voorgevormde centrale kolom geëxtrudeerd uit dik aluminium, een zware stalen bovenplaat en een onderste plint van aluminium plaat met verstelbare vloerpinnen, gekartelde borgringen en machinaal bewerkte aluminium cups om harde vloeren te beschermen.

De F500SP is een basreflex ontwerp, maar de poort die hier wordt gebruikt is het BassTrax-systeem, dat een cirkelvormige richting vormt vanaf het mondstuk dat naar beneden werkt. De nauwkeurigheid van het geluid wordt verhoogd door een aluminium plaat, die tegelijkertijd de voet van de luidspreker vormt.

De componenten en circuits van het cross-overfilter van de F500SP zijn ook gedeeltelijk overgenomen van de F700. Het filter is voorzien van spoelen en polypropyleencondensatoren en zelfs verzilverde Van Den Hul Matched Crystal-bedrading. De gebruiker heeft de beschikking over een tweetal luidsprekeraansluitingen.

Het bedrijf beweert dat de F500SP persoonlijk is aangepast door de CTO van het merk, Dr. Paul Mills. De luidsprekers zijn handgemaakt in Glasgow, Schotland en worden geleverd in standaard zwarte of witte afwerkingen. Er komt ook een uitvoering in gelakt walnootfineer. Een zwart magnetisch te bevestigen frontje wordt meegeleverd.

Fyne Audio geeft een frequentiebereik op van 42 Hz tot 34 kHz op niveau -6 dB. De cross-over vindt plaats op 1,7 kHz. De nominale impedantie is acht Ohm. De gevoeligheid is 90 dB (2,83 Volt / 1 meter). De afmetingen zijn 323 x 200 x 320 millimeter (H x B x D).

Fyne Audio F500SP: prijs en leveringsinformatie

De F500SP zal in september in de verkoop gaan. De prijzen voor de Benelux zijn als volgt.

Fyne Audio F500SP hoogglans zwart of wit:     799 euro per stuk
Fyne Audio F500SP hoogglans walnootfineer:  949 euro per stuk
Fyne Audio FS6 statief voor F500SP:               299 euro per stuk

MERK

EDITORS' CHOICE